elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alcaldes d'El Salvador visiten la Comunitat interessats pel municipalisme

Alcaldes d'El Salvador visiten la Comunitat interessats pel municipalisme
  • José Benlloch ha rebut a la delegació a Vila-real i preveuen visitar Gandia, Benissa i Canals

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, acompanyat pel regidor de Serveis Socials i president del Fons Valencià per la Solidaritat, Álvaro Escorihuela, ha rebut aquest matí a una delegació d'alcaldes d'El Salvador, emmarcada en un dels projectes de cooperació al desenvolupament que finança l'entitat supramunicipal, amb la qual Vila-real col·labora amb una aportació anual de 20.000 euros. Benlloch ha donat la benvinguda a la delegació salvadorenca i ha advocat per la cooperació entre països per a donar resposta a les noves realitats i reptes del món global.

El Fons Valencià per la Solidaritat està desenvolupant una setmana de treball en 4 municipis de la Comunitat Valenciana (Canals, Benissa, Gandia i Vila-real), on alcaldes i alcaldesses de diferents municipis d’El Salvador, així com personal tècnic del país centre-americà, s’estan formant i coneixent de primera mà polítiques de bon govern, transparència i participació ciutadana que s’executen al municipalisme valencià. L’objectiu d’aquesta visita és que les autoritats salvadorenques traslladen a les seues localitats les diferents experiències i coneixements adquirits a les entitats locals de la Comunitat Valenciana per a enfortir les democràcies locals d’El Salvador. La delegació, la qual està acompanyada constantment per membres de la Junta Executiva i personal tècnic del Fons, està formada per Lilian Antonia Portillo, Alcaldessa de San Esteban Catarina; Nelson Alberto Gómez, Alcalde de Santiago de María; José Roberto Barrientos; Alcalde de San Vicente; Wilian Lorenzo Portillo, Alcalde de Tepetitán; José Ramón Villalta, Director Executiu de l’ONGD Iniciativa Social para la Democracia; i Guillermo Amaya, Coordinador del projecte.

Aquesta visita s’emmarca dins del projecte de cooperació internacional al desenvolupament “Enfortiment de Consells Municipals Plurals a El Salvador” del Fons Valencià, el qual s’executa amb la col·laboració de l’ONGD salvadorenca Iniciativa Social para la Democracia i amb el cofinançament de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana. En concret, aquest projecte té com a objectiu general enfortir la democràcia local de 5 municipis d’El Salvador enfortint els espais de participació d’aquestes localitats així com les polítiques de bon govern, incidint en la promoció de la pluralitat política i la transparència a través, d’entre altres, de l’impuls de lleis municipals. Per a aquesta finalitat s’ha realitzat un estudi al voltant de la situació de la democràcia local salvadorenca i s’estan realitzant assistències tècniques i acompanyaments per impulsar dinàmiques de pluralitat i capacitar a les autoritats i personal tècnic municipal en eines que propicien un apoderament de la democràcia dels seus municipis.

Les polítiques de bon govern, transparència i participació de Vila-real com a exemple per a localitats d’El Salvador

La delegació de El Salvador s’està nodrint d’experiències d’enfortiment democràtic municipalista a Canals, Benissa, Gandia i Vila-real. En concret, a Vila-real els alcaldes i alcaldesses del país centre-americà han rebut formació sobre l’administració local valenciana i se’ls ha donat a conéixer les polítiques de bon govern, transparència i participació de l’ajuntament de la localitat de la Plana Baixa amb l’objectiu que la delegació les trasllade als municipis salvadorencs.

A més, a Vila-real, els alcaldes i alcaldesses d’El Salvador, acompanyats pel Gerent del Fons, Esteve Oriñana, i pel Tècnic d’Educació per al Desenvolupament del Fons, Natxo Peñarroja, han estat rebuts per l’Alcalde, Jose Benlloch, i pel Regidor de Benestar Social i Recursos Humans i President del Fons Valencià, Álvaro Escorihuela, i també s’han reunit amb membres de la corporació amb els que han compartit coneixements i experiències de política i governança local.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 128 entitats locals valencianes sòcies (119 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Pujar