elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La “vella normalitat” podria tardar diversos anys a arribar

La “vella normalitat” podria tardar diversos anys a arribar
  • Segons els experts, tornar a la situació anterior ens portarà com a mínim un parell d'anys i incideixen en la importància de la vacuna

La nova normalitat no sols ha suposat el final de la primera onada de contagis per coronavirus, sinó que també ha portat aconseguisc un nou marc en el qual viure.
 
Tornem a la vida quotidiana, però no obstant això ens veiem obligats a complir unes noves normes per a evitar que els casos positius tornen a disparar-se.
 
Segons els experts, tornar a la situació anterior ens portarà un parell d'anys i incideixen en “la importància de la vacuna com l'única teràpia que tenim per a erradicar aquest virus o almenys portar-lo a uns nivells que siguen manejables pels diferents sistemes sanitaris i per l'economia global”.
 
La càtedra MySphera va organitzar durant els mesos de juny i juliol, un cicle de webinars a la Universitat Politècnica de València (UPV) on es tracten xarrades digitals entorn de la crisi del covid-19 i a la crisi sanitària actual, concretament a Espanya, però que també ha afectat la resta de països a tot el món.
 
Al llarg d'aquestes trobades, s'han reunit nombrosos experts i professionals del sector sanitari i tecnològic que han recollit com a conclusió general, la “ferocitat” d'aquesta pandèmia.
 
Juan Antonio Hueto, coordinador de Processos Quirúrgics dels Hospitals del Institut Català de Salut, va declarar durant una de les conferències que “això era una cosa de llibres de ciència-ficció i de pel·lícules catastròfiques”. “Ningú va imaginar que poguera arribar una pandèmia d'aquest estil”, va assegurar, destacant que aquesta crisi ha mostrat la realitat del sistema sanitari espanyol, el qual “no era tan fort com nosaltres pensàvem, degut entre altres raons a la descapitalització a la qual se li ha sotmés els últims anys”. Va lamentar també la manca de decisions ràpides enfront del virus, així com la falta de suport de la societat o la desprotecció dels grups més vulnerables.

Revolució tecnològica  

El professor de la Universitat de Nova York, José Pagán, va expressar en una de les seues intervencions que la Covid-19 ha provocat una revolució tecnològica que no té volta arrere i que quedarà arrelada al sistema. “Aquesta pandèmia ha obert les portes a altres tecnologies, com l'ús d'apps per a analitzar i gestionar l'expansió del virus; i fins i tot a unes altres que permetran que els hospitals siguen més eficients i funcionen millor”.
 
Alguns professionals critiquen que l'OMS hauria d'haver-les tingut des del primer moment, però no va anar així i Apple i Google juntament amb les administracions de diferents països van haver de desenvolupar les seues aplicacions “a correcuita”.
 
“Si hi ha una evidència clara que deixa al seu pas la crisi sanitària global és la necessitat d'evolucionar” manifesta Vicente Traver, director del grup SABIEN-ITACA de la Universitat Politècnica i coorganitzador d'aquestes trobades, assegurant també que hi ha molts elements que fins al moment hem tingut a l'abast i que no han sigut explotat al màxim, com la tecnologia.

Pujar