4 de desembre de 2020 4/12/20

Els valencians generem menys fem per l'aturada econòmica

Els valencians generem menys fem per l'aturada econòmica - (foto 1)
  • València i la seua àrea metropolitana han generat a l'abril 6.500 tones de fem menys que en 2019

MÉS FOTOS
Els valencians generem menys fem per l'aturada econòmica - (foto 2)
Els valencians generem menys fem per l'aturada econòmica - (foto 3)

La ciutat de València i la comarca de l’Horta han generat durant el mes d’abril d’enguany 6.558’72 tones menys de residus que en el mateix mes de l’any passat, segons les dades de l’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE).

En concret, el mes d’abril de 2019 les plantes de tractament de l’EMTRE comptabilitzaren l’entrada de 46.657’66 tones de residus procedents del contenidor marró d’orgànica i del gris de la fracció resta. En canvi, en el mes d’abril d’enguany només han entrat en les nostres plantes 40.098’94 tones, el que comporta una caiguda d’un 14’06%.

La ciutat de València, la més afectada

En xifres absolutes, la ciutat de València absorbeix la majoria del descens en la producció de residus. Concretament, la ciutat ha generat enguany 5.361’48 tones menys de deixalles que el mes d’abril de l’any passat, una caiguda d’un 22’28%.

Paterna també ha viscut una reducció notable de la quantitat de residus generats de vora 188 tones, un 7’64% menys que en el mateix període de l’any passat. Burjassot ha perdut 69’82 tones i un 6’97% mentre que Torrent ha caigut en més de 117 tones, un 4’23% menys que en el mateix mes de 2019.

En xifres relatives, el municipi amb un major descens en la producció de residus és Beniparrell, amb una davallada de vora 41 tones, el que comporta un 27’39% menys que el mateix mes de l’any passat.

També es detecta un descens important en Almàssera, que ha generat 71 tones de residus menys, el que equival a una baixada d’un 24’75% respecte a 2019.

La producció de residus puja en alguns municipis

La generació de residus respecte al mes d’abril de l’any passat només ha pujat en sis municipis: Picanya, Sedaví, San Antonio de Benagéber, Quart de Poblet, Moncada i Mislata.

En Picanya, la gestió de residus ha augmentat un 15’22% amb vora 53 tones més que el mes d’abril de l’any passat. A Sedaví, la producció de fem ha augmentat un 13’40% corresponent a 35’76 tones. També San Antonio de Benagéber ha vist incrementada la generació de deixalles amb vora 24 tones i un 5’76% més que l’any passat mentre que Quart de Poblet ha tingut un increment de vora 34 tones més de residus, amb una pujada d’un 5’59% si el comparem amb el mateix mes de l’any passat.  

Municipis com Alfara del Patriarca, Bonrepòs i Mirambell, Foios i Vinalesa figuren enguany com a integrants de la Mancomunitat del Carraixet, el que explica el fort increment en la generació de residus que ha patit aquesta entitat.

La producció de residus, un indicador del paró econòmic

El president de l’EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, considera que “aquesta reducció indica un fort descens de l’activitat econòmica perquè les dades del mes d’abril recullen els efectes del confinament més estricte quan ni tan sols els xiquets i xiquetes i els esportistes podien eixir al carrer”.

El president de l’entitat metropolitana espera “que abril siga el mes que reflectisca el descens més acusat i, a partir d’ara, l’economia vaja recuperant-se a poc a poc i es vaja relaxant el confinament sempre que s’hi donen les condicions sanitàries adequades marcades pel govern central”.

Pujar