elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les ITV valencianes mostren en Les Corts el seu malestar per la “urgència” de la reversió

Les ITV valencianes mostren en Les Corts el seu malestar per la “urgència” de la reversió
  • Afirmen que “les raons exposades per a justificar el canvi de model de gestió són clarament inconsistents”

L'Associació d'Entitats Concessionàries de la Comunitat Valenciana per a la Inspecció Tècnica de Vehicles (AECOVA-ITV) ha emprés aquesta setmana una ronda de trobades amb els grups parlamentaris de les Corts amb la finalitat de traslladar-los informació veraç de primera mà sobre la gestió del servei públic en la Comunitat Valenciana, expressar-los el seu malestar respecte al “caràcter d'urgència” del Decret llei 3/2022, que arriba al debat parlamentari, i proposar un model de gestió que garantisca l'eficiència del servei i no implique un major cost per a les i els contribuents.

“Les raons exposades per a justificar el canvi de model de gestió, apel·lant a la urgència, són clarament inconsistents”, recorden des de AECOVA-ITV. L'entitat, que representa a les empreses concessionàries dels 7 lots per a la gestió de les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV) en la Comunitat Valenciana, afirma que el Consell era plenament coneixedor de la data en la qual finalitzen els contractes concessionals i que, per tant, “no es produeix cap circumstància imprevisible que explique el procediment legislatiu d'urgència”.

De la mateixa manera, les reunions amb els representants dels grups parlamentaris en Les Corts han servit per a mostrar alguns de les dades que l'associació maneja en relació amb l'activitat de les ITV valencianes. En aquest sentit, les empreses concessionàries defensen una labor “incontestable” al capdavant de les inspeccions i asseguren que el govern valencià es basa en unes xifres “que no s'ajusten a la realitat” per a recolzar la reversió “cap a un model que redueix qualitat en el servei públic i té un manteniment exclusivament ideològic”.

Així, l'associació ha fet referència, per exemple, a un cost de personal que supera els 44 milions d'euros anuals, informació que serveix de bestreta de l'Informe AECOVA-ITV que l'associació llançarà pròximament en contraposició a l'utilitzat pel Consell per a justificar la gestió directa del servei i que inclourà les dades proporcionades per totes les empreses que la integren.

Pròrroga per l'aturada de l'activitat

D'altra banda, AECOVA-ITV també ha aprofitat les trobades per a abordar la pròrroga de la gestió indirecta, en compensació pels mesos en què, a causa de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, les estacions d'ITV es van veure obligades a detindre la seua activitat. Entre març i maig de 2020, les entitats concessionàries no van poder continuar exercint el seu treball amb normalitat, per la qual cosa ara se sol·licita al Consell prolongar els contractes més enllà del 31 de desembre. “És una mesura que es contempla en el Reial decret llei 8/2020 de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l'impacte econòmic i social de la covid”, expressen des de AECOVA-ITV.

Trobades “productives i positives”

El portaveu de l'Associació d'Entitats Concessionàries de la Comunitat Valenciana per a la Inspecció Tècnica de Vehicles, Francisco Llopis, ha qualificat les trobades amb els grups parlamentaris com a “productius i positius”. “Tots els partits polítics amb representació en Les Corts s'han mostrat receptius davant les peticions de AECOVA-ITV”, ha asseverat Llopis. “Mai hem advocat per una postura de confrontació, al contrari, tenim el convenciment que la millor solució passa per la col·laboració públic-privada”, ha afegit.

AECOVA-ITV ha convidat a tots els representants parlamentaris a visitar les estacions d'ITV per a conéixer de primera mà l'excel·lència amb la qual es brinda aquest servei públic en la Coomunitat Valenciana, referència per a la resta de comunitats autònomes.

Pujar