elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Verdugo de Berlanga torna a València de la mà del Festival Titelleries

El Verdugo de Berlanga torna a València de la mà del Festival Titelleries
  • La secció valenciana de la Unió Internacional de la Marioneta (UNIMA) organitza el festival Titelleries, que acosta l’art dels titelles al públic familiar i adult

MÉS FOTOS
El Verdugo de Berlanga torna a València de la mà del Festival Titelleries - (foto 2)

Des del dia 10 al 19 de novembre es podran veure a València un seguit de propostes que tenen els titelles com a protagonistes. Es tracta de Titelleries, un festival organitzat per l’associació UNIMA País Valencià, i que enguany arriba a la seua tercera edició. La programació, cada vegada més variada, inclou espectacles, tallers, xerrades i presentacions de llibres. Titellaires provinents d’Andalusia, Uruguai, Astúries, Catalunya o el País Valencià oferiran espectacles amb tècniques molt variades, des del titella de guant tradicional al de taula, les ombres o l’animació d’objectes.

En aquesta tercera edició el festival amplia el seu radi d’acció i també inclou, a banda de la ciutat de València, el poble d’Alboraia. En ell han col·laborat entitats com la Universitat de València, el Centre Teatral Escalante, el MuVIM o el Museu de Titelles d’Albaida MITA, la Sala Russafa, el Teatro Círculo i el propi Ajuntament d’Alboraia.

La inauguració serà en el Centre Cultural La Nau el divendres 10 de novembre a les 18:30 hores, i a les 19 h. en la Sala Matilde Salvador del mateix centre comença un dels plats forts del festival, l’espectacle El Verdugo de la companyia andalusa Espejo Negro. Aquesta versió amb titelles de la famosa pel·lícula de Luís García Berlanga és la última producció de la companyia, que este any passat recolliren el Premi Max per Cris, la pequeña valiente. En acabar la funció, els membres de la companyia realitzaran una xerrada sobre com va ser el procés de creació. Un espectacle programat pel Centre Cultural Escalante.

El dissabte 11 a les 12:00 hores la companyia valenciana El ball de sant Vito presentarà en la Llibreria del Centre Cultural la Beneficència el seu àlbum il·lustrat Gori gori, que és una adaptació al paper del seu últim espectacle de titelles. El llibre a estat realitzat en col·laboració amb Joan Alfred Mengual, de la també companyia de titelles De paper, i editat per Edicions 96.

El mateix dissabte a les 17 hores la reconeguda companyia Disparatario representarà en la Sala Russafa La Maria no té por, el conte, un espectacle molt adequat per a aquesta época de l’any i que entrellaça perfectament la narració, els titelles, l’humor i la por. El dilluns 13 pel matí hi haurà una nova funció, esta vegada per a públic escolar.

Ja a les 18 hores la companyia d’Uruguai i València El ombligo y la pelusa oferirà en el MuVIM el taller Titelles i reciclatge destinat a famílies, en el que els més menuts podran realitzar un titella que es podran endur a casa.

El diumenge 12 de novembre al matí al Centre Cultural la Beneficència la Cia. Eudald Ferré, vinguda de Catalunya, oferirà l’espectacle Les Meravelles d’Orient. Eudald Ferré és un titellaire amb una llarga trajectòria que forma part del professorat de l’Institut del Teatre de Barcelona.

Mentrestant la companyia valenciana Tramant Teatre representarà al MuVIM l’espectacle Les cartes del Quixot, un exitós espectacle que revisita l’obra clàssica de la literatura i que ha guanyat el Premi del Certamen Internacional Barroc Infantil d’Almagro.

I el mateix diumenge per la vesprada al Teatre Agrícola d’Alboraia la prestigiosa companyia Farrés Brothers representarà Dins el cau del Tabalet, una història basada en un conte del naturalista Ernest Thompson i que es representa amb titelles i ombres en un espai molt especial. En cada funció entren 25 persones, i es realitzaran tres funcions.

Ja el dimecres 15 a les 19 hores al Teatro Círculo de Benimaclet la companyia El Ombligo y la pelusa presentarà Rebel·lió en la granja, un impactant espectacle per a públic adult basat en la coneguda història de George Orwell.
El divendres serà el torn per a La panda de Yolanda i el seu Circ Obsolet, un original i divertit espectacle sobre els objectes en desús i les seues possibilitats escèniques que es representarà en la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau.

En acabar la funció començarà la Taula Redona Els titelles valencians hui i demà, on es parlarà sobre l’actualitat del panorama titellaire a la nostra terra i fora, així com de les perspectives de futur. Intervendrà Ángel Casado, ex-director del Festival Festitíteres d’Alacant, l’historiador i professor de la Universitat d’Alacant Jaume Lloret, la Directora del Museu de Titelles d’Albaida Júlia Rodríguez, l’actriu i titellaire Merce Tienda i el també actor i titellaire David Duran.

Després de la Taula Redona l’Associació organitzadora del Festival convoca una Trobada d’agermanament de titellaires, on convoca a tots els titellaires i aficionats a l’art de la marioneta a ajuntar-se per compartir experiències i coneixements al voltant d’un sopar.

El dissabte 19 de novembre a les 18 hores la companyia de Sagunt Teatres de la llum oferiran en el MuVIM el taller Jugant amb ombres. Aquest taller va dirigit a públic infantil i en ell es construiran uns titelles i es practicarà a la seua manipulació.

El diumenge 20 de novembre a les 11:30 hores, també al MuVIM, la companyia asturiana Luz, micro y punto representarà el seu espectacle Celeste, un bonic treball que enllaça històries mitològiques contades amb el llenguatge de la llum, en el que la companyia està especialitzada.

La programació es tancarà el mateix diumenge 19 al pati del Centre Cultural La Beneficència amb un espectacle de titelles amb un llarg recorregut: Maure el dinosaure, de la companyia catalana Teatre Nu. Aquest espectacle ha estat present a multitud de festivals de titelles i en ell la companyia catalana empra la tècnica del titella de taula per contar-nos una història senzilla, emotiva i poètica.

Titelleries és un festival que treballa per apropar muntatges de teatre de titelles, visual i d’objectes al públic valencià. Ha rebut el Premi Activafest convocat per la Universitat de València i compta també amb la col·laboració d’institucions com el Centre Teatral Escalante, el museu MuVIM, el Museu de Titelles d’Albaida MITA i l’Ajuntament d’Alboraia.

La paraula Titelleries fa referència als tallers on es creen els titelles i al conjunt d’aquestes figures que intervenen en un espectacle. Segons els organitzadors, s’ha triat aquesta paraula per incidir en la importància del procés creatiu i no només del resultat final. D’aquesta manera han programat espectacles, però també xerrades al voltant de l’actualitat del món dels titelles, de les maneres d’abordar el procés de creació d’un espectacle, i tallers de construcció de titelles per a públic infantil. I és que reivindicar la importància de titelleries, titelles i titellaires dins el panorama de les arts escèniques és un dels objectius de la proposta.

Pujar