elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Valenciaport presenta en ITENE la seua estratègia 2020 d'innovació en el seu camí a convertir-se en un port intel·ligent

Valenciaport presenta en ITENE la seua estratègia 2020 d'innovació en el seu camí a convertir-se en un port intel·ligent
  • La jornada s'ha centrat en els reptes de la transformació digital en el camí cap als Smart Ports

MÉS FOTOS
Valenciaport presenta en ITENE la seua estratègia 2020 d'innovació en el seu camí a convertir-se en un port intel·ligent - (foto 2)

L'Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística valencià (ITENE), ha celebrat aquest matí un desdejuni de transport sobre ports intel·ligents o Smart Ports. La jornada, dirigida a representants d'empreses de transport, administració pública i empreses TIC, ha tingut com a objectiu donar a conéixer com s'estan duent a terme la transformació digital cap als ports 4.0 i a entendre les últimes soluciones TIC desenvolupades per a l'optimització de l'operativa portuària. La trobada ha sigut moderada per Sergio Güerri, responsable del departament de Transport, Mobilitat i Logística d´ ITENE i ha comptat amb Ramón Gómez Ferrer, cap d'Estratègia i innovació de l´APV; Eduardo Sanchís, director comercial d´Infoport i Miguel Ángel Llorente, responsable de producte de Prodevelop, com a experts en el sector portuari.

Amb el títol “Present i futur dels Smart Ports” el cap d'Estratègia i Innovació de l´APV ha sigut l'encarregat de definir el concepte de Smart Port lligat a la indústria 4.0 com a resultat de l'aplicació de les tecnologies emergents (Big Data, blockchain etc.), per a la millora de la competitivitat econòmica, la sostenibilitat ambiental i energètica i la protecció de les instal·lacions. En aquest sentit, Gómez Ferrer ha destacat que l'objectiu d'un Smart Port és “transformar la cadena de valor del port en un ecosistema obert i interconnectat en tots els seus àmbits”. En aquesta línia, el representant de l´APV ha posat com a exemple l'aplicació d'aquest concepte en el cas de Valenciaport i ha destacat que en el procés de convertir-se en port 4.0 la innovació aplicada a l'estratègia i comptar amb “smart people” ha sigut clau “en Valenciaport sempre hem apostat per desenvolupar estratègies d'innovació obertes que, d'una manera transversal, han permés dotar de coherència i sentit a totes les iniciatives posades en marxa”. Una aposta per la innovació que com ha recordat ha estat sempre recollida en els plans estratègics de Valenciaport.

El complex entramat que conforma la seua comunitat portuària, la necessitat constant d'incrementar la competitivitat dels serveis que ofereix i la seua consolidació com a port líder en tràfic de mercaderies, han marcat el camí de Valenciaport per a afrontar els reptes i aplicar les tecnologies emergents perquè hui dia “manejar les dades a temps real, conéixer l'estat de les operacions en el moment i predir i anticipar problemes siga una realitat”. “L'aplicació d'aquestes tecnologies ens ajuda a gestionar les activitats vinculades al nostre negoci i el seu desenvolupament ha de partir de l'estratègia de Valenciaport. Aquesta visió és la que ens permet saber cap a on anar a llarg termini” ha remarcat.

Gómez Ferrer ha subratllat a més que la innovació està present en tota la cadena de valor a través de projectes o iniciatives com el cotreball sobre innovació i emprenedoria inaugurada la setmana passada; els Fons Ports 4.0 amb els quals es busca promoure i incorporar activament la innovació disruptiva com a element de competitivitat en el sector logístic-portuari espanyol; o projectes de base tecnològica com Transformig Transport; GesPort 4.0; o GreenPorts, entre altres.

Eduardo Sanchís, per la seua part ha sigut l'encarregat d'exposar els projectes desenvolupats des d´Infoport, enfocats al fet que la comunitat portuària “estiga sincronitzada i treballe amb vista a l'optimització de processos”. “Projectes facilitadors d´import-export que és el que en definitiva cal impulsar”.

En concret el director comercial d´Infoport ha presentat el sistema d'intel·ligència de Valenciaport: el Port Community System (PCS) “una plataforma que evoluciona quasi mensualment motivat pels canvis en la millora de processos, legislatius, eficiència energètica, etc.”. “Al voltant del PCS hem anat interconnectant-se sistemes com la finestreta única, gestió de terminals, hem anat treballant per a tindre un ecosistema portuari que resolga els problemes”.

De la mateixa manera Miguel Ángel Llorente, responsable de producte de Prodevelop, ha equiparat la complexitat del Smart Port amb el de la Smart City pel seu paper “d'administrar informació d'agents que no pertanyen a la seua organització”. En la seua intervenció ha parlat sobre la terminal de CSP València Terminal com a cas d'èxit.

Pujar