elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Valenciaport estudia obrir un port sec intermodal a Terol

Valenciaport estudia obrir un port sec intermodal a Terol

    L'Autoritat Portuària de València (APV) té previst estudiar la possible ubicació a Terol d'un port sec intermodal per a atendre els tràfics que es puguen generar en aquest enclavament a mig camí entre València i Zaragoza. La modernització de la línia València-Sagunt-Terol-Saragossa font de potenciació de tràfics, per la qual cosa l'APV vol acostar els serveis de Valenciaport a les indústries i empreses situades a Terol, i contribuir d'esta forma al desenvolupament de la zona.

    El president de l'APV, Aurelio Martínez, ha exposat esta opció de Valenciaport als representants de les associacions de veïns d'Aragó i de Terol, amb els qui ha mantingut una trobada durant el matí de hui al port de València.

    Pepe Polo, president de la Federació de les Associacions de Veïns de Terol i president de la Confederació d'Associacions de Veïns d'Aragó, ha valorat positivament esta opció perquè considera que "acostar els serveis portuaris de València a Terol permetria dinamitzar els polígons industrials tant de Terol com de Cella, per la qual cosa creiem que més empreses es podrien instal·lar a Terol i això suposa més llocs de treball i això és futur per a la província".

    La reunió s'ha organitzat a petició de representants del moviment veïnal d'Aragó i de la Comunitat Valenciana. Per part aragonesa han estat Pepe Polo Úbeda, president de la Federació de les Associacions de Veïns (AAVV) de Terol i president de la Confederació d'Associacions de Veïns d'Aragó; Tomás Guitare Gimeno, en representació de la Federació d'Associacions de Veïns de Terol; Manuel Gimeno Romero, portaveu de "Teruel Existe" i Juan A. Caballero, president de la Confederació d'Associacions de Veïns i Consumidors de la Comunitat Valenciana.

    Els representants veïnals han expressat al president de l'APV el seu "total suport" per a quantes reivindicacions duga a terme l'Autoritat Portuària de València per a la millora de les infraestructures i de les connexions entre València i Saragossa, i per a la incorporació del Corredor Càntabre-Mediterrani als eixos prioritaris de la Unió Europea.

    "Es tracta d'una infraestructura que garanteix la cohesió social, que connecta territoris i persones, economia i cultura; i que cohesiona Espanya. És una obra estratègica, no solament per a Aragó i València, sinó per al conjunt d'Espanya", segons ha manifestat el representant valencià, Juan A. Caballero.

    En este sentit, ha anunciat que "ens plantegem realitzar algun tipus de mobilització important a València per a posar de manifest la unitat existent ens València i Aragó entorn d'aquest projecte que és just, raonable i, a més, necessari".

    En este àmbit, Aurelio Martínez ha recordat que el Corredor Càntabre-Mediterrani "és una necessitat de la societat que reclamen els ciutadans, la connectivitat entre dues comunitats com la valenciana i l'aragonesa. Tenim expectatives en què es realitze perquè hi ha unitat de treball entre València, Saragossa i Terol. Es tracta d'un projecte raonable que ajudarà a articular el país".

    Línia ferroviària València – Saragossa

    Amb l'objectiu constant d'ampliar i millorar la connectivitat i intermodalitat dels seus recintes portuaris, l'Autoritat Portuària de València (APV) està realitzant un important esforç inversor per a impulsar el Corredor Càntabre-Mediterrani. En concret, l'APV té planificades inversions d'al voltant 100 milions d'euros: 40 milions d'euros en la línia ferroviària València-Saragossa i 31 milions d'euros més en la construcció de l'accés ferroviari al port de Sagunt. A estes quantitats s'afigen els 13,6 milions conveniats amb ADIF per a la millora, ampliació i construcció de 7 apartadors en el traçat ferroviari amb Terol amb capacitat per a atendre trens de fins a 750 metres de longitud.

    No obstant açò, l'objectiu més urgent és aconseguir que el Parlament Europeu aprove les esmenes que han anunciat presentaran les europarlamentàries espanyoles, Inmaculada Rodríguez Piñero i Inés Ayala perquè tant el Corredor Cántabro-Mediterrani com la connexió València-Madrid siguen considerats com a prioritaris per a la Unió Europea. Unes esmenes que es presentaran amb anterioritat al 13 de setembre i que es debatran durant el mes d'octubre.

    Pujar