elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València es vist de festa per a celebrar el dia de la Verge dels Desemparats

València es vist de festa per a celebrar el dia de la Verge dels Desemparats
  • La processó amb la imatge de la Verge dels Desemparats recorrerà de nou els carrers del centre històric de la ciutat aquest diumenge

MÉS FOTOS
València es vist de festa per a celebrar el dia de la Verge dels Desemparats - (foto 2)

La Real Basílica de La nostra Senyora dels Desemparats acull aquest divendres, a les 17 hores, la celebració de les solemnes Vespres Pontificals, organitzades pel Cabildo de la Catedral de València i presidides pel cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares.

Amb les Vespres donaran principi els actes oficials amb motiu de la festa de la Verge dels Desemparats, aquest cap de setmana.

Els actes previstos per a aquest divendres, amb motiu de la festa de la patrona de València inclouen les misses, al matí en la Basílica, a intenció del Col·legi Cimeres i una altra, cantada per l'Escolania, a intenció de la Societat d'Agricultors de la Vega de València, i la missa oferida per l'associació Lo Rat Penat, a les 20 hores.

València viurà aquest diumenge, 8 de maig, la Festa de la seua Patrona d'una forma doblement especial ja que tornaran a celebrar-se els actes tradicionals, com la Missa “de Descoberta”, el trasllat i la processó, suspesos per la pandèmia en 2020 i 2021, i també començarà, aqueix mateix dia, l'Any Jubilar Marià del Centenari de la Coronació Canònica de la Verge dels Desemparats.

L'obertura oficial de l'Any Sant Marià del Centenari de la Coronació tindrà lloc aquest diumenge en la Missa “d’Infants”, que presidirà a les 8 hores en la Plaça de la Verge el cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, amb la presència del Nunci Apostòlic de la seua Santedat a Espanya, monsenyor Bernardito Auza.

Al començament de la Missa “d’Infants”, el vicerector de la Basílica de la Verge dels Desemparats, Álvaro Almenar, llegirà el decret de la Penitencieria Apostòlica de la Santa Seu que concedeix, amb motiu del Centenari de la Coronació, la indulgència plenària des del 8 de maig de 2022 fins al 14 de maig de 2023 als fidels que complisquen les condicions habituals, instaurant, així, l'Any Jubilar Marià.

Aquesta indulgència plenària la podran obtindre els pelegrins que visiten la Basílica de la Verge dels Desemparats, tempere jubilar en aquest any Mariano, participant dels ritus jubilars o dedicant, davant la imatge de la Patrona, una meditació i l'oració del Parenostre, Credo i invocacions a la Mare de Déu Mare dels Desemparats.

Al final de la Missa “d’Infants”, l'Arquebisbe impartirà la Benedicció Papal juntament amb la indulgència plenària a tots els fidels presents.

Actes festius per a celebrar el dia de la Mare de Déu

El programa d'aquestes celebracions, que es recuperen després de la pandèmia, començarà amb “les primeres vespres de la festa de la Verge dels Desemparats”, tocs de campanes que es realitzen de manera manual des del campanar de la Catedral, el popular “Micalet” i que es prolongaran en diferents hores i amb diferents crides fins al diumenge per a anunciar els diferents actes que, en paraules del regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, “són un senyal meravellós de tornada cap a la normalitat”

La tradicional dansà que "comptarà amb un important nombre de participants entre els fallers i les falleres que conformen el col·lectiu amb una major representació”.

Enguany, la dansà de les comissions de falla se celebrarà en sessió doble. A les huit de la vesprada la infantil i a les onze de la nit la de les majors. I les falleres majors i corts d'honor d'enguany i de l'any passat participaran simultàniament en la doble sessió de balls, ja que no va haver-hi dansaes per la pandèmia.

Durant aquests dies, a més dels actes religiosos, la ciutadania podrà gaudir altres actes més lúdics com per exemple el Concert de la Banda Municipal de València, que se celebra en la plaça de la Verge dissabte a les 23 hores o el posterior Castell de focs artificial que es dispararà en el llit del Túria a les 24 hores.

El tret d'aquest castell de focs artificials donarà la benvinguda a la jornada del diumenge que es clausurarà amb una mascletà que es dispararà en la plaça de l'Ajuntament i amb la “Solemne Processó”. Si bé, la celebració del programa d'actes en honor a la Verge dels Desemparats es prolongaran també el dilluns.

Obertura de la Basílica, el diumenge sobre les 3.30 hores

Els actes de la Festa de la Mare Déu començaran aquest diumenge, en la Basílica, a les 5 hores, amb la missa “de Descoberta”, que oficiarà el rector Jaime Sancho. Prèviament, la Basílica obrirà les seues portes sobre les 3.30 hores, de manera gradual per a evitar aglomeracions, amb la col·laboració de la Policia Local. La finalitat, en tots els actes, és “poder unir la devoció i l'amor a la Verge amb la seguretat i la prudència”, destaquen des de la pròpia Basílica.

Una vegada finalitze el trasllat començarà, en el sòl de la plaça enfront de la Basílica, l'elaboració d'una catifa floral a càrrec de 22 alfombristas de la vila gallega de Ponteareas que realitzaran, així, un homenatge a la Patrona de València amb motiu del començament de l'Any Jubilar del Centenari.

El seu propòsit: que la imatge de la Mare de Déu siga la primera que trepitge aquest mantell, realitzat amb 5.000 flors i elements vegetals, al pas de la processó vespertina.

Els festejos inclouran també la Missa Pontifical en la Seu, presidida per l'Arquebisbe a les 12 hores, i a la vesprada, a les 18 hores, la solemne processó general.

La processó de la Mare de Déu modifica el seu recorregut per les obres al carrer María Cristina i en la Plaça de la Reina

La processó amb la imatge de la Verge dels Desemparats que recorrerà els carrers del centre històric de la ciutat aquest diumenge, incorporarà novetats en el seu recorregut degut a les obres en la Plaça de la Reina i a l'entorn del carrer María Cristina.

La processó eixirà des de la Catedral i al seu pas per la Plaça de la Verge, la imatge de la Mare de Déu serà la primera que trepitge la catifa que s'elaborarà aqueix mateix dia, amb més de 5.000 flors.

Es manté el recorregut habitual pel carrer Cavallers, Plaza del Tossal, Bolsería i Plaza del Mercat, però en aquest punt s'evitarà el pas pel carrer María Cristina i en el seu lloc, la processó passarà pels carrers Trench i Sant Ferran, per la qual s'eixirà al carrer Sant Vicent i arribarà fins a la Plaça de la Reina.

Enguany, la processó no podrà a travessar la Plaça de la Reina, per tant seguirà uns metres pel carrer de la Pau i girarà al carrer Luis Vives per a desembocar al carrer de la Mar i continuar l'itinerari pel carrer Avellanes i continuar pel carrer del Palau i Plaza de la Almoina fins a finalitzar en la Basílica.

Segons l'ordre establit, a les 18 hores eixiran en primer lloc els fallers, presidents i Falleres Majors de l'any passat, des del Passatge Emilio Aparicio Olmo -sense entrar en la Catedral, i a partir de les 19 hores, ja des de la Seu, se sumaran a la processó les diferents parròquies i entitats convocades. Finalment, al voltant de les 20 hores s'espera l'eixida de la imatge de la Mare de Déu.

Un any per a portar a la Verge “Sempre en el cor”

En aquest any Jubilar, que es prolongarà fins al 14 de maig de 2023, totes les accions que s'organitzen entorn del Centenari de la Coronació estaran “abrigallades” per un lema oficial, “Sempre en el cor”, a més d'un logotip i un cartell.

El lema és una de les frases de l'Himne de la Coronació, la lletra de la qual és obra del valencià José María Juan García. Així se subratlla la permanència de la devoció a la Mare de Déu dels Desamparats i es fa referència al cor, per la importància de la cultura de la cura que es vol potenciar en aquest any Jubilar.

Pujar