elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València regula el toc de campanes, Com afectarà el Micalet?

València regula el toc de campanes, Com afectarà el Micalet?
  • En aquest sentit, el regidor de Qualitat Acústica i de l'Aire, Giuseppe Grezzi, ha destacat l'estreta relació i el diàleg amb l'arquebisbat per a la seua regulació

L'Ajuntament de València ha aprovat en el ple d'aquest dijous l'aplicació de la nova ordenança de protecció contra la contaminació acústica amb els vots a favor de l'equip de Govern i l'abstenció dels grups de l'oposició.

La nova ordenança recull moltes de les demandes realitzades pel veïnat i diverses entitats socials i empresarials. El regidor de Qualitat Acústica i de l'Aire, Giuseppe Grezzi, ha afirmat que “les aportacions realitzades per entitats veïnals han tingut un especial pes en el conjunt de les al·legacions i són una mostra del dinamisme i la creixent representativitat en l'anàlisi i resolució dels assumptes del seu àmbit”.

Entre les novetats de l'ordenança està la introducció de modificacions en matèria de tocs de campana i rellotges, a les quals es dedica un capítol i un annex, i que han sigut abordades amb l'Arquebisbat de València.

En aquest sentit i sobre com afectarà el toc de campanes en el Micalet, Grezzi ha explicat que aquesta mesura en concret "es podrà fer el toc de campanes que és una cosa protegida com a patrimoni de la ciutat però es redueix l'impacte nocturn quan el vecinado demanda descanse, però s'ha fet mitjançant un diàleg i participació molt estreta amb l'arquebisbat".

També s'han introduït l'obligatorietat que les actuacions musicals en la via pública o en els locals especialitzats disposen d'un limitador registrador, que permetrà un millor control dels nivells de soroll. D'altra banda, s'introdueix la possibilitat d'exigència d'un estudi acústic previ a l'autorització de taules i cadires a les terrasses.

Igualment, es modifica l'article 59 que fa referència a les activitats d'arts escèniques que puguen generar-se en edificis residencials com una excepció a les prohibicions existents en aquesta matèria, la qual cosa constitueix una reivindicació històrica del sector teatral.

A més, s'introdueix una modificació en l'article 60 que demana una distància de 30 metres entre locals subjectes a la normativa d'espectacles públics com a mesura preventiva per a evitar l'acumulació d'espais de característiques semblants en zones de la ciutat que puguen estar potencialment saturades.

Una ordenança no exempta de polèmica, perquè els veïns de la ciutat, a través de la Federació d’Associacions Veïnals de València lamenten que més enllà de les raons tècniques, "és molt preocupant que la conseqüència vaja a ser desactivar la tramitació de les zones acústicament saturades".

En aqueix sentit, la presidenta de la Federació veïnal, María José Broseta, assenyala que, “encara que s'ha millorat bastant la redacció del projecte inicial, l'únic canvi de gran importància és el que afecta directament les ZAS, així com el fet que recaiga sobre els veïns i veïnes la càrrega de la prova davant les denúncies i queixes que es puguen realitzar”. L'ordenança manté “sense matisacions” la possibilitat de finalitzar el procediment si un veí no accedeix en un moment donat a col·laborar.

Pujar