elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València reclama un fons específic per al transport públic municipal

València reclama un fons específic per al transport públic municipal
  • La Corporació planteja que es presente un projecte de Llei en el Parlament per a l'adequat finançament del transport públic

L'Ajuntament Ple reclama del Govern central “la creació d'un fons específic per a transport públic municipal” i la presentació davant les Corts Espanyoles d'un projecte de llei que plantege de forma adequada el finançament del transport públic”. Així ho ha aprovat el Ple Municipal en la sessió de hui dijous, 25 de juny, amb els vots a favor de l'Equip de Govern i dels grups municipals Popular i Ciutadans. El grup Vox ha votat en contra.

Tal com ha explicat l'alcalde en els instants previs a la sessió plenària, “és un assumpte que ja hem demandat moltes vegades, però que volem tornar a reiterar una vegada més: el transport públic municipal necessita ajudes de l'Estat, de la mateixa manera que s'han donat suports a altres tipus de transport públic perquè s'han produït unes pèrdues econòmiques molt importants durant la pandèmia”. “És necessari arbitrar ajudes al transport públic i també una llei de finançament del transport públic”.

Segons el text de la moció plantejada, el Fons Específic per al Transport Públic, que haurà d'incloure a València, tindrà la finalitat de dotar de recursos suficients per a cobrir la pèrdua d'ingressos patida com a conseqüència de la crisi de la COVID-19. El Ple de l'Ajuntament de València insta també al Govern de l'Estat a la presentació en les Corts Espanyoles de “un projecte de llei que plantege de forma adequada el finançament del transport públic i les intervencions necessàries per a avançar cap al transport sostenible en les diferents àrees metropolitanes espanyoles”.

La moció, plantejada i defensada per l'alcalde, Joan Ribó, s'ha presentat com a alternativa a una moció inicial del regidor del Grup Municipal Popular Carlos Mundina que, a més de la petició del fons específic per al transport, proposava un tema annex: que entitats com el Consell Valencià de Cultura o la Reial Acadèmia de Belles arts Sant Carles elaboren un dictamen sobre les afeccions de tres BIC situats al Carrer Marqués de Dos Aguas-Poeta Querol, “per l'increment de la Intensitat Mitjana Diària (IMD), desviament del trànsit privat i de diverses línies de l'EMT, i pel consegüent augment del nivell de pol·lució, així com un pronunciament sobre el disseny, intervenció, reordenació i mobiliari instal·lat en la plaça de l'Ajuntament".

La moció de l'alcalde s'ha centrat en el finançament i legislació sobre el transport urbà, que ha fet extensible a totes les ciutats de l'Estat “per lleialtat personal a tots els alcaldes, de tots els colors polítics, que estem en la mateixa reclamació”, ha afirmat.

La portaveu popular, María José Catalá, ha donat suport a que València “no es quede exclosa d'este finançament”, però ha assenyalat que “algunes autonomies sí han gestionat de manera que els recursos sí que els han arribat, com Barcelona i Madrid”, mentre que a la Comunitat Valenciana “els fons han arribat però molt insuficients i molt discriminatoris”. Per això ha instat a demanar, millor que una nova llei, un contracte-programa, “que és més ràpid”. El regidor de Ciutadans Narcís Estellés ha manifestat també el suport del seu grup a la moció del Govern, i també a la inicial del PP, però ha reclamat que la iniciativa es duga a terme “des de la negociació i l'acord i no des de la pancarta”. Únicament el regidor de Vox Vicente Montáñez s'ha posicionat en contra, tant de la moció del Govern, com en la “postura de ‘bonisme’ del PP, que facilita el camí a Grezzi i la seua EMT”, i ha instat a convertir l'EMT en una empresa de servei metropolità.

L'alcalde ha assegurat que l'aprovació d'una llei específica i la creació d'un fons estatal són “un element imprescindible, perquè una de les conseqüències més evidents de la pandèmia és l'efecte sobre el transport públic”. Ribó ha lamentat que “la Generalitat sota govern del PP va dissoldre en el seu moment l'Entitat Metropolitana de Transports, i d'ací deriva la situació actual”. L'alcalde ha calculat la quantitat de fons que seria raonable segons la població de l'àrea metropolitana, uns 38 milions d'euros, i ha recordat que des del Ministeri s'ha anunciat la creació d'un fons específic per al transport municipal, “i això és el que demanem per a totes les ciutats”.

ELS ESTATUTS DE L'EMT

Precisament, l'EMT ha sigut objecte d'un altre punt de debat de l'ordre del dia del Ple, després de la proposta del Grup Municipal Ciutadans de modificar l'article 3 dels estatuts de l'entitat, que defineix el seu objecte social, extrem que no ha eixit endavant, en sumar únicament els vots dels grups de l'Oposició municipal.

El regidor de Ciutadans Narcís Estellés ha criticat la modificació estatutària impulsada en 2018, “quan el regidor Giuseppe Grezzi va aprofitar i va muntar el ‘lobby de l'EMT’ amb moltes més competències de les raonables”, segons les seues paraules. L'edil ha defensat que l'EMT es dedique a prestar un servei de transport “i no envair competències d'urbanisme, i fer places”.

Tant el PP (Carlos Mundina) com Vox (Vicente Montáñez) han donat suport a la moció de Ciutadans. El regidor de Vox ha assegurat que la proposta “porta el seny als estatuts de l'EMT i desfà alguna cosa que mai es degué haver fet”, mentre que Mundina ha assegurat que “quien mucho abarca, poco aprieta”, i ha criticat les despeses derivades de la conversió en zona de vianants de la plaça de l'Ajuntament i de la gestió del Pàrquing Ciutat de Bruixes.

El regidor de Mobilitat Sostenible i president de l'EMT, Giuseppe Grezzi, ha lamentat que l'oposició municipal “faça campanya contra totes les mesures de mobilitat que impulsa l'Ajuntament”, i que la seua “estratègia de partit, any a any, siga anar contra mi, en lloc d'aportar propostes”. L'edil ha recordat que el canvi de la raó social es va fer des de la responsabilitat, amb l'acord de tot el Govern, amb les actuacions i funcions de cada Regidoria ben delimitades”, i ha puntualitzat que els estatuts de l'EMT de Madrid, on governen PP i Ciutadans, també inclouen en les seues competències aspectes de gestió d'enginyeria i consultoria de qualsevol matèria relacionada amb el transport de viatgers. “Per què a Madrid poden fer projectes, gestionar aparcaments i ací no es pot fer?”, s'ha preguntat.

La proposta només ha sigut recolzada per Ciutadans, PP i Vox, per la qual cosa no ha tirat avant.

Pujar