elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València es quedarà sense 1.250 metges en cinc anys

València es quedarà sense 1.250 metges en cinc anys
  • Una preocupant situació pel fet que el nombre de nous col·legats serà molt inferior al dels que està previst que es jubilen

MÉS FOTOS
València es quedarà sense 1.250 metges en cinc anys - (foto 2)

La sanitat valenciana podria enfrontar-se a una preocupant situació en els propers anys per la jubilació de metges. En concret, València necessitarà 1.250 metges en els propers anys tenint en compte la diferència entre els que es jubilen i els que es col·legien.

Són les dades que ha donat a conèixer el Col·legi de Metges de València en el tradicional dinar de Nadal que realitza amb els mitjans per fer balanç de l'any i en què ha revelat aquestes preocupants xifres: en concret, la previsió de Col·legi de Metges de València és que d'ací a 5 anys al voltant de 3.000 metges, gairebé el 20% dels col·legiats, estaran en edat de jubilació.

De la mateixa manera, la previsió, en base a les dades d'aquests anys, és que es col·legien en aquests propers 5 anys una mitjana de 350 a l'any, un total 1750. "Aquestes dades auguren un dèficit de metges dels propers anys agreujat per qüestions com l'augment de l'envelliment de la població i la cronicitat de les patologies ", ha explicat la presidenta de la institució Mercedes Hurtado.

Dades que per a la institució mèdica apunten clarament a la creixent demanda d'assistència sanitària i per tant la necessitat de més metges al sector sanitari públic. En referència a aquest punt, cal destacar que les especialitats mèdiques més demandades aquest any han sigut Medicina Familiar amb 2.746, Pediatria amb 931 i Anestesiologia i Reanimació amb 623.

En relació a l'arribada de metges estrangers i la fugida dels d'ací, en el que portem d'any han arribat un total de 204 metges procedents d'altres països de diferents nacionalitats. Això suposa un augment del 104%, ja que el 2018 van ser registrats 83. Destaca per sobre de tots Veneçuela, sent el país que més metges ha aportat amb 61. La segueixen Colòmbia amb 42 i Cuba amb 11.

A més, 31 metges valencians han marxat a l'estranger. Les destinacions més sol·licitades han sigut Colòmbia i Estats Units. Aquesta xifra és inferior a anys anteriors, ja que en 208 van ser 33 i el 2017, 44.

Per evitar aquesta trista "fuga de cervells", des del Col·legi de Metges de València han ressaltat la importància de millorar les condicions retributives i laborals: "Sostenim que cal millorar les condicions dels professionals per evitar que els formem ací i s'acaben marxant a altres països ", ha destacat Mercedes Hurtado, cosa que passa també per la dignificació del col·lectiu “àmpliament desacreditat". I la prova, apunta, són a les agressions.

26 agressions a metges valencians en 2018

L'any passat la xifra d'agressions va continuar en augment: un total de 26 agressions, de les quals el 17% de les mateixes corresponien a agressions físiques i el 83% van ser relatives a insults o amenaces greus. Aquestes xifres suposen un augment del 45% de les agressions a facultatius des 2016, tenint, a més, cada vegada més incidència en l'àmbit de l'Atenció Primària, on succeeixen més d'un 70% de les agressions.

"I em puc permetre dir que, lamentablement, si continua la tendència, s'estima que quan presentem el balanç anual, augmente el nombre d'agressions respecte a l'any anterior", conclou Hurtado. Precisament, el passat mes de març es va condemnar a tres anys de presó a un pacient que va amenaçar amb una navalla a una doctora embarassada a l'Hospital d'Alzira.

Pujar