elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València posa en valor la música de banda a la 44a edició del certamen provincial

València posa en valor la música de banda a la 44a edició del certamen provincial
  • El dissabte 4 tindrà lloc la Festa de la Música Valenciana, un concert de la Unió Musical de Llíria, l'Ateneu Musical de Cullera i l'Artística de Bunyol, que obre el camí de la futura secció especial del Certamen de Bandes de la Diputació

MÉS FOTOS
València posa en valor la música de banda a la 44a edició del certamen provincial - (foto 2)

La Diputació reivindica la música de banda amb la 44a edició del Certamen provincial i l'organització de la Festa de la Música Valenciana, que tindran lloc aquest mes de desembre al Palau de les Arts.

El carrusel de concerts arrencarà el proper dissabte, 4 de desembre, amb la Unió de Llíria, l'Ateneu de Cullera i l'Artística de Bunyol en una gran festa musical conjunta a l'Auditori del Palau, germen de la futura secció especial del concurs; i continuarà el dissabte 11 i el diumenge 12 amb la celebració del Certamen de Bandes de la Diputació, que torna a la presencialitat amb més recursos econòmics i novetats organitzatives i estructurals.

Ho ha posat en escena aquest dijous el diputat delegat de Bandes de Música, Jordi Mayor, que ha explicat que l‟estructura del certamen “es veurà reforçada per un sistema de puntuació que passa de tres a deu criteris, amb l‟objectiu de garantir unes deliberacions més precises per part d´un jurat que –i aquesta és una altra novetat– serà internacional”.

"Una altra de les novetats és un repertori més cuidat, amb l'aposta pels drets d'edició i composició de les obres i l'encàrrec de noves composicions", afegeix un Jordi Mayor que, en condició de músic, està decidit a fusionar el creixement del certamen i la promoció més gran del fenomen bandístic valencià.

Acompanyat pel president de la Diputació, Toni Gaspar, i el cap de servei de Cultura de la corporació, Josep Vidal, el responsable de Bandes de Música ha insistit en la necessitat que la maquinària que fa possible aquest certamen “continuï donant oportunitats a les societats musicals valencianes a l'aposta per la vertebració sociocultural del territori”.

Major ha assenyalat, tot i això, que l'edició d'aquest any "no respon al cent per cent al que volem que sigui el certamen, amb dos objectius prioritaris com són que surti al carrer i que arribi als pobles".

Tot esperant que l'evolució de la pandèmia permeti implantar aquests canvis definitius que acostin el certamen als municipis, el president Gaspar ha destacat l'esforç inversor i organitzatiu de la “primera delegació de Bandes de Música en els més de 200 anys d'història de la Diputació”, els resultats de la qual “es comencen a apreciar en la qualitat dels esdeveniments organitzats, la professionalització del jurat i la intenció d'apropar a la gent la festa de la música, elements que contribueixen a que el nostre certamen creixi com a referent de la vida cultural i musical valenciana”.

El diputat ha indicat que, després de suspendre l´edició de l´any passat, “en aquesta nova convocatòria esperàvem la participació de les bandes i fer les diferents seccions que es poguessin i així poder arrencar la nova edició del 2022 que crec també serà molt important ”. En aquest sentit, “havia de posar una altra vegada les bandes al primer pla i la millor manera de fer-ho és amb el nostre concurs, la Diputació fa 44 anys que organitza el certamen i crèiem que ara que ja hi havia una certa normalitat i les bandes podien assajar, tinguessin un espai on poder desenvolupar-se”.

D'altra banda, ha destacat que “tot i les circumstàncies hi ha hagut una bona acollida, farem tres seccions de les quatre que tenim i això és perquè hi ha bandes que estan disposades a acudir”. Moya ha traslladat que “estem convençuts que al certamen li queda molta vida per davant ia més, amb les millores que introduirem, totes elles consensuades amb les bandes de música ens ajudaran que hi hagi moltes més edicions aportant valor a la música de banda”.

Quant al certamen que s'està preparant per al 2022, el diputat ha avançat que “presentarem una nova secció especial pensada per a les bandes més grans que hi ha a la Comunitat i que competiran a la Plaça de Toros com es feia antigament al Certamen Internacional de la ciutat de València, però en aquest cas serà organitzat per la diputació i el premi serà a la millor banda valenciana”.

Així mateix, “el certamen de la Diputació per a la primera, segona, tercera i quarta secció es realitzarà fora de la ciutat de València amb l'afegit de tenir la desfilada com a part del certamen per treure la música al carrer i que els pobles de la província també en formen part”.

Jurat internacional

L'acte de presentació al Palau dels Scala també ha servit per conèixer els membres d'un jurat que estarà presidit per la directora d'orquestra Ingeborg Stijnen, presidenta del comitè assessor de Cultura de la província de Limburg, als Països Baixos; i que comptarà a més amb els compositors i directors Julio Domingo Escamilla i Ferrer Ferran. Un jurat internacional que s?encarregarà de valorar les interpretacions de les set societats musicals participants, distribuïdes en tres seccions segons el nombre de músics.

A la matinal del dissabte 11 actuaran les bandes de la secció quarta, amb els ‘Versos al alba’ de Juliol Domingo com a obra obligada i un màxim de 40 músics participants. La Societat Amics de la Música de Benifaraig, dirigida per Jaume Castelló, la Societat Instructiu-Musical del Palmar, dirigida per Jordi Peiró, i la Banda Jove de l'Agrupació Musical Santa Cecília del Grau competiran pel primer premi de la secció interpretant un total de tres peces, una d'escalfament, l'obra comuna i una de lliure elecció.

A la tarda serà el torn de la secció tercera, amb un màxim de 50 músics per banda i “La festa de les falles” de Ferrer Ferran com a obra obligada. Competiran en aquesta secció La Tropical de Benigànim, dirigida per Juan Carlos Sempere; l'Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador, amb Manuel Godoy al capdavant; i l'Agrupació Musical Carrera Font de Sant Lluís, sota la batuta de Dídac Bosch.

Per a la tarda del diumenge 12 de desembre queda la secció segona que, amb un límit de 70 músics, comptarà a la present edició amb la participació de la Societat Protectora Musical La Lira d'Alfarp, dirigida per Hugo Chinesta. L'obra 'Juanes', del mateix Chinesta, servirà d'escalfament a la banda d'Alfarp, que haurà d'interpretar com a peça obligada el 'Mare Nostrum' de Miquel Asins i que ha optat per 'El jardí de les delícies' de Ferrer Ferran com peça lliure.

El certamen té programades, fora de concurs, les actuacions de Jazzmatiks per a la jornada vespertina de dissabte, i de la Societat Musical La Primitiva de Rafelbunyol com a prèvia al lliurament de premis de la secció segona, abans del tancament d'aquesta 44a edició.

Festa de la Música Valenciana

L'entrant de la quaranta-quatrena edició del Certamen de Bandes de la Diputació serà en aquesta ocasió un gran plat, un exquisit menú amb la Unió de Llíria, l'Ateneu de Cullera i L'Artística de Bunyol com a protagonistes del concert de la Festa de la Música Valenciana, que es podrà degustar el proper dissabte, 4 de desembre, a partir de les 17.30 hores a l'Auditori del Palau de les Arts i amb accés gratuït.

I no serà un concert qualsevol, ja que el diputat de Bandes de Música, Jordi Mayor, avança que aquesta festa de la música és “l'avantsala del que ha de venir, d'una secció especial del Certamen que, quan pugui tornar el proper any, ho farà amb les millors bandes a nivell autonòmic i un escenari que ha acollit tradicionalment el concurs com és la Plaça de Bous de València”.

Les bandes dirigides per Ferrer Ferran, en el cas de l'Ateneu Musical de Cullera, Pablo Marqués, al capdavant de la Unió Musical de Llíria, i Mario Ortuño, a la batuta de L'Artística de Bunyol, interpretaran simfonies de Xostakóvitx, James Barnes, Tichelli , Asins, Carrascosa i Maslanka, entre d'altres, en un concert homenatge a la música valenciana amb obres com 'Atenea', 'Artística i bunyolera', 'Alguna cosa molt diferent' o 'La vídua valenciana'.

El programa inclou el lliurament de les distincions als directors que han guanyat tres vegades el certamen i les bandes centenàries de la província, cas de les societats participants.

Pujar