elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València obri el calendari de mascletaes amb un homenatge a les víctimes de l'incendi de Campanar

València obri el calendari de mascletaes amb un homenatge a les víctimes de l'incendi de Campanar
  • Peñarroja ha inaugurat el calendari oficial de les mascletaes, com ja és tradició

Galeria de fotos
Fallas València 2024: Mascletà 01/03
Fallas València 2024: Mascletà 01/03
MÉS FOTOS
València obri el calendari de mascletaes amb un homenatge a les víctimes de l'incendi de Campanar - (foto 2)
València obri el calendari de mascletaes amb un homenatge a les víctimes de l'incendi de Campanar - (foto 3)
València obri el calendari de mascletaes amb un homenatge a les víctimes de l'incendi de Campanar - (foto 4)
València obri el calendari de mascletaes amb un homenatge a les víctimes de l'incendi de Campanar - (foto 5)
València obri el calendari de mascletaes amb un homenatge a les víctimes de l'incendi de Campanar - (foto 6)
València obri el calendari de mascletaes amb un homenatge a les víctimes de l'incendi de Campanar - (foto 7)
València obri el calendari de mascletaes amb un homenatge a les víctimes de l'incendi de Campanar - (foto 8)
València obri el calendari de mascletaes amb un homenatge a les víctimes de l'incendi de Campanar - (foto 9)
València obri el calendari de mascletaes amb un homenatge a les víctimes de l'incendi de Campanar - (foto 10)
València obri el calendari de mascletaes amb un homenatge a les víctimes de l'incendi de Campanar - (foto 11)
València obri el calendari de mascletaes amb un homenatge a les víctimes de l'incendi de Campanar - (foto 12)
València obri el calendari de mascletaes amb un homenatge a les víctimes de l'incendi de Campanar - (foto 13)
València obri el calendari de mascletaes amb un homenatge a les víctimes de l'incendi de Campanar - (foto 14)
València obri el calendari de mascletaes amb un homenatge a les víctimes de l'incendi de Campanar - (foto 15)
València obri el calendari de mascletaes amb un homenatge a les víctimes de l'incendi de Campanar - (foto 16)
València obri el calendari de mascletaes amb un homenatge a les víctimes de l'incendi de Campanar - (foto 17)

València ha viscut hui la primera mascletà de les Falles 2024. Este espectacle pirotècnic ha inaugurat el calendari faller que, una vegada reprogramat, ha aglutinat per a este cap de setmana actes emblemàtics, com el Cant de l’Estoreta o la Crida, tal com ha indicat hui l'alcaldessa de València, María José Catalá, després de reiterar “la solidaritat i el respecte que tothom faller ha tingut des de dijous passat amb les persones afectades per l'incendi de Campanar”.

“Totes les víctimes estan en el cor de tots els valencians i valencianes i hui també els rendim un sentit homenatge en la prèvia de la mascletà”, ha explicat l'alcaldessa abans del tret de la pirotècnia Peñarroja, que enguany ha complit 29 anys com a responsable de la primera mascletà de les Falles.

L'empresa de la Vall d'Uixó, amb 126 quilos de pólvora, ha creat un espectacle “a l'estil tradicional”, després d'un minut de silenci en què València ha recordat a les 10 víctimes mortals succés que va commoure el món dijous passat i com a senyal de respecte cap a la resta d'afectats d'este sinistre.

Així, en esta primera mascletà, que ha reunit en la plaça a multitud de ciutadans i ciutadanes, no s'ha escoltat la típica ambientació musical prèvia al tret. I poc abans de les 14 hores una veu en off ha convocat al silenci que s'ha prolongat durant un minut. Una vegada conclòs este temps, la fallera major de València, María Estela Arlandís, ha donat l'orde de l'inici de la mascletà.

El dissenyador d'este espectacle pirotècnic, Pepe Peñarroja Júnior, ha realitzat “una mascletà de tall clàssic per a obrir el cicle amb la responsabilitat de respondre a les ganes que té la societat de sentir la pólvora, després d'uns dies tan amargs i tan durs, i amb molt de respecte cap a les víctimes de l'incendi urbà del passat dijous”.

Entre els qui han presenciat des del balcó principal de l'Ajuntament, i acompanyats per l'alcaldessa de València, María José Catalá, este espectacle s'han trobat el president de la Generalitat, Carlos Mazón; la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant; la delegada del Govern, Pilar Bernabé; el Tinent Coronel Cap de la BIEM III de la UME, Jorge Mariano Pérez; l'expresident de la Generalitat, Alberto Fabra, i la presentadora de televisió Silvia Jato. També han sigut testimonis del tret de Peñarroja els representants de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) que a les 13 hores s'han reunit amb l'alcaldessa en el Saló de Cristall amb motiu del Dia de l'Empresa.

Entre els i les convidades del balcó també s'han trobat hui, com en anys anteriors, els qui han resultat afortunats en el sorteig impulsat per la Regidoria de Falles. Cada dia 10 persones de les 22.832 que enguany s'han inscrit al citat sorteig per a viure la mascletà al costat de les falleres majors, María Estela Arlandís i Marina García Arribas, i les seues corts d'honor, gaudiran esta experièncial

Amb este objectiu, a l'Ajuntament també s'han donat cita els representants de les comissions falleres de Fermín Galán i García Hernández-Primavera; Llibertat-Teodoro Llorente, Doctor Domingo Orozco-Bailen, Benicadell-Sant Roque i la Sequiota-El Palmar.

I en representació dels pobles de la província hui han acudit a la casa consistorial per a presenciar el primer espectacle pirotècnic d'estes festes, les Juntes Locals Falleres d'Alaquás, Albal, Alberic, Alboraia, Aldaia i Alfafar.

La mascletà de Pirotècnia Peñarroja s'ha pogut seguir, com ocorrerà amb la resta, en directe, a través del compte de Facebook de l'Ajuntament de València @ajuntamentvlc des de les 13.58 hores.

Mascletà de Pirotècnia Zaragozana i Cavalcada del Ninot

Esta nit la plaça de l'Ajuntament acollirà la segona cita amb la pólvora de la jornada: un espectacle de la Pirotècnia Saragossana, empresa que també dispararà la mascletà de demà, a les 14 hores.

La segona trobada en l'anomenada catedral de la pólvora reunirà a l'Ajuntament al president de la Diputació de Sòria, Benito Serrano; al consultor Carlo Castellà, responsable del Projecte Spot4Dis, una APP amb el suport de Google.org per a facilitar l'aparcament de persones amb mobilitat reduïda; i a representants de la Germanor de Sant Antonio Abad.

Segons les previsions, també compartiran este espai emblemàtic els ciutadans i ciutadanes afortunats del sorteig, representants de les comissions de les falles del Rosari-plaça Calabuig, Juan José Dominé-Port, Gayano Lluch, Arquitecte Alfaro-Francisco Cubells i Antonio Molle-Gregorio Gea; així com membres de les Juntes Locals Falleres d'Alginet, Almàssera, Almussafes i Alzira; i de diferents cases regionals amb representació a València.

L'agenda fallera del dissabte 2 de març es completarà amb la Cavalcada del Ninot i un altre espectacle pirotècnic. La cavalcada, que eixirà a les 17,30 hores de La Glorieta, recorrerà els carrers La Pau, Sant Vicent, la plaça de l'Ajuntament, i el carrer Marqués de Sotelo per a finalitzar al carrer Xàtiva. I conclourà amb el pas de les peces principals de la Falla Municipal “Dos Coloms. Una branca”.

Esta jornada fallera es clausurarà, a l'inici de la mitjanit amb focs artificials de la Pirotècnia Zarzoso.

Pirotècnia Gironina, Macrodespertà i Crida

El diumenge 3 València s'activarà a les 07.15 hores amb la Despertà Infantil que començarà en la plaça de la Reina amb material pirotècnic de La Petardería. Seguidament, a la 07.30 hores se celebrarà la Macrodespertà pels carrers de la Pau i sw Sant Vicent Màrtir i per a finalitzar en la plaça de l'Ajuntament amb un terratrémol de la Pirotècnia Mediterrani.

A les 10 hores començarà el Concurs del Cant de l’Estoreta i a les 12.00 hores l'Entrada de Bandes de Música en la plaça de l'Ajuntament, on a les 14 hores Pirotècnia Gironina dispararà la tercera mascletà, prèvia a la Cridà, que se celebrarà el diumenge a les 20:00 hores.

Gaudiren d'esta tercera mascletà músics i músiques que hauran participat prèviament en l'Entrada de Bandes, la presentadora de televisió Ana Rosa Quintana i altres membres del grup UnicormTV, així com responsables de Fitur, i l'Estudiantina de Dret En representació del món faller acudiran a l'Ajuntament representants de les Falles Mossen José Cuenca-Pinedo, Poeta Alberola-Totana, Pius XI- Fontanars, avinguda de la Plata-La Senyera, i Escalante-Amparo Guillén. També participaran de l'espectacle portaveus de les Juntes Locals Falleres de Benetusser, Benidorm i Benifaió.

Pujar