elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València lluita contra els microracismes del llenguatge quotidià amb el programa Divercinema

València lluita contra els microracismes del llenguatge quotidià amb el programa Divercinema
  • El programa soci-educatiu de l'Ajuntament de València i el Comenius Centre Educatiu, pretén sensibilitzar i combatre estes expressions normalitzades

Sota el lema ‘Entre broma i broma, el racisme és mostra’, el programa soci-educatiu municipal, Divercinema, pretén sensibilitzar i combatre les expressions ‘microracistes’ que actualment encara poden estar normalitzades i presents en el llenguatge quotidià. El Comenius Centre Educatiu, com cada any, ha realitzat esta campanya a través d'una nova edició del Taller de Videocreació Expressa. Des de 2008, el programa soci-educatiu Divercinema realitza diferents tallers de videocreació amb la finalitat d'educar en valors universals.

Durant la presentació, la regidora de Servicis Socials, Marta Torrado, ha destacat la importància de fer programes que lluiten contra la discriminació cap a la població immigrant. A més, ha explicat que en esta edició s'ha posat el focus en “expressions quotidianes que contribuïxen a perpetuar eixes discriminacions i que atempten a la personalitat, integració i dignitat de les persones”. Així mateix, amb este programa es pretén promoure una reflexió i autocrítica en referència a esta problemàtica.

En este sentit, 90 alumnes del Grau Superior d'Imatge i So han sigut els encarregats de realitzar esta campanya, que compta amb 10 audiovisuals, 10 cartells i un bàner que es mostrarà en 10 autobusos de l'EMT fins al 19 de març. Concretament, un d'estos cartells és el que il·lustra la pancarta publicitària amb la qual s'han vinilado 10 autobusos de l'EMT (de les línies C2, C3, 9, 10, 11, 35, 71, 9 i 92) i en la qual es pot trobar un codi QR per a escanejar i visualitzar els curts.

En referència al material audiovisual, els diferents curts s'han realitzat a través del Taller de Videocreació Expressa, en el qual l'alumnat ha dedicat tota la seua jornada educativa durant set dies a posar imatge i so a problemàtiques socials d'actualitat, com és en este cas el racisme.

D'altra banda, la directora del Comenius, Ana Llorens, ha explicat que van començar fa nou anys amb este projecte de manera solidària, amb la finalitat de “crear curts socials que impactaren a la gent, fins que ens vam adonar que havíem d'integrar-lo en les programacions dels mòduls”. És per això, que el programa es compon d'una part professional i una altra part educativa.

No obstant això, a part de la part tècnica i professional que l'alumnat ha d'emprar per a dur a terme estos curts, la sensibilització és la protagonista en esta activitat. És per això, que l'alumnat s'ha reunit prèviament amb persones que patien esta problemàtica, amb l'objectiu de poder empatitzar, i així mostrar-la i utilitzar el llenguatge cinematogràfic com a recurs social.

 

Pujar