elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València inserta 39 dones que estaven exercint la prostitució al llarg de 2016

    La Regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, a través del conveni Jere-Jere amb la confederació Cáritas Diocesana de València, ha insertat laboralment a 39 dones que es trobaven desenvolupant tasques de prostitució. Açò s'ha aconseguit gràcies a un treball "professional i constant" que realitzen -a peu de carrer- un responsable coordinador del programa, un educador i una mediadora sociosanitària (tots tres treballant a jornada completa) conjuntament amb un equip de deu persones voluntàries, tal com ha explicat la regidora, Isabel Lozano.

    Concretament el treball se centra en les zones del Marítim i el barri de Velluters de la ciutat de València. Un total de 224 dones han tingut un seguiment a peu de carrer a través d'este programa conjunt de l'Ajuntament i Cáritas, que en total ha establit 1.312 contactes en el carrer durant el 2016 (una dona sol ser contactada en diverses ocasions al llarg de l'any).

    La Regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives s'ha mostrat "satisfeta pels resultats que ha tingut el programa Jere-Jere, fonamental i indispensable per a donar resposta al col·lectiu de dones que es troben en el context de la prostitució en els carrers de València. Més encara en els casos en els que la prostitució amaga un drama humà i social com és la tracta de dones per a la l'explotació sexual, és a dir, ser una persona traficada que es compra i es ven com si es tractara d'una mercaderia. Per això, des del Govern de la Nau, ens prenem molt seriosament estes situacions i dediquem recursos i esforços per a pal·liar els efectes d'esta realitat, i per això, hem elaborat un protocol d'actuació en situacions de tracta a la ciutat de València, amb el consens de tots els grups municipals, d'organismes autonòmics, forces de seguretat i entitats que treballen amb persones en situació de prostitució".

    La major part de les dones amb les que es treballa en este projecte son nigerianes. Seguit per dones d'origen romanès, i en menor nombre dones espanyoles i d'altres nacionalitats (fonamentalment provinents de països Sud-americans).

    ÀMPLIA TASCA SOCIAL: SALUT, LEGAL, FORMACIÓ, OCUPACIÓ ...

    La intervenció social duta a terme pel programa Jere-Jere és ampla. A nivell sanitari l'equip del projecte ha gestionat la tramitació o renovació de les Targetes Sanitàries del sistema públic a un total de 18 dones. També s'ha fet formació en prevenció de riscos de transmissió sexual i VIH. Per això s'han realitzat cinc tallers de salut que han estat impartits en anglès per la mediadora, per a les dones nigerianes i un taller en castellà per a aquelles dones d'altres nacionalitats (romaneses i llatines). En total el programa ha aconseguit que hi participen activament un total de 25 dones.

    A nivell jurídic, s'han fet un total de 22 intervencions, totes elles encaminades a la renovació o sol·licitud del permís de residència i de treball. A més, s'ha incorporat a la metodologia d'intervenció, la perspectiva d'identificació de les situacions de víctima de tracta amb fins d'explotació sexual. El treball d'esta perspectiva ha permès que les persones afectades es senten acompanyades i protegides i, per tant, suficientment empoderades per a realitzar la denúncia corresponent. En total s'han identificat quatre dones en esta circumstància.

    A nivell formatiu, s'han desenvolupat classes de castellà seguint el calendari escolar, des de setembre de 2015 fins a juny de 2016. D'esta manera, les participants que han assistit de forma contínua a les classes han obtingut a la finalització del curs el certificat d'assistència corresponent.

    El projecte Jere-Jere treballa l'aprenentatge de castellà com a procés d'integració a la societat d'acollida. Les classes han estat impartides en locals de Càritas i en locals de Parròquia de la Mare de Déu dels Desemparats de Natzaret per personal voluntari i coordinades per l'educador social. En elles s'ha donat a conèixer els diferents hàbits culturals del poble valencià així com els seus costums i tradicions.

    Pel que fa a l'aspecte formatiu-laboral, s'ha impulsat la participació en activitats de capacitació per a l'ocupació. En concret s'han realitzat 49 derivacions al Programa de Formació i Inserció per a persones en context de prostitució de l'Ajuntament de València.

    Així mateix, quatre dones del Programa Jere-Jere, han aconseguit millorar la seua situació sociolaboral mitjançant l'empresa d'inserció de Càritas-Koopera i altres empreses del sector d'hostaleria i alimentació. La resta de dones han aconseguit contractes laborals de diversa durada (entre tres i sis mesos). Este tipus de contractes són en el sector turístic vinculats al període estival. L'any 2016 s'han contractat 21 persones.

    "La capacitació laboral és clau per a estes dones. Veiem de manera molt positiva la formació i les pràctiques posteriors en empreses concretes, que els proporcionen una beca econòmica adequada durant este període. Este incentiu és molt favorable per al seu procés i comporta que troben més alternatives al context de prostitució", ha dit la regidora Lozano.

    "L'equip del projecte constata que, si a estes dones se'ls dóna suport amb una prestació mensual que els permeta mitjans de subsistència (com pertànyer al programa d'atenció a l'exclusió social dels Servicis Municipals de l'Ajuntament de València), l'avanç en el procés d'inserció és molt més ràpid i satisfactori, permetent continuar un procés més llarg de canvi cap a la inclusió social", ha explicat Lozano.

    Finalment, cal dir que tres dones han ingressat en una residència especialitzada, després d'identificar-les com a dones en situació de víctimes de tracta amb fins d'explotació sexual.

    Pujar