elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València inicia els tràmits per a recuperar l'entorn de Sant Miquel dels Reis

València inicia els tràmits per a recuperar l'entorn de Sant Miquel dels Reis
  • Este Pla Especial pretén reordenar l'espai i, al mateix temps, reconèixer la importància del Monestir, com a element central

  • El criteri de delimitació és el de cenyir-se al sòl urbà actual i reduir l'àrea reparcel·lable, mantenint la superfície necessària per a assegurar la protecció i revaloració del conjunt patrimonial

La Junta de Govern Local ha aprovat este matí admetre a tràmit i iniciar l'avaluació ambiental i territorial estratègica del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (PEPRI) per a l'àmbit del Monestir de Sant Miquel dels Reis, declarat Bé d'Interés Cultural (BIC) de la ciutat de València. Així com traslladar esta informació a les corresponents Administracions, Servicis, Organismes i públic interessat, per a possibles consultes sobre aquest tema.

Juan Carlos Caballero, portaveu de l'equip de govern, ha destacat que “es tracta d'una joia arquitectònica d'esta ciutat, fundada en 1546 per Ferran d'Aragó, duc de Calàbria i compta amb les seues particularitats, l'entorn, la singularitat de l'horta, la identitat pròpia dins de la nostra cultura i el que estem fent és fer un pas més per a la protecció de tot el seu entorn i per a la recuperació d'este espai”.

En març de 2023 es va adjudicar a la mercantil Dayhe Development & Investment, S.L. el contracte per a la redacció i formalització d'este PEPRI. La documentació presentada es va exposar a consulta pública prèvia, amb la finalitat de poder realitzar les observacions i suggeriments necessaris. D'esta manera, esta informació va estar penjada en el portal web municipal per un període concret, en el qual no es va rebre cap proposta de millora.

En esta línia, cal destacar que, a la fi de l'any passat, l'Ajuntament va iniciar un procés de participació ciutadana amb l'objectiu d'abordar l'ordenació proposada en el Pla, on van ser convidades diverses associacions i entitats amb presència en la zona, als qui es va exposar el Document de Diagnòstic i l'Enquesta de Paisatge. La següent fase d'este procés ha sigut la presentació per part de l'adjudicatària del contracte de la documentació necessària per a iniciar el procediment ambiental i territorial estratègic.

Este PEPRI pretén reordenar l'espai i reconéixer la importància del Monestir, com a element central sobre el qual es vertebraran les components paisatgístiques i mediambientals amb els objectius prioritaris del Pla. Destaca la seua vinculació amb l'horta, mantenint i remarcant els restants elements catalogats, alqueries i infraestructures hidràuliques. Per això, segons Cavaller, des de l'Ajuntament “pretenem continuar protegint el nostre patrimoni”. De manera que, l'actuació es realitze tenint en compte també els beneficis i càrregues entre les persones propietàries dels terrenys, en lloc de l'expropiació plantejada en el PEPRI de 2001, garantint així la viabilitat econòmica de l'actuació.

El criteri de delimitació del Pla és el de cenyir-se al sòl urbà actual i reduir l'àrea reparcel·lable, però mantenint la superfície necessària per a assegurar la protecció i revaloració del conjunt patrimonial compost pel Monestir, per a obtindre una àrea buidada de construccions en l'entorn oest i assegurar les vistes.

Pel nord, s'aconsegueix i inclou el carrer Riu Genil, així com els terrenys urbans necessaris per a rematar la trama urbana existent. En la part sud, s'inclou la primera línia d'illes urbanes, més enllà de la Ronda Nord, recollint l'Alqueria d'Albors i les seues dependències. D'esta manera, queda dins de l'àmbit un tram d'esta ronda, la corresponent al túnel i alguna cosa més a cada costat, que permet disposar d'un espai obert urbanitzat enfront del Monestir, arribant des del nucli urbà.

 

Pujar