22 de setembre de 2020 22/9/20

València estreteix les seues relacions de col·laboració amb l'Ambaixada d'Espanya davant l'ONU

València estreteix les seues relacions de col·laboració amb l'Ambaixada d'Espanya davant l'ONU - (foto 1)

  L'alcalde de València, Joan Ribó, que es troba a Nova York, on té previst intervindre davant l'assemblea de l'ONU, s'ha reunit amb l'ambaixador d'Espanya davant Nacions Unides, de cara a la conferència que pronunciarà dimarts que ve. En ella presentarà el Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible, CEMAS, impulsat per FAO.

  La trobada entre el primer edil de València i el representant de l'Estat davant les Nacions Unides s'emmarca en les relacions de col·laboració i treball cooperatiu que duen a terme ambdues instàncies, especialment de cara a la presentació internacional el dimarts del nou centre de referència mundial amb seu a València que tindrà Espanya, el CEMAS. També hi ha estat present l'exministre d'Afers Estrangers Miguel Ángel Moratinos.

  "L'aposta del govern municipal de València per les polítiques d'alimentació sostenible, agricultura de proximitat i respecte i foment dels sistemes de cultiu periurbans, dels quals la nostra ciutat és un clar exemple, s'ha materialitzat en la creació del CEMAS, que obrirà les portes en les pròximes setmanes, baix l'auspici de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació)". Així ho ha assegurat l'alcalde de València. Joan Ribó ha detallat a l'ambaixador representant permanent d'Espanya davant les Nacions Unides, Agustín Santos Maraver, tant els antecedents que han propiciat l'enteniment i col·laboració entre el municipi de València i la FAO (la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible, el Memoràndum d'Enteniment, o la III Cimera d'Alcaldes de les ciutats signants del Pacte de Milà, celebrada a València) com els següents passos a donar per tal de fer del CEMAS un referent internacional.

  "València es configura com a nucli impulsor d'una nova mirada sobre la sostenibilitat, una mirada que es fixa en el paper de les ciutats com a element catalitzador de les polítiques de lluita contra el canvi climàtic, el foment dels mètodes sostenibles de producció, i l'alimentació sana i respectuosa amb el medi", ha explicat Ribó a l'ambaixador. En este àmbit, les prioritats de la ciutat de València coincidixen amb les de la FAO en primera instància, i també l'ONU, "en eixe nou corrent de treball mundial que passa per les ciutats com a nuclis fonamentals de convivència i relació entre les persones. Cal tindre en compte que hui dia la majoria de la població de tot l'àmbit planetari viu en ciutats. Per això, des dels organismes supranacionals, es planteja un increment del treball amb les ciutats, en paral·lel i en coordinació amb el treball amb els diferents Estats".

  Tots estos objectius es plasmen i coincidixen amb la denominada Nova Agenda Urbana aprovada en la Conferència de les Nacions Unides sobre l'Habitatge i el Desenvolupament Urbà Sostenible (Hàbitat III) celebrada en 2016. L'Assemblea General de les Nacions Unides va confirmar la Nova Agenda Urbana en la seua LXVIII sessió plenària. Es tracta de la tercera agenda del Programa ONU-HÀBITAT de Nacions Unides per als Assentaments Humans, l'objectiu dels quals és «promoure ciutats i pobles social i ecològicament sostenibles».

  València es projecta d'esta manera en el context internacional com a impulsora d'una nova manera d'entendre les polítiques urbanes, pensades des de la proximitat però desenvolupades amb mirada global. Precisament, la trobada d'alcaldes celebrada l'any 2007 es va desenvolupar també gràcies a la col·laboració de l'ambaixada d'Espanya davant Nacions Unides, tal com ha recordat l'alcalde Ribó. L'alcalde i l'ambaixador han reiterat la seua voluntat de continuar impulsant canals de col·laboració i enteniment en pro de polítiques de sostenibilitat i responsabilitat.

  Joan Ribó aprofitarà el viatge per mantenir diverses reunions de treball. Així, després de l reunió amb l'ambaixador d'Espanya davant Nacions Unides, hui es reunirà amb valencians residents a Nova York i demà, dilluns, mantindrà una trobda de caràcter tècnic amb membres de la direcció de FAO.

  Dimarts pel matí coneixerà de prop el treball de la policia de Nova York en matèria de seguretat i de prevenció de terrorisme en actes amb grans aglomeracions de persones, qüestió sobre la qual intercanviaran experiències. De vesprada oferirà la conferència en la seu de l'ONU. Per últim, dimecres té previst reunir-se amb diversos representants de la Cambra de Comerç d'Espanya als Estats Units per conéixer l'experiència d'una acceleradora d'empreses, a banda de matenir una trobada amb responsables de Porcelanosa a Nova York.

  Pujar