elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València enalteix el paper de les dones en els arxius

València enalteix el paper de les dones en els arxius
  • Experts internacionals analitzaran els dies 26 i 27 d'octubre la relació entre arxius, democràcia i dret a la informació

MÉS FOTOS
València enalteix el paper de les dones en els arxius - (foto 2)

La ciutat de València acull una gran cita del sector dels arxius i la gestió documental amb la celebració de les X Jornades de la Associació d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians (AAV).

Sota l'epígraf ‘Arxius Visibles’ experts internacionals debatran en la seu de ADEIT la importància de posar en valor la gestió documental i el paper dels professionals dels arxius, especialment de les dones arxiveres, com a “guardians de dades que són vitals per a configurar la nostra societat”, en paraules de la presidenta de AAV, Irene Manclús.

Informació personal, documents rellevants, memòria històrica i en definitiva tot el llegat escrit i audiovisual que es conserva en milers d'arxius del planeta, són el punt de partida d'aquesta trobada de professionals que situa a València com a referent mundial de l'arxivística.

Prestigiosos experts i investigadors participaran en dues jornades de conferències que obrirà una eminència en la matèria, la Secretària General del Consell Internacional dels Arxius (ICA), Anthea Seles. Amb el títol ‘Arxius visibles.Empoderant els arxius’ , Seles delimitarà a més un dels eixos temàtics de major rellevància, al qual seguiran ponències sobre transparència i bon govern, drets digitals, memòria democràtica. Hi haurà també lloc per a la reflexió sobre un dels temes de major actualitat com és la Transformació Digital, que serà a càrrec del prestigiós expert en autenticitat i confiabilitat de documents, Daniel Flores, professor de la Universidade Federal Fluminense (UFF) de Rio de Janeiro (Brasil).

Els professionals dels arxius custodien fons que són la referència de les futures generacions en termes democràtics, perquè atenen fonaments com la transparència, l'accés a la informació o la intimitat.

La perspectiva de gènere i el desenvolupament de l'esperit crític en els ciutadans protagonitzaran així una trobada “oberta a tothom perquè els arxius – com expliquen des de AAV- semblen invisibles però estan en la nostra vida, en les nostres fotos, en les escriptures de propietat, en les carpetes de l'ordinador, en la nostra signatura electrónica...”.

Pujar