elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València celebra el Dia Internacional de l'Arqueologia amb visites guiades gratuïtes als refugis i a l’Almoina

València celebra el Dia Internacional de l'Arqueologia amb visites guiades gratuïtes als refugis i a l’Almoina
  • La commemoració coincidix amb el 75 aniversari de la creació del SIAM, el Servici Arqueològic Municipal, que és el més antic d'Espanya

  • El Dia de l'Arqueologia se celebra en l'àmbit internacional el pròxim 28 de juliol

  • Per a participar en les visites és necessari realitzar reserva telefònica

L'Ajuntament de València celebra el Dia Internacional de l'Arqueologia amb un programa de visites guiades als refugis de la guerra civil del carrer Serrans i de Massarrojos, i al Centre Arqueològic de l’Almoina. Diumenge que ve, dia 28, en el marc de la commemoració d'esta efemèride mundial, el Servici Arqueològic Municipal, SIAM, ha preparat un programa de visites, dirigides al públic general, que permetran conéixer més de prop la labor de les persones professionals de l'arqueologia en general, i del servici tècnic de l'Ajuntament de València en particular.

Per a participar en estes visites serà necessari realitzar reserva, i les places estaran disponibles fins a completar l'aforament. L'assistència confirmar-se mitjançant reserva telefònica als números 962 084 173 (per a l’Almoina) i 655671812 (refugis).

El Servici Arqueològic Municipal més antic d'Espanya

Totes les activitats previstes s'emmarquen també en la celebració del 75 aniversari de la creació del SIAM, el Servici Arqueològic Municipal, que és, a més, el més antic d'Espanya. El SIAM de l'Ajuntament de València presenta, tal com han subratllat els seus responsable, una ja llarga tradició en investigació sobre el passat històric de la nostra ciutat.

En este context, este servici municipal celebrarà el Dia Internacional de l'Arqueologia amb un programa de visites guiades obertes al públic de totes les edats al Centre Arqueològic de l’Almoina i als refugis de la guerra civil del carrer Serrans i de Massarrojos.

En primer lloc, s'han programat visites guiades i gratuïtes a l'exposició “Tota pedra fa paret. Fragments d’arquitectura a València. Segles XIII-XVI”, que es pot veure actualment a la sala d'exposicions de temporals del Centre Arqueològic de l’Almoina. Es tracta d'una iniciativa coordinada i comissariada de manera conjunta pel SIAM i pel professor de la Universitat Politècnica Federico Iborra.

La mostra exposa 38 peces arquitectòniques tallades en pedra i decorades amb motius diversos, entre les quals destaquen els de caràcter heràldic, els temes vegetals, els animals fantàstics i les figures humanes. Les peces exposades abasten quasi quatre centúries, des del segle XIII fins al segle XVI, ja en el Renaixement. La major part dels elements exposats provenen d'excavacions realitzades en les últimes dècades en diversos solars de la nostra ciutat, com la pròpia plaça de l’Almoina, el Palau del Real, el carrer de l'Ambaixador Vic o la plaça de la Reina. Altres peces pertanyen a fons antics i procedixen de l'antic Palacio Episcopal i es troben depositades a l'Ajuntament des de la destrucció de l'edifici durant la Guerra Civil.

En segon lloc, la commemoració del Dia Internacional de l'Arqueologia oferirà també una sèrie de visites temàtiques als refugis de la guerra civil del carrer dels Serrans i de Massarrojos. El del carrer de Serrans és un dels refugis construïts per la Junta de Defensa Passiva durant el conflicte bèl·lic per a preservar a la població general dels bombardejos. Va ser habilitat l'any 1937 per al seu ús per part de la ciutadania i, actualment, després de l'estudi arqueològic efectuat mitjançant tastos murarias, i el posterior projecte de restauració, pot ser visitat pel públic.

De la mateixa manera, s'oferiran visites al refugi de Massarrojos, un espai localitzat dins de l'àmbit de protecció del centre històric primitiu de la localitat, que va ser construït en els últims mesos de la Guerra Civil, excavat directament en el subsol rocós. Les obres d'este refugi van començar en 1938 i, amb el final de la guerra, el refugi va quedar inacabat i ocult en el subsol, amb els accessos tapiats. A diferència de la resta de refugis de la ciutat, que estan construïts amb formigó armat, el de Massarrojos està excavat directament en el sòl geològic aprofitant el substrat de roca, i és l'únic refugi que es conserva en un dels pobles de València.

Les primeres troballes arqueològiques a la ciutat

La creació del Servici d'Arqueologia Municipal SIAM es remunta al 4 de maig de 1948, sota la direcció del llavors cap dels museus municipals, José Llorca Rodríguez, destacat estudiós de l'arqueologia de la ciutat. No obstant això, el vertader germen que va originar la creació d'este servici va tindre lloc tres anys abans, en 1945, quan el consistori va procedir a executar el projecte d'obertura de l'avinguda de l'Oest, seguint els plans urbanístics del moment. Durant les obres, van començar a aparéixer nombroses sepultures romanes prop del Mercat Central, corresponents a les primeres troballes de la Necròpoli de la Boatella, que va ser la primera manifestació moderna del ric passat arqueològic que atresorava el subsol de València.

En 1949 el SIAM va ampliar les seues àrees d'intervenció a la coneguda en aquell moment com a “Gran València”, que es correspon amb l'actual àrea metropolitana. El nou servici va iniciar la seua marxa amb la realització d'excavacions i la vigilància de les obres que es realitzaven a la ciutat, la qual cosa va permetre la troballa d'importants restes arqueològiques, com el cèlebre Mosaic de la Medusa, al carrer del Rellotge Vell, que va ser rescatat en 1950. En aquell moment la majoria de les troballes estaven relacionats amb necròpolis romanes, entre les quals destaquen les de la Boatella, l'Antic portal de Russafa o el Mausoleu del Camí dels Frares, en Orriols. Especialment destacable va ser la intervenció duta a terme en la plaça de la Mare de Déu en 1959 i 1960, on es van documentar les restes d'un edifici monumental corresponent a l'antic fòrum romà.

En 1981 va arrancar una nova etapa, gràcies a l'entrada en el servici de nous tècnics que van introduir una renovació metodològica al SIAM, la sistematització de les intervencions, la millora de la documentació, l'arxiu i la publicació sistemàtica del treball dut a terme en el servici. I a partir dels anys 90 del passat segle es van anar incorporant nous tècnics arqueòlegs, la qual cosa ha permés diversificar l'especialització en nous camps d'estudi, i fer del servici un espai de formació per a joves arqueòlegs, que tenien la possibilitat de realitzar pràctiques en excavacions urbanes, debatre sobre les noves metodologies i entrar en contacte amb els materials arqueològics de tots els períodes de la nostra història, que arriba des de la fundació de Valentia en 138 a. C. fins a l'actualitat.

L'Ajuntament de València està desenvolupant una sèrie d'activitats per a acostar a la ciutadania el treball que els arqueòlegs municipals han realitzat durant estos 75 anys a la ciutat de València, que es prolongaran enguany. El mes de maig passat, entre els dies 8 i 17, es van realitzar unes Jornades de Portes Obertes per a visitar les instal·lacions del SIAM i els seus depòsits en el polígon de Vara de Quart. En breu s'anunciarà una gran exposició sobre la història de l'activitat arqueològica a València i les troballes més significatives que s'han tret a la llum en estos anys.

Pujar