elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València se suma a la celebració del Dia Internacional de la Cultura Científica

La Universitat de València se suma a la celebració del Dia Internacional de la Cultura Científica
  • La Universitat de València (UV) s’ha sumat a la celebració del Dia Internacional de la Cultura Científica, el 28 de setembre, una efemèride establerta per la UNESCO el 2020 i que reivindica el paper de les unitats de cultura científica

  • La Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles (CRUE), de la qual forma part la UV, ha elaborat un manifest en què reivindica el paper “clau” de la divulgació, l’educació i la comunicació científica

“La Universitat de València està compromesa amb la difusió del coneixement i la seua divulgació entre la ciutadania”, ha destacat María Dolores Real, vicerectora d’Innovació i Transferència de la Universitat de València. “A nivell estatal, vam ser pioners en l’aposta per la divulgació i comunicació científica amb la creació en 2002 de la Càtedra de Divulgació de la Ciència i la incorporació a l’estructura universitària de la Unitat de Cultura Científica i de la innovació en 2007. Des de llavors hem renovat l’acreditació per part de la FECyT i organitzat cada any centenars d’activitats de divulgació com tallers, rutes matemàtiques, matinals, bars de ciència o premis de divulgació científica, entre altres.”

En el Manifest de Crue Universitats Espanyoles pel Dia Internacional de la Cultura Científica, amb les etiquetes en xarxes #EstoEsUniversidad # DíaCulturaCientífica, s’explica que es va triar el 28 de setembre per commemorar l’inici de les transmissions de la sèrie Cosmos de Carl Sagan, un dels programes de divulgació més influents de la història. “En 2021, organitzacions de pràcticament tots els continents ens hem unit a aquesta iniciativa i promogut la realització d’activitats que evidencien la importància de la cultura científica”, destaca el manifest.

A més, “Crue Universitats Espanyoles, seguint els objectius de la investigació i innovació responsables (RRI), aposta per la promoció de la cultura científica com a element bàsic en la formació de la persona”. El manifest també reconeix que les universitats tenen una funció fonamental a l’hora d’acurtar distàncies entre la societat i la comunitat científica traslladant al carrer la realitat diària d’una ciència inclusiva, igualitària i sostenible que reflecteix la diversitat social, intel·lectual i física de la ciutadania.

El manifest també reivindica les Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) com a entitats “amb la missió específica de mostrar la importància i l’impacte del treball dels científics i les científiques en la societat i augmentar el seu interès per la ciència, la tecnologia i la innovació”. L’organització d’activitats de divulgació amb la participació d’investigadores que visibilitzen la dona en la ciència permet mantindre l’impuls per la igualtat de drets i oportunitats entre dones i homes, i lluitar contra el sostre de vidre en l’àmbit acadèmic i científic.

Normativa

Les universitats espanyoles compleixen l’article 44 de la Constitució Espanyola, que atorga als poders públics el deure de “promoure la investigació científica i tècnica en benefici de l’interès general”. També compleixen amb l’article 93 de la Llei Orgànica d’Universitats que els encomana la responsabilitat d’impulsar “l’acostament de les cultures humanística i científica” i de “transmetre el coneixement a la societat mitjançant la divulgació de la ciència”.

Pujar