elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València, pionera en l'estudi del Sant Grial

La Universitat de València, pionera en l'estudi del Sant Grial
  • En el Laboratori de la Facultat de Geografia i Història de l'Art s'ha descobert una nova manera de catalogar peces arqueològiques hebrees

La Universitat de València és pionera en l'estudi del Sant Grial. En l'actualitat l'epicentre acadèmic de les investigacions entorn del Sant Calze. I, fins hui, compta amb els dos únics doctorats dedicats al seu estudi (Dra. Catalina Martí Lloris – Dra. Ana Mafé García).

En el Laboratori d'Història de l'Art s'ha realitzat una de les majors aportacions pel que fa a la catalogació arqueològica de peces hebrees a nivell mundial. Aquesta metodologia ha sigut compartida amb el Dr. Yonatan Adler professor de la Universitat d'Ariel i membre del Consell d'Arqueologia de l'Estat d'Israel aquest cap de setmana.

És un fet que el Sant Calze de València és una peça fonamental en el constructe literari de l'Europa medieval. Diferents investigadors han explicat aquesta dada en la filmació d'Alexander Landsberger que s'ha dut a terme a València aquests dies. Entre ells el Dr. Hesmann i el Dr. Daniel Benito, director del Museu del Patriarca i professor de la UV.

El que desconeixíem fins hui és que el seu origen és totalment hebreu malgrat no comptar amb cap document “escrit” que així ho certifique. El Sant Calze de València no és “una invenció medieval”. És una copa de benedicció jueva, un “Kos Kidush” des del seu origen i està catalogat arqueològicament com una copa tipus “Kos Kidush Esther – 2018, València”, afirmen.

Si la tradició oral explica que va ser Sant Lorenzo qui la va manar portar des de Roma a Hispània, la Dra. María Gómez en el Laboratori ha creat les condicions lumíniques necessàries per a poder investigar la sagrada relíquia tal com seria en el segle III des del fenomen conegut com metamerisme de iluminància.

La Dra. Mafé ha presentat a la productora alemanya una sèrie de pintures procedents de les catacumbes de Roma que mostren com es representava la sagrada relíquia de València “a llum ciri” com diria la Dra. Gómez. Aquesta manera de plantejar els estudis del Sant Calze en el Laboratori a partir d'experiments que poden ser replicats en qualsevol part del món, situa a la Universitat de València en el mapa mundial de les investigacions internacionals entorn de la sagrada relíquia.

La prova que s'ha realitzat consisteix a provocar un fenomen lumínic en unes condicions determinades amb la finalitat d'analitzar els seus efectes sobre la pedra d'àgata. Els resultats que s'obtenen han emocionat al director alemany Alexander Landsberger.

En breu l'editorial valenciana Sargantana publicarà el primer llibre sobre la investigació de la tesi de la Dra. Mafé. Les previsions de l'editorial és que isca el seu estudi per a aquest Nadal. Una molt bona oportunitat de regalar “coneixement”.

Pujar