elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València acull la III Trobada Nacional de Trauma i la XV Trobada Nacional en Accident de Trànsit 2019

La Universitat de València acull la III Trobada Nacional de Trauma i la XV Trobada Nacional en Accident de Trànsit 2019

    La Universitat de València acull novament la III Trobada Nacional de Trauma i la XV Trobada Nacional d’Accident de Trànsit 2019, que se celebren entre els dies 6 i 10 de maig al Campus dels Tarongers. En aquestes trobades participaran estudiants i professors de les facultats d’Infermeria i Podologia, de Medicina i Odontologia, així com de la Facultat de Psicologia.

    Com en edicions passades, la Universitat de València, el Consorci Provincial de Bombers de València, el Servei d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana, SES-CV i l’Associació Professional de Rescat en Accidents de Trànsit, APRAT, han signat el projecte de la III Trobada Nacional de Trauma i XV Trobada Nacional de Trauma.

    La presentació del projecte s’ha realitzat aquest dilluns 6 de maig a les 12 hores a la zona de maniobres del Campus dels Tarongers, a càrrec d’Elena Martínez, vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat; i de Josep Bort, president del Consorci Provincial de Bombers de València.

    Aquest projecte sorgeix arran del conveni de col·laboració entre el Consorci Provincial de Bombers de València i la Universitat de València.

    L’objectiu principal és l’intercanvi d’experiències, coneixements i de procediments tècnics davant situacions de rescat, no solament entre els diferents professionals de l’àmbit de rescat i emergències a nivell nacional, sinó també amb estudiants, personal tècnic i professors especialitzats de la Universitat de València.

    Aquestes trobades estan dirigides, principalment, als professionals o futurs professionals de l’emergència que s'enfronten diàriament, en les operacions de rescat, a situacions que els exigeixen un alt nivell d’especialització i adaptabilitat professional. Es fomenten i milloren les tècniques i procediments de rescat i assistència sanitària en els primers instants d’un accident amb víctimes. Moments en els quals, possiblement, encara no ha arribat l’ajuda mèdica corresponent i siga necessària una actuació inicial sanitària per part de bombers.

    Realitzar exercicis pràctics que simulen aquestes situacions el més real possible no està a l’abast de tots els estudiants.

    Com a garantia de qualitat, convé indicar que aquest projecte ve avalat internacionalment per la World Rescue Organisation (WRO) i, a nivell nacional, per l'Associació Professional de Rescat en Accidents de Trànsit (APRAT).

    Per a mantindre actiu aquest projecte, es compta amb la col·laboració de la Facultat de Medicina i Odontologia, la Facultat d’Infermeria i Podologia i, com a novetat en enguany, amb la Facultat de Psicologia. Després de l’experiència d’anys anteriors, es va constatar la necessitat d’incloure a professionals i estudiants de la Facultat de Psicologia per a integrar els aspectes emocionals residuals de les persones que intervenen directa o indirectament en un sinistre. És fonamental l’ajuda o orientació psicològica del personal sanitari i bombers després de l'actuació en un rescat, així com, a la pròpia persona que ha patit un sinistre.

    També es compta amb la participació de l’Associació d’Estudiants de Medicina en Urgències i Emergència, (AESMES), així com, del suport incondicional d'Elena Martínez, vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat.

    El Servei de Prevenció i Medi Ambient de la Universitat participa i codirigeix aquest projecte com a part de la seua responsabilitat social i moral.

    A més, de fomentar i millorar les relacions amb serveis externs a la Universitat, en particular, en matèria d’assistència mèdica d’urgència, salvament i lluita contra incendis. María José Vidal, directora del servei, i Cristina Mateo, tècnica de Seguretat, són les responsables de la part tècnica i gestió del projecte per part de la Universitat.

    Aquest tipus d’iniciatives suposen un benefici tant per als professionals de rescat com per als professionals sanitaris, professors i estudiants en matèria sanitària. S’impulsa la imatge de la Universitat i les dels seus estudiants, s’amplia l’orientació professional i es millora i complementa la formació dels estudiants de Ciències de la Salut de la UV per a una millor inserció professional en el món de les urgències i emergències extrahospitalària.

    La II Trobada Nacional de Trauma tindrà els dies 25, 26 i 27 d'abril i la XI Trobada Intern d'Excarceració seran els dies 23 i 24 d'abril.

    Totes dues trobades se celebraran en el pàrquing d'estudiants accés pel carrer Ramón Llull del Campus dels Tarongers de la Universitat de València.

    Seguint amb les mateixes premisses que l'any passat, es realitzaran escenaris simulats el més reals possibles perquè es puguen aplicar i desenvolupar els millors procediments d'actuació de rescat. Per a complementar la part pràctica, el projecte inclou la realització de diverses taules tècnica on es tractaran diferents temes d'interés en matèria d'emergència.

    La combinació de ponències i l'actuació en els diferents escenaris simulacions, fan d'aquest esdeveniment un dels més importants del territori Nacional quant a tractament extrahospitalari del pacient politraumatitzat.

    Pujar