17 de gener de 2021 17/1/21

Unides Podem trasllada al Ministeri de l'Interior el seu malestar per l'autorització de la marxa feixista en Benimaclet i li formula una bateria de preguntes

  Unides Podem ha traslladat per escrit el seu malestar al Ministeri de l'Interior davant els incidents ocorreguts el passat dia 12 en el barri de Benimaclet, de València, a través de les seues diputades valencianes en el Congrés Marisa Saavedra, Rosa Medel, Roser Maestro i Txema Guijarro. En concret ha preguntat les raons per les quals es va permetre una manifestació obertament feixista convocada per organitzacions de l'extrema dreta, així com pels criteris utilitzats pel Ministeri d'Interior per a evitar iniciatives carregades d'odi i intimidació a la ciutadania, com la que es va viure dilluns passat en aquesta ciutat.

  La marxa feixista recorda a l'esdevingut en 2017, quan amb motiu del 9 d'octubre de 2017 i per a fer front a la tradicional manifestació vespertina a València, també grups ultradretans van ocasionar incidents que es van saldar amb desenes de detinguts i ferits. En aquesta ocasió col·lectius veïnals de Benimaclet, barri de classe treballadora i popular, es van organitzar per a protestar contra la marxa de feixistes que van exhibir símbols franquistes i nazis.

  La coalició afirma que mai va haver d'haver-se permés aquesta manifestació ja que hi havia indicis suficients per a preveure risc per a la seguretat pública en el barri. Es tracta d'un barri amb una forta concentració de teixit veïnal i associatiu de lluita contra el racisme i l'odi i amb llarga tradició de moviment popular. A més, durant tot el dia hi havia convocades diverses activitats de veïns i famílies per la tolerància, la diversitat i contra l'odi en el context del dia 12 d'octubre; aquestes convocatòries anaven a coincidir necessàriament en el temps amb la marxa feixista, una convocatòria realitzada per organitzacions d'extrema dreta que exhibeixen tradicionalment en totes les seues marxes símbols obertament nazis i franquistes. Amb aquests elements i tenint amplis precedents sobre les organitzacions convocants i el seu modus operandi, la coalició demana explicacions sobre les raons per les quals la Delegació de Govern va autoritzar la marxa de l'extrema dreta, podent preveure que es generarien fortes tensions amb els veïns i el teixit associatiu de la zona i tenint coneixement de l'habitual exhibició de simbologia explícitament nazi i franquista.

  Unides Podem assenyala a Delegació de Govern que pot observar-se en multitud de vídeos i fotografies que van aparéixer en mitjans de comunicació i en xarxes socials que la convocatòria de l'extrema dreta va consistir en un passeig pel barri amb torxes, amb constants gestos de provocació als veïns i fent ús de banderes que contenien, entre altres símbols, esvàstiques nazis, creus cèltiques així com banderes preconstitucionales franquistes, a més de la realització constant de salutacions feixistes. Davant aquests fets, la policia en cap moment va impedir l'ús d'aquests símbols ni els gestos provocatius, sinó que, per contra, els van acompanyar durant la seua marxa escortant-los i van impedir l'accés i la mobilitat dels veïns i veïnes en el seu propi barri. A més, segons ha pogut conéixer-se, els fets van finalitzar amb 3 detinguts de col·lectius veïnals.

  Per tot això, la coalició interpel·la al Ministeri de l'Interior preguntant “per què no va tindre la Delegació la capacitat de preveure que aquesta situació podia donar-se abans d'autoritzar l'acte feixista”. Igualment, pregunten si va valorar la Delegació de Govern que l'acte d'extrema dreta podia anar destinat a provocar una resposta de les veïnes i veïns del barri amb la finalitat de provocar un enfrontament, i si es van valorar els elements anteriorment exposats que indicaven risc evident així com per què no van actuar les forces de seguretat per a confiscar i evitar l'exhibició de simbologia feixista i nazi i inconstitucional.

  La coalició vol conéixer també quines mesures i que operatiu concret va establir la Delegació del Govern davant aquest acte promogut per grups d'extrema dreta el 12 d'octubre en el barri de Benimaclet a València.

  Finalment, Unides Podem s'ha interessat per la detenció dels tres manifestants antifeixistes, alhora que ha sol·licitat conéixer quins fets concrets han portat a ser acusats per delictes d'odi.

  Pujar