elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Troben 464 quilos de cocaïna ocults en una trituradora d'11 tones en el Port de València

Troben 464 quilos de cocaïna ocults en una trituradora d'11 tones en el Port de València
  • Per a l'extracció de la droga va ser necessària la intervenció dels bombers, que van utilitzar eines especials per a cort de metall

MÉS FOTOS
Troben 464 quilos de cocaïna ocults en una trituradora d'11 tones en el Port de València - (foto 2)

Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, en una operació conjunta, han aprehés 464 quilos de cocaïna que es trobaven ocults a l'interior d'una màquina trituradora d'11 tones que va arribar al port de València i que tenia com a destí declarat una empresa domiciliada en Tres Cantos (Madrid).

En el marc de l'operació s'han realitzat tres registres en domicilis d'Alacant i s'ha procedit a la detenció de quatre persones com a responsables dels fets, un d'ells de nacionalitat argentina i els tres restants espanyols. L'extracció de la droga de la maquinària s'ha realitzat amb gran dificultat al llarg dels últims dies, fins al punt de requerir d'equips especialitzats, donada les característiques del sistema d'ocultació i el pes de la maquinària.

Les actuacions es van iniciar a conseqüència d'una petició de col·laboració internacional emesa per la Policia Nacional de Colòmbia i la fiscalia colombiana (Adreça de Fiscalia Nacional Especialitzada contra el Narcotràfic) per a l'execució d'un lliurament controlat internacional sol·licitada a la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional espanyola, que va dirigir les primeres fases de la investigació. En l'operació es va comptar també amb la cooperació de la Direcció Nacional de Control de Drogues de República Dominicana.

D'acord amb informacions complementàries rebudes, una vegada ocultada la droga dins de la maquinària industrial, es transportaria des de la zona de Cali (Colòmbia), fins al port de Santa Marta en el mateix país. Allí seria introduïda en un contenidor marítim i despatxada per a l'exportació amb destinació al port de València. Un grup criminal compost per ciutadans espanyols amb vincles a Colòmbia seria l'encarregat d'organitzar l'exportació del contenidor amb la maquinària ja contaminada amb la cocaïna oculta en el seu interior.

Fruit de les investigacions realitzades i prèviament a l'arribada del contenidor a Espanya, els investigadors havien aconseguit identificar als principals responsables de l'organització criminal establida a la Comunitat Valenciana, supòsits destinataris de la droga, i diversos magatzems vinculats amb empreses controlades per l'organització, que podrien ser el destí del contenidor una vegada arribara a territori espanyol.

Intercepció del contenidor, registres i detencions
Després de l'eixida del contenidor del port de València, funcionaris de Vigilància Duanera i agents de la Guàrdia Civil van dissenyar un lliurament vigilat autoritzat per la Fiscalia Especial Antidroga de l'Audiència Nacional.

El contenidor va ser traslladat fins a un depòsit situat a Silla (València), on l'organització va descarregar el seu contingut. Posteriorment, la maquinària es va tornar a carregar en un nou vehicle que la va transportar fins a una nau localitzada a La Nucia (Alacant). L'organització va realitzar allí un nou transbord a un altre vehicle, que la va traslladar la mercaderia al lloc on finalment es van realitzar les actuacions operatives: una nau situada en la localitat de Sueca (València). Tots aquests transbords generaven dificultat afegida als investigadors per a completar el seguiment amb èxit i sense que l'organització advertira la seua presència.

En la nau de Sueca, es va dur a terme la detenció de dues persones que estaven esperant per a rebre la maquinària. A continuació, es va procedir a l'extracció d'un total de 14 cilindres metàl·lics que formaven part de l'aparell industrial, una màquina trituradora d'11 tones. A l'interior dels cilindres es trobava la droga, per a l'extracció de la qual es va sol·licitar la col·laboració d'una unitat de bombers de la localitat. Aquesta labor es va prolongar durant tota la jornada i la de l'endemà, donada la complexitat de l'operació. Els cilindres van ser finalment traslladats a les instal·lacions de la Duana de València per al seu depòsit, custòdia i posterior anàlisi pericial.

Una vegada comprovat que la substància amagada a l'interior dels cilindres era cocaïna, es van dur a terme tres registres domiciliaris amb el resultat de la detenció d'altres dues persones, que ja estaven sota vigilància, com a màxims responsables de l'organització criminal. A més, es van intervindre tres vehicles, una furgoneta, diners en efectiu, un dron, dos telèfons mòbils i divers material informàtic.

Els detinguts van passar a la disposició del Jutjat d'Instrucció número 12 de València. Per a tres d'ells es va decretar presó provisional. El quart va ser posat en llibertat amb prohibició d'eixir del territori nacional.

Antecedent recent a Lleida
Aquest mètode d'ocultació de cocaïna en maquinària industrial ha sigut utilitzat en altres ocasions per a intentar introduir droga al nostre país. De fet, molt recentment l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil han realitzat una altra operació, sense vincles amb la present, en la qual el sistema d'ocultació de la droga era similar. Al començament d'any es van aprehendre en el port de Barcelona 620 quilos de cocaïna que es trobava oculta en un rotor de 12 tones. La Unitat d'Anàlisi de Riscos de la Duana de Barcelona va detectar possibles anomalies en el carregament que tenia per destí Lleida. Després d'aconseguir la seua obertura gràcies a pesada maquinària industrial, es van localitzar a l'interior del cilindre del rotor 537 paquets de cocaïna el valor de la qual en el mercat rondaria els 20 milions d'euros.

Pujar