24 de novembre de 2020 24/11/20

Les treballadores de la neteja de 65 instituts valencians denuncien que porten des de maig sense cobrar

Les treballadores de la neteja de 65 instituts valencians denuncien que porten des de maig sense cobrar - (foto 1)
  • Tampoc ho han fet les treballadores de la neteja de diversos centres de majors d'Alacant, segons han denunciat les afectades aquest dijous en una manifestació a València

MÉS FOTOS
Les treballadores de la neteja de 65 instituts valencians denuncien que porten des de maig sense cobrar - (foto 2)

“La meua filla de tres anys obri la nevera i em pregunta per què hi ha tan poc menjar. Dol molt perquè no podem més, passem amb el just i els deutes se'ns van acumulant mentre no hem cobrat des de maig”. És la desesperant situació que descriu Yolanda Guerrero, treballadora de la neteja de l'IES Tavernes Blanques, i que viuen els seus 800 companyes de la neteja d'escoles públiques i centres d'atenció a persones majors.

Aquest dijous, treballadores de neteja de 85 instituts de secundària de la Comunitat Valenciana i diversos Centres de Majors a Alacant s'han manifestat enfront de les portes de la Generalitat -una vegada més- per a denunciar que les empreses Raspeig i Netalia, contractades per Conselleria, no els paguen els sous des de maig, ni tampoc les liquidacions ni pagues extres.

“Porte vint anys treballant i mai havia viscut una situació així. La Conselleria diu que paga i l'empresa diu que la Conselleria no li paga. Mentrestant, ens demanen que tinguem paciència i ja no podem més, volem que ens paguen”, lamenta Yolanda Guerrer.

Ella s'ha manifestat al costat d'unes seixanta companyes en la plaça Manises de València convocades per UGT i CCOO. “Menys paraules, més solucions”, “Vergonya”, “Administració, una solució”; són algunes de les consignes que hem pogut escoltar durant les protestes.

Durant la manifestació, s'han reunit amb representants d'Hisenda i Educació per a parlar sobre aquest problema dels impagaments encara que des de Conselleria defensen que maig ja se li ha pagat a l'empresa i que juny se li pagarà en acabar aquest mes. Per part seua, des de Raspeig i Netalia apunten que si no paguen és perquè no han rebut els cobraments des de Conselleria.

Eva Calleja, del Sindicat de Construcció i Serveis d'Alacant, apunta al “cansament” i “enuig” perquè la Conselleria va a renovar contracte amb aquesta empresa. Segons expliquen les treballadores, la Generalitat va dir que no anava a contractar amb Raspeig però la licitació nova que han tret pot entrar *Nectalia, “que són els mateixos amb un altre nom”. I afigen: “No entenem la rigidesa de l'administració per a donar solució a famílies i que es pague amb diners públics a empreses amb aquestes que no paguen”.

Pujar