elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un titulat en Ciències Ambientals per la UPV, guanyador del IX Premi de Cartografia i Territori Pare Tosca

Un titulat en Ciències Ambientals per la UPV, guanyador del IX Premi de Cartografia i Territori Pare Tosca
  • En el seu treball, Vicent Alborch estudia l'evolució de les dunes de la platja de l'Auir a Gandia

MÉS FOTOS
Un titulat en Ciències Ambientals per la UPV, guanyador del IX Premi de Cartografia i Territori Pare Tosca - (foto 2)

Vicent Alborch, graduat en Ciències Ambientals pel Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, natural d'Algemesí, ha sigut guardonat amb el IX Premi de Cartografia i Territori Pare Tosca en la categoria de Treball Final de Grau; aquests premis tenen per objectiu reconèixer i estimular la creació tècnica, l'enginy i l'esforç en la recerca en matèries relacionades amb les competències de l'Institut Cartogràfic Valencià.

Alborch ha obtés aquest premi pel seu treball 'Modelización de dunas mediante técnicas GPS de alta precisión en el cordón dunar de Gandia', tutoritzat pels professors Jesús Martí i Javier Estornell del Departament d'Enginyeria Cartogràfica adscrits al campus.

En el seu treball, Vicent Alborch contribueix a l'estudi de l'evolució de les dunes de la platja de l'Auir, en un tram de 220 x 140 metres, que permet afirmar des de 2009 a 2016 el front dunar ha avançat una mitjana d'uns 5 metres.

Alborch afirma que aquest cordó dunar a l'Auir és excepcional a la costa valenciana pel seu bon estat de conservació. I per a continuar conservant-les, cal conèixer la seua evolució: 'L'estudi sobre les dunes és important, ja que es tracta d'un hàbitat únic pel que fa a la biodiversitat i pels efectes que tenen en la protecció de la costa davant de fenòmens meteorològics com són les intrusions marines provocades per temporals; les dunes també fan possible l'existència d'un reservori d'arena que nodreix les platges, gràcies a les efecte que té la vegetació present, fixant-la i mantenint tot el sistema dunar', explica Alborch.

'Ens trobem amb un problema de pèrdua de platges per l'ocupació sistemàtica que s'ha fet a les darreres dècades de les zones litorals, amb la construcció d'infraestructures que han destruït tota aquesta barrera natural de protecció de la costa en algunes zones. En el futur cal arribar a un model sostenible del litoral amb la protecció i renaturalització dels trams dunars', afirma l'ambientòleg.

Per altra banda, destaca el graduat en Ciències Ambientals Vicent Alborch, el tram dunar que assoleix l'estudi en la zona de la platja de l'Auir prop de la desembocadura natural del riu Vaca, està contemplada dins de la xarxa ecològica Natura 2000 a nivell Europeu, per la necessitat de conservar la seua biodiversitat.

Aquests estudis sobre les dunes no són freqüents a la Comunitat Valenciana; els primers es van fer quan es va paralitzar la urbanització de El Saler, a València, per tal de controlar la situació de les dunes.

Modelització dunar

L'estudi sobre la modelització de dunes realitzat pel graduat en Ciències Ambientals Vicent Alborch té per objectiu estudiar l'evolució dunar mitjançant una monitorització en el temps, per observar canvis en la dinàmica i en el desplaçament. Les dades comparades es van obtindré a 2009 i a gener de 2016. Vicent Alborch assenyala que es fa necessari l'ús de tècniques precises, fiables i econòmiques que permeten obtindre dades per generar el que es coneix com un model tridimensional de la superfície.

Tècniques GPS

Per al seu projecte, Alborch ha empleat tècniques GPS diferencial en temps real que aconsegueixen millorar la precisió absoluta d'un GPS convencional, així com tècniques LIDAR que permeten escanejar el territori amb l'obtenció d'un núvol de punts per general un model tridimensional en el qual comparar l'evolució en el temps.

Les dades de gener de 2016 es van prendre amb GPS emprant la xarxa d'estacions ERVA (Estació de referència de València, que depén de l'Institut Cartogràfic Valencià) per obtindre correccions diferencials i així aconseguir precisions centimètriques. La xarxa d'estacions ERVA està en tot el territori valencià i proporciona correccions a les dades que s'arrepleguen amb els GPS.

A partir de les seues medicions de 2016, Vicent Alborch ha obtés un model tridimensional de la superfície dunar i l'ha comparat amb un altre model generat a partir del processament de dades LIDAR del 2009 (obteses del Pla Nacional de Ortofotografia Aérea, PNOA).

Una línia futura en els estudis sobre el litoral,afirma Alborch, serà la combinació de diferents tecnologies com les descrites en aquest projecte junt a altres com els drons, que permeten una cobertura temporal major de dades a un menor cost i precisions elevades.

Pujar