elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dos terços de la ciutadania requerixen del Govern Central majors esforços en l'acollida de persones refugiades

Dos terços de la ciutadania requerixen del Govern Central majors esforços en l'acollida de persones refugiades
    MÉS FOTOS
    Dos terços de la ciutadania requerixen del Govern Central majors esforços en l'acollida de persones refugiades - (foto 2)

    Més de dos terceres parts de les persones enquestades en l'Infobaròmetre d'Informació Municipal sobre Convivència i Participació, corresponent al passat mes de setembre, es mostren a favor que des del Govern Estatal es duguen a terme més esforços en l'acollida de persones refugiades. Esta és una de les dades que es desprenen d'esta macroenquesta que realitza l'Ajuntament de manera periòdica, i que hui ha presentat el regidor de Control Administratiu, Carlos Galiana.

    En esta ocasió, la consulta ha estat dedicada a assumptes de convivència i participació, organitzats en 5 blocs: família, deures i gestió del temps lliure, valors socials, migració i discriminació, i participació social. S'han realitzat 2.301 entrevistes, és a dir, igual que el CIS en les seues enquestes estatals, «que ens dóna una idea i una imatge de la realitat de la fiabilitat de la mostra de València», ha destacat Galiana.

    Segons les dades obtingudes, el 59% de les persones entrevistades està molt d'acord amb que el nostre país hauria de fer més esforços en l'acollida de persones refugiades; especialment es mostren més sensibilitzades sobre este tema les persones menors de 39 anys. En este context, s'ha preguntat sobre la manera en què la immigració afecta a quatre aspectes de la ciutat (economia, seguretat ciutadana, convivència i diversitat cultural) . En els tres primers casos, les persones han respost majoritàriament que l'arribada de persones migrants no ha afectat de forma notable i, de fet, més del 53% assegura que la diversitat cultural a la ciutat ha millorat. El regidor ha destacat també que únicament s'ha registrat un 7,3% de ciutadania que veu el fenomen migratori com a amenaça.

    IGUALTAT DE DRETS

    En este mateix context, destaca el percentatge de persones que considera que «totes les persones, independentment de la seua orientació sexual, han de tindre els mateixos drets», que se situa en el 90,5%, una dada molt elevada, en la valoració del regidor, que ha subratllat a més que un «79,8% de les persones assegura que no el molestaria que els seus fills o néts tingueren qualsevol identitat sexual».

    El següent bloc de preguntes ha versat al voltant de les circumstàncies de marginació i discriminació socials, i sobretot per les raons que les afavorixen. Les respostes més àmplies s'han fixat en l'origen ètnic o cultural, però també en el sexe, l'orientació sexual, l'aspecte físic, i finalment per ser pobre. El 18% de les persones enquestades reconix haver-se sentit discriminada en algun moment de la seua vida, especialment en l'àmbit laboral i, sobretot, per raons de sexe (quasi el 23%).

    Este aspecte entronca amb l'anàlisi sobre la cura i atenció als menors i persones dependents, i sobre les tasques en la llar que, segons les respostes, recau de manera majoritària sobre les dones (amb una mitjana de 14 hores enfront de les 10 hores que dediquen els homes). El regidor Galiana ha subratllat la importància de la labor de conscienciació per part de les administracions, i ha destacat les diferents campanyes i accions formatives que impulsa l'Ajuntament de València.

    Altres dades de l'Infobaròmetre se centren en aspectes com ara la presència de mascotes de les llars valencianes, o l'ús que la ciutadania fa del seu temps lliure. En este punt, Carlos Galiana ha destacat que la tercera activitat d'oci (per darrere de l'esport i de la vida social) és passejar pels carrers, i ha recordat les polítiques impulsades pel govern municipal per a la recuperació dels espais públics per a les veïnes i els veïns. «Hem defensat el dret a passejar de la ciutat, i les persones així ho avalen en definir-ho com la seua tercera opció de temps lliure, i per això continuarem apostant per això», ha afirmat.

    LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA

    Entre les preguntes de l'Infobaròmetre també hi ha un apartat sobre participació, i en este cas hi ha un acord quasi unànime sobre la importància que l'Ajuntament promoga formes de participació ciutadana: el 93% de les persones opina que este tema és molt o bastant important, especialment per al desenvolupament dels dels Pressupostos Municipals. De manera paral·lela, se citen altres àmbits de participació, com signar peticions, donar diners per a activitats socials, presència en fòrums d'internet, o treballs de voluntariat.

    El regidor Carlos Galiana ha destacat que des de l'Ajuntament «hi ha encara molt treball per fer», i ha valorat les nombroses eines que ha impulsat l'actual govern que, a poc a poc, han de fer-se més conegudes. Ha citat el servei 'Parla amb Joan Ribó', absolutament nou, que ja és conegut pel 12,5% de les persones entrevistades, «un percentatge elevat per al poc temps que fa que existix».

    En termes generals, els espais en els quals participen majoritàriament els valencians i valencianes són les entitats culturals, especialment les comissions falleres, a més d'associacions esportives, i de defensa dels drets humans, i en un lloc allunyat, en els partits polítics. Entre els grups o moviments socials que desperten major simpatia, destaca el moviment ecologista (el 76,3% dels enquestats), seguit per les organitzacions de suport a les persones immigrants.

    El delegat de Control Administratiu ha conclòs la seua intervenció destacant la importància per al Consistori d'eines com l'Infobaròmetre per «reafirmar determinades polítiques, impulsar unes altres, i prendre nota dels aspectes que interessen a la ciutadania». Tota la informació es penjarà en la web municipal perquè pot ser consultada. L'edil ha conclòs agraint «el treball efectuat des de l'Oficina Municipal d'Estadística i el treball rigorós dels tècnics municipals».

    Pujar