elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El mal temps provoca que els hostalers valencians facturen quasi un 22% menys del que es preveu

El mal temps provoca que els hostalers valencians facturen quasi un 22% menys del que es preveu
  • Les dades són millors que en les Falles de setembre de 2021 però no superen els resultats de 2019

L'hostaleria i l'oci de la ciutat de València han facturat un 21,9% menys del que preveien per a la setmana fallera i les expectatives es queden per davall de les que tenien fa a penes dues setmanes, segons dades recopilades per la Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València entre diferents bars, restaurants, discoteques i pubs de diverses zones de la ciutat.

La pluja ha afectat l'activitat del sector, encara que l'ha fet de diferent manera segons la mena d'establiment, ja que els locals d'oci s'han vist menys afectats davant la cancel·lació de moltes revetles i discomóviles i una Nit de la Cremà que ha coincidit en cap de setmana i la festa ha pogut allargar-se més durant la nit i amb major públic turista.

De fet, el balanç de Falles 2022 recull dades per tipus d'establiment. Així, les discoteques i els pubs han facturat un 4,8% menys sobre les expectatives inicials. D'altra banda, els restaurants han capejat millor el temporal que els bars, ja que el consum en interior ha sigut major i el temps d'estada i el tiquet mitjà sol ser major també. La facturació en els bars durant la setmana fallera ha sigut un 33,3% menor de la prevista i la dels restaurants un 24,2%.

En relació a aquest assumpte, la Federació Empresarial d'Hostaleria de València (Hostaleria València) també ha presentat el seu balanç, en el qual indiquen que “sens dubte el temps ha influït negativament en el funcionament de l'activitat de l'hostaleria”. Les pluges han restat possibilitat a l'activitat al sector, especialment en el funcionament de les terrasses. En aquest sentit, sobre les cancel·lacions per les pluges, molts dels enquestats afirmen que ha patit més del 50% de cancel·lacions de les reserves que tenien previstes, no obstant això, també reconeixen que s'han compensat amb reserves d'última hora.

En l'anàlisi de la rendibilitat, per al 46% dels enquestats la despesa mitjana s'ha situat entre 10 i 25 euros i un 24% afirma situar-se entre els 25 i 45€ en el tiquet mitjà per client. En comparació amb el 2019 observem que la despesa mitjana del client continua estancat i tenint en compte la conjuntura actual, i l'escenari de pujada de costos energètics i matèries primeres, i després de dos anys de greu crisi per la pandèmia això suposa una baixada de rendibilitat per a les empreses del sector.

Respecte a la contractació del personal, més del 50% dels empresaris afirmen haver ampliat les seues plantilles per a la campanya de Falles i dels quals ho han fet, més de la meitat han contractat a més de 2 treballadors.

Finalment, i analitzant la percepció dels empresaris d'hostaleria sobre el funcionament de les festes, cal destacar que per a un 90% no es veuen millores en la neteja respecte a les Falles de 2019 i també valoren negativament la venda ambulant de menjar i beguda.

Millors que en 2021 però sense arribar als resultats de 2019

Respecte a Falles de 2019, la Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València ha destacat que les pimes parlen d'un 26.8% menys de facturació. Concretament, bars i restaurants la xifren en un 23,9% menys i pubs i discoteques en un 9,5% menys.

Per a la Coordinadora d'Hostaleria d'aquestes dades reafirmen que el consum al carrer és el predominant durant les festes falleres, i en aquest sentit, el consum en terrasses s'ha vist perjudicat per les pluges, igual que el dels llocs de venda al carrer.

Mentre que les dades publicades per la Federació Empresarial d'Hostaleria de València (Hostaleria València) assenyalen que el balanç de l'activitat durant aquestes Falles ha sigut pitjor per a un 64% dels enquestats en comparació amb les de 2019. En relació amb les Falles de 2021 celebrades al setembre per a un 35% han sigut millors i per a un 19,3% molt millors.

Per als comerços del centre “març sempre és un mes dolent”

Per als comerciants del centre de València "març sempre ha sigut un mes dolent per a nosaltres", així ho ha assenyalat Julia Martínez, presidenta de l'Associació de Comerciants del Centre Històric de València, ja que es veuen afectats pels tancaments i corts de carrers durant les Falles.

"Però això és de sempre, ja estem acostumats". Encara que d'altra banda s'alegren "pel comerç que viu de les Falles i també per a l'hostaleria".

Pujar