elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Teatre El Musical estrena en València Una gossa en un descampat, una colpidora peça sobre la maternitat, la força i la por

El Teatre El Musical estrena en València Una gossa en un descampat, una colpidora peça sobre la maternitat, la força i la por
  • La jove dramaturga Clàudia Cedó va partir de la seua pròpia experiència per a escriure esta obra on una jove parella perd el seu fill, però ha de passar per l’experiència de donar-lo a llum, ja sense vida

MÉS FOTOS
El Teatre El Musical estrena en València Una gossa en un descampat, una colpidora peça sobre la maternitat, la força i la por - (foto 2)
El Teatre El Musical estrena en València Una gossa en un descampat, una colpidora peça sobre la maternitat, la força i la por - (foto 3)
El Teatre El Musical estrena en València Una gossa en un descampat, una colpidora peça sobre la maternitat, la força i la por - (foto 4)
El Teatre El Musical estrena en València Una gossa en un descampat, una colpidora peça sobre la maternitat, la força i la por - (foto 5)
El Teatre El Musical estrena en València Una gossa en un descampat, una colpidora peça sobre la maternitat, la força i la por - (foto 6)

El Teatre el Musical acull el 2 de novembre l’estrena a València d’ Una gossa en un descampat (https://www.youtube.com/watch?v=rhdly9anfw4). Dins de la seua línia de donar suport i visibilitat a les noves veus de la dramatúrgia contemporània, el TEM programa esta peça de l’autora catalana Clàudia Cedó.

Psicòloga, directora i dramaturga, Cedó parteix d’una experiència autobiogràfica per a transcendir el tema de la maternitat, parlant del temor en una obra que va directa al cor, de genuïna bellesa.

Els seus protagonistes són Júlia i Pau, que esperen un xiquet. Ella està de cinc mesos quan l’embaràs es complica. Arriben a l’hospital esperant que els diguen que el mal de panxa és normal, però es queden ingressats. En una setmana hauran de fer-se a la idea que perden el seu fill. Passaran per moments difícils, intensos, feliços, dramàtics i còmics, tot alhora.

Una gossa en un descampat explica la història de superació d’aquesta parella que, com tantes altres, haurà d’enfrontar-se al fet de parir una criatura morta. Aprendre alguna cosa de tot això. Plantar cara al monstre de les pròpies pors i descobrir que tenen uns recursos amagats en un racó del seu soterrani, una força de la que tirar mà quan la necessiten, quan la invoquen.

L’autora explica que tothom té un descampat que travessar en algun moment de la vida, una experiència dura, una decisió difícil, una pèrdua inesperada... i a l’obra tracta de trobar el sentit de les coses que colpegen perquè “fins i tot, les ombres més obscures no fan tanta por quan se les il·lumina”.

Sergi Belbel- director artístic del Teatre Nacional de Catalunya de 2006 a 2013 i, entre altres reconeixements, Premi Nacional de Literatura Dramàtica del Ministeri de Cultura - dirigeix este emocionant muntatge, interpretat per Pep Ambròs, Anna Barrachina, Queralt Casasayas, Míriam Monlleó, Xavi Ricart i Maria Rodríguez.

Sobre l’escenari, un descampat que tan prompte es transforma en un hospital com és un símbol de la pèrdua i la desorientació vital. Sis actors van donant vida a setze personatges entre els que s’inclouen familiars, personal hospitalari, amics, un director de teatre i una actriu a punt d’estrenar, una ombra que els espanta a tots...

Amb naturalitat, traslladant a l’escena l’amor, la vida i solidaritat que enllaça a les persones per a eixir endavant en les situacions més complicades, l’espectacle tracta un tema silenciat, que no apareix a les notícies, els llibres, les pel·lícules... ni tampoc a les relacions humanes, del què no es parla. Un lloc oblidat, inhòspit, que pot amagar una inesperada bellesa. 

CLÀUDIA CEDÓ, UNA DRAMATURGA QUE DESPUNTA A L’ESCENA CONTEMPORÀNIA

El TEM està teixint una xarxa de col·laboració amb sales i companyies que comparteixen l’interès per noves dramatúrgies, concepcions de les arts escèniques més obertes i vives. És el cas de la barcelonina Sala Beckett, espai de creació i exhibició teatral on es va crear Una gossa en un descampat.

La seua autora, Clàudia Cedò (1983, Banyoles), compagina una carrera creativa amb el treball amb el teatre com a eina d’expressivitat en diversos programes socials, on participen alumnes amb paràlisi cerebral, autisme, malaltia mental o discapacitat i deshabituació als tòxics, entre d’altres col·lectius.

Ha format part de molts espectacles com a actriu. A més, ha sigut directora i dramaturga a una vintena de peces que han rebut diferents reconeixements, com ara el Premi Butaca al Millor Text per Tortugues: la desacceleració de les partícules, peça que també va rebre dues nominacions als Premis de la Crítica 2015 a Millor Dramatúrgia i Revelació. El mateix any va guanyar el V Torneig de Dramatúrgia Catalana del Festival Temporada Alta de Girona amb l’obra DNI.

Una trajectòria ascendent que la situa com a una de les veus femenines destacades de l’escena contemporània. El TEM ofereix el proper dissabte l’oportunitat de conèixer de primera mà el treball sensible, addictiu, ple de clarobscurs i senzillament humà d’esta autora que presenta, per primera vegada, una de les seus obres a València.  

Pujar