elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Teatre de carrer, circ a ritme de rock-and-roll i un brindis amb orxata a la festa d’inauguració de la 25ena temporada de la Sala L’Horta

Teatre de carrer, circ a ritme de rock-and-roll i un brindis amb orxata a la festa d’inauguració de la 25ena temporada de la Sala L’Horta
  • El 6 d’octubre a partir de les 17:30 h, cultura per a regar els camps que envolten la ciutat

MÉS FOTOS
Teatre de carrer, circ a ritme de rock-and-roll i un brindis amb orxata a la festa d’inauguració de la 25ena temporada de la Sala L’Horta - (foto 2)
Teatre de carrer, circ a ritme de rock-and-roll i un brindis amb orxata a la festa d’inauguració de la 25ena temporada de la Sala L’Horta - (foto 3)
Teatre de carrer, circ a ritme de rock-and-roll i un brindis amb orxata a la festa d’inauguració de la 25ena temporada de la Sala L’Horta - (foto 4)
Teatre de carrer, circ a ritme de rock-and-roll i un brindis amb orxata a la festa d’inauguració de la 25ena temporada de la Sala L’Horta - (foto 5)
Teatre de carrer, circ a ritme de rock-and-roll i un brindis amb orxata a la festa d’inauguració de la 25ena temporada de la Sala L’Horta - (foto 6)

Posar en marxa la tramoia requereix prou d’esforç i més si es fa al llarg de 25 temporades. Però també fa molta il·lusió. Una alegria que l’equip de la Sala L’Horta i la seua companyia impulsora, L’Horta Teatre, vol compartir el proper 6 d’octubre amb una festa oberta al públic.

La celebració comença amb teatre de carrer per als veïns i curiosos que vullguen acostar-se al voltant de les instal·lacions de la sala, al barri de Castellar - Oliveral. A les 17:30 h hi haurà un passe gratuït de la formació valenciana Decopivolta, que aposta per l’humor, amb una posada en escena propera al clown i tocs d’improvisació. Dos estrafolàries presentadores són les protagonistes de Mestres de cerimònies, una accidentada gala que ha de ser retransmesa per televisió amb ajuda dels espectadors.

A les 19 h, ja a l’interior de la sala i amb entrada, la festa continua amb Memphis Rock&Cirk una proposta de La Finestra Nou Circ plena de ritme. La formació valenciana recrea sobre l’escenari un mític bar dels anys 50, punt d’encontre per a sis personatges que troben a la música en directe, el ball, els malabars, les acrobàcies i l’humor una manera d’unir-se.

La celebració es completa amb un berenar popular a les 20 h. Com no podia ser d’altra manera per la seua ubicació, rodejada dels camps que envolten la ciutat, la Sala L’Horta ofereix un brindis amb orxata a tota la família dels espectadors i veïns que, des de fa 25 anys, gaudeixen de la cultura gràcies a les propostes d’este espai. “Tirar la vista enrere impressiona perquè la nostra idea era fer un local d’assaig. Veníem de treballar els espectacles a un cinema abandonat, també havíem passat per uns baixos... pensàrem quedar-se uns terrenys i alçar un espai per a assajar, però acabàrem fent un centre teatral de tres plantes!”, recorda Alfred Picó, director de la Sala L’Horta.

Era un moment d’efervescència cultural, es varen reobrir El Talia i Micalet, el Moma començava el seu atelier, es va posar en marxa Carme Teatre i La Estrella... “Hi havia una aposta clara de l’administració per a impulsar la iniciativa privada i es recolzava a les companyies que volien obrir un teatre. Estàvem complint una funció pública perquè descentralitzàvem l’oferta cultural, portant-la fora del centre de la ciutat”, comenta Picó, qui admet que a estes 25 temporades hi ha hagut moments complicats.

“Per exemple, quan desaparegué el Circuit Teatral, va ser un colp molt fort perquè ens permetia portar funcions per a adults amb regularitat a Castelar-Oliveral. I, amb la darrera crisi econòmica, pensàrem que acabaríem donant-li les claus al banc per a que feren un Mercadona. Però ací estem un quart de segle després d’alçar el teló i amb ganes de donar batalla al menys 25 anys més”, bromeja el director d’un centre que combina la veterania d’alguns membres de l’equip amb components més joves a l’àrea de producció i personal de sala.

Per al futur, a la Sala L’Horta li agradaria un major compromís de les institucions, de l’Ajuntament de València i la Conselleria de Cultura, amb els teatres privats, que estan dinamitzant l’escena i la cartellera. També poder millorar unes infraestructures per les que passa moltíssima gent perquè una de les claus de la seua supervivència és haver-se convertit, junt amb l’Escalante, en tot un referent per als centres educatius.

DE LES CANIQUES AL SMARTPHONE, QUATRE GENERACIONS HAN PASSAT PER LA CAMPANYA ESCOLAR DE LA SALA L’HORTA, QUE COMPLEIX 20 ANYS

Al llarg de dues dècades, vora 1.300 centres docents i 300.000 espectadors han participat en la campanya escolar de la Sala L’Horta. Una programació per la que ja han passat 150 espectacles amb 15.000 funcions.

Són les dades d’una activitat de la que gaudeixen cada any entre 12.000 i 18.000 escolars al teatre de Castellar-Oliveral. I que enguany s’estendrà de novembre a maig, amb onze espectacles amb funcions entre setmana que, de vegades, també arriben a la programació familiar dels caps de setmana.

Al llarg de 20 anys de trajectòria, la Sala L’Horta ha anat comprovant que les arts escèniques estan cada volta més arrelades com a activitat extraescolar a València i els pobles del voltant. Els mestres ho veuen com una part del currículum educatiu, una manera de traslladar valors, conceptes i vivències als xiquets. “Els menuts es posen a la pell dels personatges de les obres, desenvolupen l’empatia, senten emocions i experimenten situacions que, pot ser, encara no han viscut”, comenta Picó, per a qui el teatre funciona como una mena d’entrenament per a la vida. Un aprenentatge que cada volta es més primerenc, amb la gran acceptació de propostes per a bebès, xiquets de 0 a 3 anys. 

Preus assequibles, facilitats per a aparcar i un ampli pati de butaques formen part dels atractius de la sala, però sobre tot la qualitat dels espectacles en cartell. “Portem peces de mig format, companyies que giren per tota Espanya, amb trajectòries consolidades, guardonades i molt interessants. A més d’apostar fort per l’escena valenciana”, assenyala Picó.

Enguany passaran per la campanya escolar i per la programació familiar La Teta Calva amb El tambor de Cora o Madiuxa Teatre amb Dot, per exemple. Mentre que només per a centres educatius es faran funcions de Cirque Déjà Vu i Adéu Peter Pan, de les formacions catalanes La Baldufa i Festuc Teatre, respectivament. I es podrà vore l’espectacle Le Fumiste dels francesos Dondavel.

Ja dins de la programació dels diumenges, oberta a les famílies, per als pròxims mesos s’inclou la companyia aragonesa Teatro Arbolé amb Leocadia y los ratones, o la murciana Teatro Silfo amb La Luna en el jardín, entre d’altres formacions.

Una oferta teatral familiar que el mes d’octubre, després de la festa d’inauguració de temporada, es completa amb tres propostes. El dia 13 arriba al teatre Cuida’l, una peça per a bebès de la companyia catalana Fes-t’ho com vulguis. El 20 d’octubre serà el torn de la formació valenciana Teatre de la Caixeta, amb El nas de Pinotxo. I les propostes del mes es tanquen el diumenge 27 amb la nova creació de L’Horta Teatre, Bola, un muntatge per a espectadors de 0 a 3 anys que juga amb la geometria per a ensenyar als menuts que les coses poden ser de moltes formes.    

Són només alguns dels noms que conformen una programació especial d’aniversari, mostra de l’agraïment del centre al públic que els ha permès seguir oberts. “Al llarg d’estos 25 anys han passat tantíssimes persones per les butaques, xiquets que ara són adults i que et conten que se’n recorden quan vingueren de menuts. Porten els seus fills al teatre i te n’adones que has format part de l’educació, del creixement d’eixes persones, que els has aportat alguna cosa, és fantàstic”, conclou Picó en nom de l’equip de Sala L’Horta.

Pujar