elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Nit de swing a La Nau amb Dómisol Sisters

Nit de swing a La Nau amb Dómisol Sisters

    Dómisol Sisters rememorarà les grans nits dels salons de ball dels anys 30 i 40, dimarts dia 28, a les 22 hores, en el marc del Festival Serenates, que se celebra en el Claustre del Centre Cultural La Nau fins al 2 de juliol.

    Enguany es commemora la 35a edició de la iniciativa organitzada per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura que utilitza el claustre com a marc d'un festival d'estiu nocturn. La majoria dels concerts del Festival Serenates (#Serenates2022) seran a les 22.00 hores en el claustre de La Nau i les entrades, a un preu simbòlic de tres euros, es poden adquirir en la pàgina web https://www.latenda.es/.

    ‘Dancin’ with Dómisol Sisters és una proposta que homenatja les grans nits dels salons de ball de l'Amèrica dels anys 30, 40, i 50, com són Cotton Club o Savoy. Amb una gran posada en escena, Dómisol Sisters presenta el seu tercer treball en el mercat, que recull una acaronada selecció dels temes més ballables de l'època daurada del swing amb l'objectiu d'animar-nos a alçar-nos de la cadira. Prèviament, a les 19 hores, a la Sala Matilde Salvador de la Nau, hi haurà un taller gratuït de lindy hop per a les persones que hagen adquirit entrades per a l'actuació de la nit.

    Actualment, Dómisol Sisters està de gira presentant el seu tercer treball Smile, un viatge plantejat des del confinament que tots hem patit per la COVID. La banda va nàixer a València en 2011 amb el desig de recrear, amb arranjaments propis, els ritmes i melodies de l'Amèrica del Nord durant els anys 30, 40 i 50. Havent actuat en reconeguts festivals de jazz com el Festival de Jazz de San Javier o el de València, les seues actuacions es caracteritzen pel dinamisme i energia optimista i divertida que aconsegueix traslladar en l'Era daurada del swing.

    D’altra banda, caldria remarcar col·laboracions realitzades pel grup com ha sigut amb la ‘UJI Big Band’, de Castelló dirigida per Ramon Cardo, ‘La Jove Big Band de Sedajazz’ juntament a músics de renom com pot ser Perico Sambeat, Jesús Santandreu, Vicente Macián, entre altres.

    Durant la seua trajectòria, Serenates, coproduït per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, ha tingut un èxit rotund i compta amb la col·laboració de la Diputació de València, l'Ajuntament de València a través del Palau de la Música de València, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Bancaixa, l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) de València, i el projecte Women’s Legacy.

    4 nits per a 4 concerts

    El dimecres 29 de juny Amalia Tortajada, amb la flauta, i Andrea González, amb la guitarra acosten al festival Serenates ‘Identidade: Women and Art’. Identidade és un projecte inspirador en el qual dones de diferents arrels culturals i de diversos camps artístics s'uneixen per a col·laborar i exposar un treball en comú.

    L'Orquestra de València, acompanyada pel Cor de la Generalitat Valenciana, estarà en La Nau el dijous, dia 30 de juny, per a estrenar ‘Rapsòdia Bocairentina’, dirigida pel seu propi autor, Jaume Santonja. A més, el mestre dirigirà ‘Marinada, ballet simfònic per a soprano i orquestra’, de Vicent Garcés i text de Joan Fuster, especialment programada en el seu centenari. El concert finalitzarà amb el Cor de la Generalitat i l'Orquestra de València interpretant conjuntament l'estrena absoluta de l'obra ‘Terra en la boca’, de Voro Garcia. Aquest concert és gratuït. Entrades des de 72 hores abans.

    ‘Cançó oblidada’ és el títol de l'espectacle que se celebrarà el divendres, dia 1 de juliol. Una producció de Eidos Ensemble, que naix en 2014 amb la doble finalitat d'unir cultures i reivindicar repertoris musicals oblidats prestant especial atenció a les composicions escrites per dones des del segle XVIII fins a l'actualitat. Durant els 60 minuts de duració, el públic assistirà a entrevistes, actuacions i moltes sorpreses en el programa de ràdio que presenta la locutora Lara Salvador amb les intervencions viu de Eidos Ensemble, que interpretarà cançons de les quatre protagonistes: Pauline Viardot, Maria Malibran, Maria Matilde Alea, i la compositora Matilde Salvador.

    Finalment, la clausura del festival, el 2 de juliol, estarà a càrrec de Sole Giménez, que interpretarà ‘Dones de Música’, un projecte que reivindica el paper de les dones creadores que es van obrir pas en el difícil camí de la música i altres tantes que anys després van agafar el testimoni per a anar ampliant el marge per a la música feta per dones. És un treball que inclou dos discos i una gira en els que sonen cançons de diferents èpoques, països i estils, però amb un mateix nexe comú: el de la dona creadora, el talent femení, històricament injuriat i fins i tot silenciat.

    Pujar