21 de gener de 2021 21/1/21

Sense casa i al carrer de la nit al dia

Sense casa i al carrer de la nit al dia - (foto 1)
  • L'Ajuntament de València s'ha vist obligat a aplicar mesures excepcionals per a molts col·lectius que s'han quedat sense casa de sobte per la crisi de coronavirus

Bona part de les mesures impulsades per la Junta de Govern Local este divendres es dirigeixen a fer front a les necessitats d'allotjament de la ciutadania davant les diferents situacions que es produeixen com a conseqüència directa de la crisi sanitària i econòmica, que deriva en crisi social. L'alcalde, Joan Ribó, ha subratllat la responsabilitat de les administracions públiques de donar una resposta immediata a estes necessitats socials.

Així ho han explicat els vicealcaldes i portaveus, Sandra Gómez i Sergi Campillo. La vicealcaldessa, Sandra Gómez, ha explicat que l'Ajuntament està treballant per a donar resposta a estes noves situacions sobrevingudes, com és el cas de persones que, «de la nit al dia s'estan trobant sense casa i estan patint desnonaments per diversos motius: bé perquè estaven en situació de vulnerabilitat social, bé perquè  residien en alguna mena d'allotjament sense contracte reglat i la propietat els està tirant al carrer i no poden reclamar, o bé persones que treballaven en domicilis com a internes, empleades de llar o de cures i que, desgraciadament, s'estan anant també al carrer». Gómez ha subratllat que, a més, des de l'àrea de Cooperació i Migració s'està observant un repunt molt important de sol·licitud d'assistència, fins i tot de famílies que s'han quedat sense llar.

En este sentit, la Junta de Govern ha aprovat la incorporació del Centre Jove que gestiona la Fundació Per amor a l’Art a l'estratègia de solidaritat i suport a les necessitats socials de la ciutat. Gómez ha expressat l'agraïment del Consistori a les entitats privades col·laboradores, «com la Fundació Per Amor a l’Art, per cedir l'ús del seu Centre Jove, situat en el conjunt Bombes Gens, que es convertirà en centre d'acolliment durant l'emergència sanitària, a través de la gestió de la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració». En estes instal·lacions es posarà en marxa un recurs per a manutenció, allotjament i atenció psicosocial a persones vulnerables, el perfil prioritari de les quals seran famílies migrants i dones soles amb xiquets. Un total de 20 places per a famílies i dones».

En esta mateixa línia, la vicealcaldessa ha assenyalat també la col·laboració de Creu Roja, «que treballa amb l'Ajuntament en el repartiment d'alimentació». «Cal tindre en compte que nombroses persones, fins i tot mantenint el seu domicili, tenen dificultats per a accedir a aliments perquè han deixat de tindre ingressos (casos d'economia submergida, treballs precaris…)», ha explicat Gómez. En estos moments, Creu Roja ja ha repartit 7.100 kits bàsics d'alimentació, 250 packs de menú ja elaborats, uns 400 kits d'higiene personal i unes 450 mantes. A més, ha destacat el treball que està desenvolupant la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració «per a atendre les persones migrants, amb major vulnerabilitat, que està maximitzant la seua resposta a través del Centre d'Atenció a Immigració (CAI), així com l'SPAI (Servei de Primer Acolliment a Immigració)». Des del passat 16 de març, s'ha atés més de 200 persones i s'han entregat més de 300 kits de menjar i 200 desdejunis des del CAI. A més, el servei està donant suport a Benestar Social, coordinat amb el Servei d'Atenció d'Urgències Socials (SAUS), col·laborant en la gestió dels recursos Centre Esportiu La Petxina i l'hostal La Barraca, en funció de les necessitats que se succeeixen durant estos dies.  Així mateix, en col·laboració amb les organitzacions que treballen en alguns dels recursos que gestiona la regidoria, com a Fundació Amigó i Obra Mercedària, s'està gestionant l'ampliació d'espais per a garantir l'òptima resposta del perfil de població que serà atesa els pròxims dies.

Tot això, en coordinació amb l'atenció que es manté en les 350 places anualment gestionades en col·laboració amb entitats socials (conveniades o recursos propis de la pròpia Regidoria).

Campillo: Pisos turístics per a famílies sense sostre

Per part seua, el vicealcalde, Sergi Campillo, ha explicat que una altra de les línies en les quals treballa l'Ajuntament de València és en la contractació d'allotjaments turístics, «que en estos moments estan buits, i que poden servir per a poder disposar de places per a estes necessitats urgents». «Seria una manera també que estos allotjaments tinguen un ingrés, òbviament menor que el preu de mercat, però hem de ser conscients, com a societat, que tots i totes hem d'aportar, especialment en una situació, com l'actual, d'alarma i d'emergència». Campillo ha fet una crida, en nom del Govern Local, «perquè tothom que tinga disponibilitat de recursos d'habitatge puga posar-los a la disposició de les autoritats per a poder donar resposta a les necessitats d'allotjament».

En este context, el vicealcalde ha recordat que les ajudes d'emergència que ofereix Serveis Socials s'atorguen «independentment de la situació de les persones: totes les places i les ajudes estan obertes a qualsevol persona que les necessite a cada moment». L'edil ha realitzat un recompte de les places que ja estan contractades i les que s'estan negociant, «en un context que és molt canviant» i ha subratllat l'«esforç ingent que des de les àrees de Serveis Socials, Migració i Persones Majors, que s'estan deixant la pell per a adaptar el sistema de benestar social a la realitat actual de la ciutat, que és molt canviant».

En este context, el vicealcalde ha realitzat un repàs per totes les places que l'Ajuntament té en ús. Els Serveis Socials municipals disposen de 185 places concertades (entre elles, 100 persones allotjades en el Centre La Petxina, en col·laboració amb la Fundació Esportiva Municipal); s'ha contractat allotjament amb dos hostals (La Barraca i Stella Maris); altres 10 places en alberg de Càritas, i 23 noves places d'una residència de monges de Torrent, ja operatives. A més s'estan tramitant i negociant altres 105 places possibles. «En total, són 290 places per a persones sense sostre; i s'està treballant de manera incansable per a donar una solució immediata a aquestes persones vulnerables», ha afirmat el vicealcalde. Este mateix matí, a més, s'ha provat incloure també el Centre Sant Esteve en els serveis d'allotjament i atenció a persones sense llar».

De manera paral·lela, ha conclòs Sergi Campillo, des de l'Àrea de Serveis Socials s'han donat ja 657 ajudes d'urgència per a persones vulnerables (el que suposa més de 245.239 euros); i són ajudes que es fan efectives en només 24 hores.

Pujar