elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Segona Marxa en bici a València reivindica una mobilitat sostenible i demana més seguretat per a les bicicletes

La Segona Marxa en bici a València reivindica una mobilitat sostenible i demana més seguretat per a les bicicletes
  • Convocada per l'Aliança per l'Emergència Climàtica, Ecolectivo i Acció Ecologista Agró

MÉS FOTOS
La Segona Marxa en bici a València reivindica una mobilitat sostenible i demana més seguretat per a les bicicletes - (foto 2)
La Segona Marxa en bici a València reivindica una mobilitat sostenible i demana més seguretat per a les bicicletes - (foto 3)
La Segona Marxa en bici a València reivindica una mobilitat sostenible i demana més seguretat per a les bicicletes - (foto 4)

La Segona Marxa en bici a València ha eixit de l'Eliana i ha arribat a València passant per San Antonio de Benagéber i Paterna. Quan la marxa ha arribat a l'Ajuntament de Paterna, s'ha desplegat una pancarta exigint seguretat per a les bicicletes. Les persones participants, entre les quals hi havia famílies amb filles i fills menuts, han pogut comprovar per si mateixes les dificultats que tenen les bicicletes per a transitar d'una manera segura sense veure's obligades a compartir espai amb els cotxes.

Des de l'Eliana fins a València s'han de travessar trams de carreteres on no hi ha carril bici, o aquest és discontinu i les bicicletes es veuen obligades a anar per les carreteres. És el cas, per exemple, del tram de carril bici inexistent quan es creua el by pass abans d'accedir al carril bici de la Font del Gerro. O pitjor encara, en l'horta de Paterna fins a arribar a València només està permés que circulen vehicles agrícoles i bicicletes, però cada dia molts cotxes infringeixen la norma i travessen l'horta per a evitar el trànsit de les carreteres, posant en perill la seguretat de ciclistes, i també de vianants, que usen els camins de l'horta per a passejar o fer esport.

La falta d'infraestructures sense discontinuïtats i per recorreguts directes i fàcils és una constant en els tres municipis: l'Eliana, San Antonio de Benagéber i Paterna. I per això la marxa d'enguany ha volgut reivindicar itineraris segurs per a bicicletes. Sembla que els gestors municipals no entenen que les bicicletes són el transport del futur immediat. I que la reducció d'emissions per a pal·liar el canvi climàtic i, a més, tindre un aire saludable passa per usar massivament la bicicleta. A València aquest canvi s'està notant en els últims anys. La ciutat s'ha omplit de carrils bici que usen tot tipus de persones. I això es nota també en una reducció del nombre de cotxes que circulen per la ciutat.

És l'assignatura pendent en moltes poblacions de l'àrea metropolitana, que no estan a l'altura dels requeriments de salut i climàtics que tenim per davant.

Bicicletes en el metro i bicicletes públiques intercanviables

Per a facilitar que l'ús de bicicletes siga massiu en la nostra àrea metropolitana, les bicicletes han de poder accedir al metro, tal com passa a les ciutats europees, i per a això els vagons han de comptar amb espais per a bicicletes. És una reivindicació que ve de lluny però a la qual la Generalitat encara no ha atés. D'altra banda, per a facilitar els trajectes des de València fins a pobles de la corona metropolitana, les bicicletes públiques de lloguer de València i els pobles haurien de ser compatibles i incorporar bicicletes elèctriques per a persones majors i per a trajectes empinats.

És molt el que falta per fer, i la marxa de hui ha volgut posar en relleu la necessitat de canviar la fisonomia dels tres municipis, l'Eliana, San Antonio i Paterna, redissenyant els seus espais públics, els seus carrers, places, camins i carreteres perquè la ciutadania puga utilitzar massivament la bicicleta i així convertir les nostres poblacions en espais més saludables, amb aire més net i més resilients al canvi climàtic.

Pujar