elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Santiago Mas-Coma presideix el Congrés Mundial de Medicina Tropical i Malària

Santiago Mas-Coma presideix el Congrés Mundial de Medicina Tropical i Malària
    MÉS FOTOS
    Santiago Mas-Coma presideix el Congrés Mundial de Medicina Tropical i Malària - (foto 2)

    Santiago Mas-Coma, catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València, ha presidit el Congrés Mundial de Medicina Tropical i Malària (ICTMM) celebrat a Brisbane, Austràlia. La trobada científica, que es duu a terme cada quatre anys, ha analitzat i revisat la resposta a epidèmies com l’Ebola, l’eschistosomosi, el dengue, el chikungunya i el Zika, i també a les virosis de les febres aviària i porcina, entre altres malalties emergents.

    “Aquestes malalties són fenòmens inherents al canvi climàtic i al canvi global, i les anàlisis suggereixen que aquesta cadència de brots continuarà en el futur immediat", destaca Santiago Mas-Coma, president de la Federació Mundial de Medicina Tropical.

    Entre les prioritats marcades en el congrés per als pròxims 4 anys s’ha acordat incrementar la col·laboració amb les agències de Nacions Unides amb responsabilitats en salut. Es tracta de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Organització per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), la UNESCO, l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) o l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (IAEA).

    Un altre dels objectius del congrés, en paraules de Santiago Mas-Coma, és fer “un esforç de col·laboració amb els diferents mitjans de difusió per a fer arribar les informacions apropiades als ciutadans de tot el món”.

    “Les contribucions de la trobada han abastat totes les malalties d’origen tropical o subtropical i les situacions que es plantegen en països de tot el món. Aquestes malalties estan expandint-se a zones considerades com temperades, cosa que implica situacions completament noves”, segons el catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València.

    En aquest sentit, el professor posa com a exemple les malalties que mostren refugiats a Alemanya, on aquestes malalties ja havien estat eradicades fa moltes dècades i els metges i hospitals alemanys no es troben ara preparats per a una resposta ràpida. “Tot i els clars avanços de la nostra tecnologia, aquestes malalties es resisteixen a ser controlades i estem encara lluny d’eradicar-les o eliminar-les”, segons Mas-Coma.

    En declaracions del president de la Federació Mundial de Medicina Tropical, l’avanç contra les diverses malalties és variat. “En l’eschistosomosi, per exemple, en determinades àrees d’endèmia a l’Àfrica cal fer veritables esforços per a no desanimar-se, perquè cap conjunt de mesures es mostra eficaç. En el dengue, la vacuna en funcionament dóna problemes, com ara que les persones vacunades ho passen pitjor quan s’infecten que les no vacunades i aquest fet suggereix que la consecució d’una vacuna contra el Zika serà possiblement més complex del que en un principi presumíem”.

    Així mateix, segons Mas-Coma, “en malària, les enquestes a peu de terreny mostren les dificultats de tallar la transmissió de la malaltia. També s’expandeixen les resistències als antipalúdics disponibles i contra els mosquits Anopheles. A més, tot indica que una vacuna eficaç contra la malària encara és lluny, tot i les diverses iniciatives”.

    Propostes en medicina tropical

    Al congrés celebrat a Austràlia aquest mes de setembre, la Federació Mundial ha decidit ampliar el nombre de membres del seu comitè directiu per disposar d’almenys un representant en totes i cadascuna de les regions del món. “Mai no s’havia plantejat una ampliació d’aquesta envergadura, però tots coincidim que ara ja no és només convenient, sinó necessària per a poder disposar d’una capacitat de resposta més ràpida i d’ajuda més localitzada de la que teníem fins ara”, ha explicat Mas-Coma.

    La Federació Mundial de Medicina Tropical ha decidit que el proper congrés mundial, l’any 2020, es faça a Bangkok (Tailàndia).

    Pujar