elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sant Marcel·lí reclama un disseny més inclusiu dels contenidors de plàstic

Sant Marcel·lí reclama un disseny més inclusiu dels contenidors de plàstic
    MÉS FOTOS
    Sant Marcel·lí reclama un disseny més inclusiu dels contenidors de plàstic - (foto 2)

    Durant el taller participatiu que es va realitzar el passat 23 d'octubre en el Centre Municipal de Serveis Socials Sant Marcel·lí, les persones participants van analitzar el procés del reciclatge dels residus urbans en el seu barri, especialment del plàstic per a proposar suggeriments i informar de les incidències que observen en el dia a dia a l'hora de reciclar els seus envasos.

    Els integrants dels diferents grups de treball van conversar sobre els següents 5 eixos temàtics: separació de residus, contenidors d'envasos de plàstic, incentius o sistema de de recompensa ciutadana i forma de gestió d'aquestes recompenses.

    Com a denominador comú, els membres dels grups van destacar la necessitat de revisar el disseny actual dels contenidors ja que no permet un ús inclusiu i igualitari per a totes les persones, degut sobretot a la seua altura i a l'estretor de l'orifici. Respecte al disseny, els veïns i veïnes també van suggerir aprofitar el propi contenidor per a donar informació específica sobre el reciclatge d'alguns tipus d'envasos, especialment els que habitualment generen més dubtes entre la població.

    Un altre punt que ha suscitat molt interès entre el veïnat ha sigut el desconeixement actual que existeix sobre la correcta separació dels residus urbans, sumat al flac favor que fan els bulos sobre la pèrdua de temps que suposa reciclar. Per a combatre aquest problema, els grups de treball van ressaltar clarament la necessitat d'invertir més temps i recursos a formar a la ciutadania, posant l'accent principalment a difondre dins dels col·legis i instituts.

    Molt bon acolliment va tenir també la proposta d'incloure diversos incentius per a fomentar el reciclatge, premiant a les persones que reciclen mitjançant beneficis a nivell individual i comunitari, així com penalitzant als qui no reciclen o ho facen malament.

    En concret, per a aconseguir una major participació ciutadana es va proposar identificar a les persones que reciclen i realitzar un seguiment de la seua evolució mitjançant targetes personals identificatives, i l'ús d'aplicacions mòbils per a consultar els punts.

    Amb aqueixos punts obtinguts les persones es podrien beneficiar d'alguns incentius interessants, com tots aquells relacionats amb una reducció de les taxes administratives, descomptes directes en comerços del barri, en el transport públic municipal o en els serveis d'oci i espectacles com el cinema o el teatre, entre uns altres.

    Projecte europeu PlastiCircle

    Aquestes conclusions s'han obtingut en el primer taller de treball del projecte europeu PlastiCircle, del com València és ciutat pilot al costat de les ciutats d'Utrech (Holanda) i Alba Iulia (Romania). El taller, organitzat per Sostre, ha comptat amb la participació directa de membres de Las Naves, d'ITENE, del Servei de Gestió de Residus Urbans i Neteja de l'Ajuntamiento de València i del Taller d'Ocupació Dinamització Comunitària de l'Ajuntament de València.

    Els socis espanyols del consorci són: Las Naves, ITENE (Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística), que actua com a coordinador, SAV-LAVEGA (concessionària per a la recollida de residus), INTERVAL (Indústries termoplàstiques valencianes), ECOEMBES i la Fundació KIMbcn (Knowledge Innovation Market Barcelona).

    Més informació en la pàgina oficial del projecte: www.plasticircle.eu

    València canvia pel clima!

    Aquesta activitat s'emmarca dins de València canvia pel clima!, una iniciativa que té com a objectiu difondre les diferents iniciatives que s'estan duent a terme en la ciutat de València amb la finalitat de fer front al canvi climàtic i les eines disponibles per a adaptar-nos a ell. Entre el 15 d'octubre i l'11 de novembre es van a produir diverses activitats, conferències i tallers en diferents punts de la ciutat, que culminaran amb un esdeveniment final en la Plaça de l'Ajuntament el dia 11 de novembre. Les entitats organitzadores i coordinadores d'aquests esdeveniments són el Servei d'Energies Renovables i Canvi Climàtic de l'Ajuntament de València, les Fundacions Municipals València Clima i Energia i Las Naves.

    Pujar