elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sandra Gómez: “Tindrem un nou govern progressista a València i el liderarà el Partit Socialista”

Sandra Gómez: “Tindrem un nou govern progressista a València i el liderarà el Partit Socialista”
  • Entrevistem la candidata a l'alcaldia de València pel PSPV-PSOE, Sandra Gómez, per a conéixer quines són les seues principals propostes per a la ciutat en els pròxims 4 anys

Sandra Gómez aspira a ser la pròxima alcaldessa de València amb el Partit Socialista. És la vicealcaldessa de la capital del Túria des de l'any 2019 i està convençuda que ha arribat el moment de liderar l'ajuntament i posar en marxa el seu projecte en el qual l'habitatge, la conciliació, l'aposta per la renaturalització dels espais públics o les oportunitats d'ocupació, són alguns dels seus grans pilars.

En elperiodic.com l'hem entrevistada per a conéixer més a fons les seues principals propostes per als pròxims quatre anys.

Quin creu que és el reflex de València en aquests moments?

El d'una ciutat que ha recuperat la seua reputació, que atrau inversions, crea ocupació i s'ha convertit en un referent de la gestió econòmica i social. Les empreses venen a invertir i València és una de les millors ciutats del món per a viure, però encara pot més i necessita la força i les ganes de fer un nou salt. Estem millor que fa quatre anys, però podem més.

I quin t'agradaria que fora dins de quatre si sale elegida com a alcaldessa?

M'agradaria poder dir que hem aprofitat l'oportunitat que té València de convertir-se en la referència tecnològica i del talent del Mediterrani. Hem posat els fonaments durant aquests últims huit anys per a aconseguir l'objectiu des de les àrees que gestiona el Partit Socialista, però necessitem, com et deia, aqueix plus d'energia que pot oferir una alcaldessa com jo per a poder aconseguir-ho.

M'agradaria poder dir també dins de quatre anys que hem europeïtzat la nostra ciutat, amb més zones verdes, amb la renaturalització de les principals avingudes, amb places en tots els barris i, per descomptat, amb oportunitats laborals dignes en tots i cadascun dels nostres barris.

El CIS va oferir uns resultats ajustats, però en els quals donava de nou la victòria a les esquerres Com valora aquesta enquesta? Es veu treballant de nou amb Ribó?

Crec que tindrem un nou govern progressista a la ciutat de València i que el liderarà el Partit Socialista amb mi com a alcaldessa. Les sensacions que em transmeten els actes que estem fent en els barris, amb un gran suport veïnal i dels col·lectius ciutadans, és que en aquesta ocasió el Partit Socialista liderarà la gran transformació de futur de València que va iniciar Ricard Pérez Casado.

Quina seria la teua primera mesura si sals elegida com a alcaldessa?

Al llarg de la campanya, he fet molt de recalcament en les mesures que tenen a veure amb la conciliació i m'agradaria que la meua primera mesura fora, precisament, desenvolupar un Pla de la Corresponsabilitat. Un pla que desenvolupe una xarxa de cures pública tant per als nostres xiquetes i xiquets com per als nostres majors. És un projecte ambiciós que ens ajudarà a resoldre un problema que afecta principalment les dones, que són les que solen assumir les cures en les famílies. I en segon lloc, a avançar cap a un model d'horaris més racional, més europeu, que ens permeta més temps per a atendre les nostres família, passar més temps amb elles.

El pla incorpora des d'un programa cangur perquè els xiquets i les xiquetes puguen realitzar activitats extraescolars a les vesprades en el col·legi fins a la proposta per a la racionalització dels horaris de les grans superfícies, que tanquen a les 20 hores com succeeix, per exemple, a Itàlia. La mesura, sobre la qual vull obrir un debat a Espanya, ens permetrà acostar-nos a la resta de països del nostre entorn i, al mateix temps, contribuirà a millorar les condicions del nostre comerç de proximitat, que aglutina bona part del teixit econòmic d'aquesta ciutat. Ho farem de forma negociada amb els sindicats i la patronal per a buscar un consens.

Has comptat amb el suport tant de Ximo Puig com de Pedro Sánchez en diferents ocasions, què suposen per a tu aquests suports?

He de dir que sempre he sentit el suport del meu partit, amb Ximo Puig i Pedro Sánchez com a grans referències. Però, evidentment, el suport que estic rebent en aquesta campanya tant per part del president com per part de tots els ministres del govern socialista suposa un recolzament molt fort perquè la candidatura que represente abast l'Alcaldia. Crec que, a més, és símptoma que el projecte que encapçale és el millor per a València. El Partit Socialista és l'únic progressista que està creixent i sumant suports i és l'únic, per tant, que pot frenar a la dreta.

En aquests anys s'han dut a terme diversos projectes urbanístics i s'han aprovat altres punts, Quins li agradaria desenvolupar en els pròxims quatre anys?

Estic encantada de poder completar en la pròxima legislatura, per exemple, la transformació de la plaça de l'Ajuntament perquè s'adapte a les noves demandes ciutadanes, amb més espais verds i per als vianants i més amable per als nostres veïns i veïnes. És un projecte emblemàtic perquè és la principal carta de presentació de la nostra ciutat, la plaça més concorreguda i amb la seua renovació llancem un missatge molt potent del que és ara València, una ciutat del futur. També desenvoluparé el jardí del Túria amb el Delta Verd del Grau, el corredor litoral i el Parc de Desembocadura perquè puga acabar en l’Albufera, el bulevard de la Cultura i la renaturalització d'Ausiàs March o Pérez Galdós. Són molts els projectes que tenim en marxa i que acabaré com a alcaldessa en els pròxims quatre anys.

A més, adaptaré els nostres barris al model 15 minuts perquè tots puguen tindre les seues pròpies places de l'Ajuntament, zones per als vianants per a gaudir amb les seues famílies i entorns molt més verds. Espais, per exemple, com el que obrirem pròximament en Sainetero Arniches i que suposa un canvi importantíssim per a Soternes.

Què li estan transmetent els veïns de la ciutat en aquesta campanya? Quines són les necessitats més urgents dels valencians?

A més de transmetre'm molta il·lusió i força per a continuar desenvolupant el nostre projecte, ens incideixen molt a continuar impulsant la transformació verda de la ciutat a través dels barris, a desenvolupar una completa xarxa de cures per a majors que done servei en tots els casos i, molt especialment, en què combatem l'increment dels preus de l'habitatge. Per això, des del Partit Socialista hem proposat una taxa Airbnb que ens ajude a frenar la transformació dels nostres habitatges en negocis turístics o l'increment del la plusvàlua per a operacions especulatives o el recàrrec de l'IBI per a les grans forquetes amb habitatge buit.

A més, aplicarem la Llei d'Habitatge per a ajudar els nostres joves i a la nostra famílies a accedir a habitatges mentre desenvolupem els 2.000 habitatges que estem executant i altres 2.000 que estem en disposició de poder iniciar ja aquesta legislatura.

Creus que en la pròxima legislatura serà el moment de solucionar per fi tots els problemes entorn del València C.F?

L'urgent ara mateix és que una entitat com el València tinga un futur, perquè la gestió de Peter Lim li porta al límit del penya-segat. Tots celebraríem que aquesta fora la seua última temporada ací. Per això el nostre treball ha sigut mantindre'ns ferms evitant que es poguera aprofitar de la ciutat en el seu propi benefici i alhora donant opcions de futur al club en aqueix dia després que tots volem. O Meriton deu compleix els seus compromisos amb la ciutat construint el poliesportiu Benicalap i també amb els seus aficionats, donant-los el millor estadi i no un camp low cost com pretén o no tindrà un euro de l'edificabilitat. Però hem preparat un escenari per al postmeriton.

Quant a l'habitatge Què proposes per a pal·liar les pujades en els preus del lloguer?

És un dels grans reptes de totes les ciutats del món i des del Partit Socialista ho estem afrontant des d'una doble vessant. D'una banda, impulsant la construcció d'habitatge públic. Com he dit a les 2.000 que ja estan projectades des de totes les administracions i que es troben en diferents fases d'execució, afegirem altres 2.000 en sòls que hem aconseguit alliberar al llarg d'aquesta legislatura i en els quals es pot començar a construir immediatament. Són, en total, 4.000 habitatges públics que facilitaran l'accés a l'habitatge a les nostres famílies i als joves.

I, d'altra banda, estem atacant als especuladors, les grans forquetes d'habitatge i els apartaments turístics que estan contribuint al fet que es dispare el preu del lloguer en els nostres barris. Ja hem pujat l'IBI per a les grans forquetes amb habitatge buit, hem incrementat la plusvàlua per a la compravenda d'habitatge en menys de dos anys amb interessos especulatius i ara també volem ser la primera ciutat que tinga una taxa Airbnb que greu la conversió dels nostres habitatges en pisos turístics.

En aquests últims anys has sigut molt crítica amb els pisos turístics, en quin punt es troba la taxa per a aquesta mena d'apartaments?

La taxa és una proposta del Partit Socialista per a combatre la transformació dels nostres habitatges en allotjaments turístics. El que farem i, sense dilació, és aprovar una moratòria als apartaments turístics en tota la ciutat per a analitzar com estan afectant en cada barri en el preu dels lloguers i compra venda d'habitatge i prendre les mesures oportunes sobre aquest tema.

Quin és el model turístic que t'agradaria per a València?

El mateix que estem desenvolupant des de 2015 gràcies al Pla turístic que aprovem en Turisme, una àrea gestionada pels socialistes, amb el suport de tots els grups que componen l'hemicicle municipal. Des de llavors, hem aconseguit un èxit sense pal·liatius, avançant en la desestacionalització i amb el reconeixement de Exceltur com la ciutat que més ha avançat en la seua gestió turística. El model que plantegem està basat en la sostenibilitat i, per això, de fet, vam ser reconeguts com a Capital Europea del Turisme Intel·ligent, un títol que certifica els destins més sostenibles.

I respecte a la gestió de La Marina o l'ampliació del Port, Quines línies seguireu des del partit si obteniu l'alcaldia?

Perquè, com en el cas del turisme, plantege un model basat en el consens i en l'acord. No és possible avançar i trobar solucions des de la crispació. Per això, crec que el nomenament de Joan Calabuig com a president de l'Autoritat Portuària ens ajudarà molt en aqueix aspecte perquè és una persona capaç i dialogant que obrirà vies per a impulsar la Marina fins al lloc que li correspon de la mà de l'Ajuntament.

Pujar