elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Sala L'Horta proposa als alumnes valencians obres que reflexionen sobre el valor de la naturalesa, la desigualtat social i el plaer de la lectura

La Sala L'Horta proposa als alumnes valencians obres que reflexionen sobre el valor de la naturalesa, la desigualtat social i el plaer de la lectura
  • L'espai cultural de Castellar-Oliveral programarà entre novembre i maig nou espectacles dirigits a alumnes i alumnes de totes les etapes educatives

  • Ja s'ha obert el procés de reserves per a centres escolars de tota la Comunitat Valenciana

  • La campanya escolar abasta una àmplia varietat de llenguatges escènics: teatre de text, dansa, clown, titelles, teatre d'objectes i obres-concert

MÉS FOTOS
La Sala L'Horta proposa als alumnes valencians obres que reflexionen sobre el valor de la naturalesa, la desigualtat social i el plaer de la lectura - (foto 2)
La Sala L'Horta proposa als alumnes valencians obres que reflexionen sobre el valor de la naturalesa, la desigualtat social i el plaer de la lectura - (foto 3)
La Sala L'Horta proposa als alumnes valencians obres que reflexionen sobre el valor de la naturalesa, la desigualtat social i el plaer de la lectura - (foto 4)
La Sala L'Horta proposa als alumnes valencians obres que reflexionen sobre el valor de la naturalesa, la desigualtat social i el plaer de la lectura - (foto 5)

Deixant arrere una temporada complicada, que va afectar especialment el sector cultural, la Sala L'Horta reprén el seu projecte artístic-pedagògic amb il·lusió i el convenciment que aquest serà un any important. Com és habitual en aquestes dates, i continuant una tradició que es repeteix des de fa més de dues dècades, l'espai cultural de Castellar-Oliveral ha obert la convocatòria de reserves per a la XXII Campanya Escolar Teatre dels Xiquets 2021-2022, que enguany inclou nou espectacles.

El capità Nemo, el goril·la del zoo de Barcelona Copito de Nieve i el fantasiós adolescent Peer Gynt seran alguns dels protagonistes de la programació especial per a centres escolars de la temporada 2021-2022. Entre els mesos de novembre i maig, la sala gestionada per la companyia L’Horta Teatre acollirà quasi un centenar de representacions dirigides a alumnes en totes les etapes educatives. Des de bebés d'Educació Infantil fins a estudiants d'Educació Primària, ESO i Batxillerat.

Aquest programa d'activitats extraescolars està enfocat a complementar i reforçar a través del teatre, la dansa i la música els valors pedagògics que s'inculquen en els centres escolars, i prestant especial atenció al foment de la llengua valenciana. L'acostament dels més xicotets a la música clàssica, el foment de la lectura, el respecte a la naturalesa i les reflexions sobre la desigualtat són algunes de les qüestions de fons que es tracten en aquests espectacles. A més, la campanya escolar abasta una àmplia varietat de llenguatges escènics: des del clown, les titelles i el teatre d'objectes, fins a les obres-concert i les peces de text.

El teatre ha sigut sempre una gran aliada de la labor docent que s'exerceix diàriament a les escoles i a les famílies. És una eina molt útil, ja que ajuda als alumnes a desenvolupar i estimular la seua creativitat i imaginació. És a més un element pedagògic molt eficaç per a l'anàlisi de conductes socials, incentivant la reflexió i el debat i potenciant l'empatia i la tolerància.

La Sala L'Horta és un dels espais amb major volumen de públic escolar de la Comunitat Valenciana., amb una afluència anual de prop de 14.000 escolars. En total, més de 320.000 alumnes de 1.300 centres docents han gaudit dels 160 espectacles i més de 1.500 funcions programades en aquest espai des que va iniciar la seua primera campanya escolar en 1998.

Com a espai cultural segur, Sala L'Horta aplica totes les mesures sanitàries anticovid establides per les autoritats: reducció d'aforament, ús de gel hidroalcohòlic, separació per grups estables de convivència, desinfecció freqüent del pati de butaques i les zones comunes, ventilació d'espais, ús obligatori de mascareta i possibilitat de concertar funcions tancades per a centres escolars.

Espectacles programats

La Campanya Escolar 2021-2022 arrancarà el 2 de novembre amb “Nautilus”, una versió de la clàssica novel·la d'aventures “20.000 llegües de viatge submarí” de Jules Verne, amb una lectura actual, compromesa i ecologista. Aquesta obra, reconeguda amb el Premi al Millor Espectacle en el Festival Internacional Titeremurcia 2020, així com en el Festival FETEN de Gijón, és una creació de la companyia La Negra i està dirigida a alumnes de Primer i Segon Cicle de Primària. Del 16 al 19 de novembre, la companyia La Medusa portarà a escena la història d'amistat de tres xiquetes que viuen en un camp de refugiats i han de bregar diàriament amb multitud de mancances i el sofriment per una separació familiar imposada. “Cremallera”, peça dirigida a estudiants amb edats compreses entre els 8 i els 14 anys, va ser guardonada amb el Premi de Teatre Infantil Escalante 2018 per la seua aproximació didàctica a la realitat que viuen hui dia tants i tantes menors atrapats en les crisis migratòries.

Entre el 22 de novembre i el 17 de desembre tornarà a Sala L'Horta una de les obres predilectes dels més xicotets, “El Monstre de Colors”, basada en el popular llibre d'Anna Plenes, traduït a més de 25 idiomes i amb 1,5 milions de còpies venudes. La companyia Tutatis adapta al llenguatge teatral aquesta divertida història que potencia el desenvolupament d'emocions i l'empatia.

Les primeres funcions escolars de 2022 també es dirigiran a alumnes d'Infantil i primer cicle de Primària, amb edats compreses entre els 3 i els 7 anys. La companyia De Soprano i Arpa mescla teatre, dansa i música en una nova adaptació de les aventures de “Peer Gynt”, el fantasiós adolescent creat pel dramaturg noruec Henrik Ibsen. Una obra-concert concebuda perquè els més xicotets aprenguen a pensar, escoltar, veure i emocionar-se amb la música clàssica.

Teatre de la Sargantana portarà a escena del 31 de gener al 4 de febrer “Hannah dels tres països”, on es contarà als estudiants de segon i tercer cicle de Primària la història de tres dones que es veuen obligades a emigrar dels seus països per diferents raons. Un conte de viatges on es tracten temes com la discriminació, la violència, la desigualtat i la persecució.

“Últimas palabras de Copito de Nieve” és el títol d'una obra de teatre enfocada a alumnes de l'ESO i Batxillerat i produïda per la companyia Fills d'Antonio. El protagonista és Copito de Nieve, el famós goril·la albí del zoo de Barcelona, que pateix una greu malaltia. Els seus cuidadors han disposat tot per a practicar-li l'eutanàsia. Però, abans d'aqueix moment, Copito sorprén amb un discurs de comiat. En el text, el dramaturg Juan Mayorga reflexiona sobre el tancament, la vida i la mort. Un espectacle que no és alié a l'experiència que hem viscut tots a causa de la pandèmia.

La música tornarà a cobrar protagonisme en “Clásicos Excéntricos” (del 14 al 25 de febrer), un divertit concert didàctic, a càrrec de la companyia andalusa Lapse Produccions, que demostrarà als estudiants de Primària que la música clàssica no té res d'avorrida.

Des de final de febrer i fins al 25 de març, xiquets i xiquetes entre 3 i 7 anys podran gaudir de “Martina i el bosc de paper”, una producció pròpia de L'Horta Teatre dirigida a i protagonitzada per una xiqueta de paper que viu en una casa de cartó. Un viatge pel bosc i una manera lúdica i pedagògica d'acostar-se als valors de la naturalesa, als seus habitants i als fenòmens meteorològics que la fan créixer.

Entre el 28 de març i el 13 de maig se celebraran 22 funcions d'una altra celebrada producció de L'Horta Teatre, en aquesta ocasió concebuda per a bebés entre 0 i 3 anys. Es tracta de “Bola”, una estimulant peça inspirada en la geometria de l'espai i l'estètica d'artistes plàstics com Piet Mondrian, Klint o Kandinsky.

La Sala L'Horta també va a la teua escola

La campanya escolar d'enguany ofereix també als centres escolars la possibilitat d'acollir en les seues instal·lacions a la companyia L'Horta Teatre. “Rodar i rodar” és un espectacle dissenyat especialment per a poder rodar i adaptar-se a diferents espais. Inspirant-se en els contes del gran mestre de la fantasia Gianni Rodari, aquesta obra proposa a alumnes i alumnes d'Infantil i primer cicle de Primària viatjar amb la imaginació. Pau, gran explorador de territoris desconeguts, ens contarà les seues aventures viatjant amb un llibre. Una forma lúdica d'inculcar als xicotets l'amor per la literatura.

Pujar