elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Russafa Escènica celebra la seua sisena edició amb una programació dedicada a les ‘Pors’

Russafa Escènica celebra la seua sisena edició amb una programació dedicada a les ‘Pors’
    MÉS FOTOS
    Russafa Escènica celebra la seua sisena edició amb una programació dedicada a les ‘Pors’ - (foto 2)
    Russafa Escènica celebra la seua sisena edició amb una programació dedicada a les ‘Pors’ - (foto 3)

    El festival d’arts escèniques de València Russafa Escènica ha presentat, aquest dimarts a La Nau, la programació de la seua sisena edició que es desenvoluparà entre els dies 15 i 25 de setembre al barri de Russafa i el lema conductor del qual és ‘Pors’. Fruit de la col·laboració amb la Universitat de València, el Centre Cultural La Nau acollirà una part de les activitats paral·leles del festival.

    El vicerector de Cultura de la Universitat, Antonio Ariño, ha destacat la temàtica d’enguany, que serà tractada en una taula redona moderada per ell com a part de les activitats paral·leles del festival. Ariño ha apuntat que des de l’art i des de l’estètica es poden tractar les pors i amenaces que, si bé estan en la nostra societat des de sempre, van evolucionant com ho fa la societat. En aquest sentit s’ha referit al terrorisme, a les pors que crea la societat de consum, a la por al canvi climàtic i de com aquestes pors es poden treballar per a fer una societat que mire cap al futur. A l’acte de presentació també ha assistit com a convidada la regidora de Cultura de València, Glòria Tello.

    Són 22 les peces escèniques que componen la programació, una xifra que ha minvat en les dues últimes edicions amb la finalitat de fer-se més abastable per al públic. D’aquesta manera, el cartell queda dividit en 15 ‘Vivers’ (espectacles de 25 minuts de durada en espais privats per a un aforament reduït), sis ‘Boscos’ (peces d’una hora de durada en espais privats amb una aforament d’entre 40 i 90 persones) i l’‘Hivernacle’ (producció pròpia del festival sorgida després d’un taller de creació i recerca amb alumnes d’escoles d’interpretació valencianes).

    Avalats pels més de 10.400 assistents de la passada edició, amb un creixement del 7% respecte a l’anterior i amb la participació de més de 300 professionals entre artistes i organitzadors, Russafa Escènica s’ha consolidat com a una de les trobades d’arts escèniques més prometedores a nivell nacional, sense perdre de vista els orígens del festival, una proposta sorgida d’un barri on és important, segons el director de Producció Ximo Rojo, la implicació del veïnat. “Volem que servisca també per a fer una reflexió de com ens agradaria viure i fer palés l’ecologia social, que més enllà de l’economia de consum, de l’economia que fa funcionar la ciutat podem tindre la implicació de les persones, com a productors -cedint espais- o com a espectadors”.

    Enguany han sigut 125 les companyies que han enviat les seues propostes per a formar part del festival, algunes d’elles companyies nacionals i internacionals residents fora de la Comunitat Valenciana. Així, per primera vegada la programació inclourà una companyia madrilenya, Viviseccionados, i una mallorquina, Christina Gavel i En Blanc. El director Artístic, Jerónimo Cornelles, ha destacat la quantitat de treballs presentats enguany posant especial èmfasi en les propostes arribades de creadores: “Estàvem acostumats a rebre treballs d’homes creadors però enguany hem rebut moltes produccions de dones”. A més, ha apuntat que el valencià també estarà més present que en anterior edicions ja que “han augmentat també les propostes arribades en valencià”.

    Una de les novetats d’enguany, segons ha explicat la coordinadora de les Activitats Paral·leles, Ana Sanahuja, és que durant els dies del festival hi haurà 13 programadors autonòmics i nacionals així com 5 internacionals visitant les obres. Un aspecte destacable per a les produccions de Russafa Escènica, ja que obri el ventall per a poder ser contractades fora, un dels objectius del festival.

    Quant als formats, repeteixen teatre textual, dansa, titelles, ‘performance’, circ i música en directe, entre uns altres, i s’incorporen propostes adaptades per a persones amb discapacitat visual com una de les grans novetats. En termes generals, s’ha apostat per un important nombre de propostes en valencià i s’ha obert la programació a la incorporació de l’anglés.

    ‘Hivernacle’, producció pròpia de Russafa Escènica

    En aquesta ocasió, és el mateix Jerónimo Cornelles, director artístic de Russafa Escènica, qui dirigirà aquesta proposta col·laborativa amb l’espectacle ‘Hijos de Verónica [generación del miedo]’, seqüela de l’obra ‘Construyendo a Verónica’, estrenat el 2006 dins del marc del Festival VEO, al qual se li adjudica la coproducció al costat de la companyia valenciana Bramant Teatre i que va ser nominat als Premis Max 2007 en la categoria de Millor Espectacle Nacional.

    El projecte ‘Hivernacle’ es representarà a la Sala Russafa durant els 10 dies del festival i els protagonistes seran alumnes d’interpretació de les diferents escoles i acadèmies oficials d’art dramàtic de València.

    El Centre Cultural La Nau i les activitats paral·leles de Russafa Escènica

    Les activitats paral·leles de Russafa Escènica s’han consolidat com a una peça imprescindible de la programació del festival que la passada edició van penjar totes el cartell de complet. Enguany es van a dur a terme 17 activitats satèl·lit, l’edició més extensa fins ara.

    Música, poesia, arquitectura, debats entorn del concepte “pors”, visites guiades, cinema o accions urbanes són alguns dels conceptes sobre els quals ha treballat Ana Sanahuja, coordinadora d’activitats paral·leles del festival, juntament amb professionals de diferents sectors i entitats i associacions de la ciutat.

    Fruit d’un acord de col·laboració amb la Universitat de València, una part d’aquestes activitats es duran a terme al Centre Cultural La Nau, l’edifici històric de la Universitat, on es desenvoluparan dues taules redones que reflexionaran sobre la por en un context cultural; una jornada formativa dirigida a artistes escènics; i la reposició de la peça ‘Ello’, de Joaquín Collado, estrenada dins de la cinquena edició de Russafa Escènica. Una d’aquestes taules redones, titulada ‘Por. Evolució de les pors hegemòniques’, serà moderada pel vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño.

    Les activitats paral·leles tenen com a objectiu reflexionar sobre els canvis que ha anat experimentant el barri de Russafa, fomentar la participació del públic, donar visibilitat a l’escena artística valenciana i reforçar el lema de cada any del festival a través de diferents disciplines artístiques.

    Pujar