elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El ple reitera els usos culturals de Sant Vicent de la Roqueta

    El Ple de febrer ha aprovat que l'Ajuntament execute com més prompte millor el projecte integral d'excavació arqueològica en Sant Vicent de la Roqueta i s'escometa la urbanització de l'entorn mentre, paral·lelament, es defineixen uns usos culturals en els quals es parteix de la reserva d'espai suficient perquè les Associacions Vicentinas realitzen les seues activitats i impulsen les iniciatives de promoció del Camí de Sant Vicent, que el govern municipal es compromet a recolzar. D'altra banda s'ha aprovat una proposta per a continuar per la via de la mediació i la millora de la convivència veïnal en els casos d'ocupació d'habitatges, i s'ha rebutjat una moció en relació amb la situació del trànsit a l'Avinguda del Cid després de la retirada de les passarel·les, una mesura "en favor de l'accessibilitat universal" que ha defensat Vicent Sarrià.

    L'Ajuntament de València, una vegada efectuada la consolidació estructural del Monestir de Sant Vicent de la Roqueta, "executarà en el termini més breu possible, i d'acord amb la disponibilitat pressupostària, el Projecte Integral d'Intervenció Arqueològica que està elaborant la Secció d'Investigació Arqueològica Municipal. Així mateix s'executarà la urbanització de l'entorn", s'afirma en el text de la moció alternativa que ha tancat un debat precedit per les intervencions de Francisca Llosa i Ricardo Selfa en nom de les associacions vicentines a les quals tant Joan Ribó com Vicent Sarrià han garantit en diferents ocasions que tindran l'espai suficient per a desenvolupar les seues activitats.

    Paral·lelament a la intervenció arqueològica, l'Ajuntament definirà els usos dotacionals de caràcter cultural del Monestir, "que seran compatibles amb una reserva d'espai suficient per al seu ús per part de les Associacions Vicentines". En un tercer apartat de la proposta alternativa a la moció presentada per Alfonso Novo, del Grup Popular, "l'Ajuntament es compromet a recolzar la promoció per part de les Associacions Vicentines del Camí de Sant Vicent com a ruta cultural i de peregrinació semblant al Camí de Santiago."

    Alfonso Novo sol·licitava "la realització, de manera immediata d'una campanya intensiva de prospecció arqueològica amb tècniques no invasives en tot el recinte", i proposava que "la determinació dels restants usos als quals s'ha de destinar este històric edifici, per acord unànime de l'Ajuntament", es posposara als resultats de l'excavació arqueològica".

    Tots els intervinents han posat de rellevància el valor de l'edifici i la seua significació històrica i cultural per a València. "És un immoble molt representatiu de València i de la seua història", ha assegurat Alfonso Novo, que ha ressaltat igualment el seu potencial turístic i ha qualificat el Camí de Sant Vicent com "una nova manera d'arribar a València". Narcíso Estellés (Ciutadans) s'ha referit a la necessitat "començar les excavacions arqueològiques i a partir d'ací iniciar el debat dels usos amb el màxim consens possible."

    Per la seua banda, Vicent Sarrià ha afirmat que "és un edifici que mereixia una millor destinació que el que ha tingut en les últimes dècades". Ha qualificat de "interessant i il·lusionant la seua rehabilitació, que permet passar a una segona fase que consisteix en una excavació arqueològica general i integral que pose en valor el que allí es troba". Sarrià ha defensat la compatibilitat de "diferents usos culturals que responguen a l'entitat de l'edifici, en la qual es mantinga la reserva d'usos per a les Associacions Vicentines."

    OCUPACIONS IL·LEGALS

    Amb caràcter alternatiu a una moció presentada per Fernando Giner, del Grup ciutadans, el Ple ha aprovat una proposta alternativa sobre mesures i solucions per a pal·liar les ocupacions il·legals d'habitatges, per la qual l'Ajuntament acorda sol·licitar al Congrés i al Govern Estatal incloure un Servei de Mediació i Intermediació en matèria d'habitatge com un dels objectius a desenvolupar en el pròxim Pla Estatal d'Habitatge.

    D'altra banda, d'acord amb esta proposta alternativa, el Ple prendrà les mesures pertinents per a dotar de majors recursos al Servici de Mediació i Intermediació depenent del Servici d'Habitatge, "amb la intenció de centrar part dels seus esforços a millorar la convivència veïnal que puga veure's deteriorada pels possibles conflictes habitacionals que sorgisquen".

    En esta proposta es recorda que des de l'inici de legislatura "el Govern de la Nau ha implementat mesures i solucions per a pal·liar l'ocupació i el risc habitacional que viu la nostra ciutat amb un Servici de Mediació que setmanalment atén a la ciutadania, cada dimecres, en les instal·lacions de Tabacalera." Actualment hi ha 270 expedients oberts i s'atén una mitjana de 4 nous casos a la setmana.

    En la moció inicial presentada per Fernando Giner, portaveu del Grup Ciutadans, es demanava que el Ple recolzara la modificació legislativa que està tramitant en el Congrés dels Diputats, a més de la posada en marxa d'un Pla de Reacció i Protecció Veïnal amb mesures com la creació d'un punt centralitzat d'atenció veïnal contra les ocupacions, una Unitat de Seguiment contra les Ocupacions, l'elaboració d'un cens municipal d'habitatges ocupats i "un reforç immediat de la presència policial i el patrullaje en les zones més afectades pel problema de l'ocupació."

    Giner ha assenyalat que la seua moció "estava centrada sobre situacions d'il·legalitat, de delicte tipificat, per a anar més enllà". Ha parlat d' "impunitat" i de "els efectes sobre la convivència entre els veïns", i ha criticat que "en la proposta alternativa solament es fa referència a la mediació". Alfonso Novo ha demanat "modificacions en el marc legal, en la Llei d'Enjudiciament Criminal per a abordar el problema." "Primer hem de deixar asseguda l'estructura normativa i després plantejar-nos el desenvolupament protocol·litzat de les actuacions", ha dit.

    Per part del Govern de la Nau han intervingut María Oliver i Anaïs Menguzzato. La primera, en la seua defensa de la moció alternativa, ha recordat que "a València hi ha 82.000 famílies en situació de risc habitacional", i ha insistit en el paper de l'Ajuntament d'ajudar a eixes famílies per la via de la mediació. Menguzzato, per la seua banda, ha recordat que "a través de la fórmula de mediació ja hem recuperat en el Cabanyal 25 habitatges de propietat municipal que estaven ocupades".

    A més de la proposta alternativa del Govern de la Nau, votada en contra pel Grup Popular i Ciutadans, s'ha presentat una altra del Partit Popular que ha sigut rebutjada per la majoria del Ple.

    PASSAREL·LES

    D'altra banda, ha sigut rebutjada pel Ple de febrer la moció conjunta dels regidors de Ciutadans, María Jiménez i Narcíso Estellés, sobre l'"increment d'embussos i problemes de seguretat viària per als vianants derivats del desmuntatge de les passarel·les de l'Avinguda del Cid." Prèviament al debat ha intervingut Ángel Moreno, de l'Associació cultural Plaça de Múrcia. "No estem conformes amb què no se'ns haja consultat", ha assegurat."

    Narcíso Estellés, de Ciutadans, ha criticat que en la retirada de les passarel·les "no hi ha hagut diàleg i s'ha fet sense consens veïnal". En la seua opinió, "estem davant un altre Baró de Càrcer". La seua companya de Grup, María Jiménez, ha criticat la senyalització, i Alberto Mendoza, del Grup Popular, ha recordat que en la Comissió d'Urbanisme es va rebutjar la seua moció en la qual sol·licitava un concurs d'idees. "No hi ha hagut previsió, no s'han establert mesures de seguretat i no poden suportar el pas de vianants."

    Tots eixos extrems han sigut rebutjats pel regidor d'Urbanisme, Vicent Sarrià, que ha insistit que el desmuntatge d'estes passarel·les era totalment necessari i ha rebutjat la necessitat d'adoptar mesures "per a garantir al màxim la seguretat dels vianants que creuen l'Avinguda del Cid i per a minimitzar els embussos", com proposava la moció, que també reclamava un procés participatiu sobre "les solucions possibles per a garantir la seguretat vial i la fluïdesa del trànsit en l'Avinguda del Cid, contemplant fins i tot la possibilitat de "posada en servici de passarel·les en nombre i característiques que pogueren definir-se també dins del procés participatiu."

    Sarrià ha recordat que va mantenir reunions amb nombrosos col·lectius veïnals i que "les passarel·les no s'utilitzen en les avingudes, s'utilitzen en les carreteres". S'ha preguntat si "creuen vostès que alguna persona amb mobilitat reduïda podia passar d'un costat a un altre?, i ha assenyalat que "ha prevalgut el principi d'accessibilitat universal". Igualment ha afirmat que "les passarel·les retirades estaven amb els ferros i els forjats a l'aire i sense el més mínim manteniment." Respecte als problemes actuals s'ha mostrat convençut que "s'aniran solucionat poc a poc, i el que és clar és que ara passa més gent d'un costat a un altre que quan hi havia passarel·les"

    OFERIMENT D'AJUDA

    Després d'una interpel·lació de María Àngels Ramón-Llin sobre les mesures del govern municipal per a millorar la neteja en 2018, a la qual ha respost la regidora Pilar Soriano, que ha enumerat les diferents millores escomeses pel Govern de la Nau, s'ha votat unànimement la urgència d'una moció del Grup Popular en relació amb l'accident ocorregut durant el muntatge d'unes graderies en Vivers en el qual va resultar mort un treballador.

    Félix Crespo (Partit Popular) ha demanat "que s'aclarisquen les circumstàncies com més prompte millor. Ha defensat "la necessitat d'esclarir uns fets que sabíem que acabarien tenint una responsabilitat judicial". S'han tornat a recordar les circumstàncies relacionades amb el muntatge d'eixes graderies sol·licitades pels promotors dels concerts musicals per a la Fira de Juliol i el regidor de Ciutadans Manuel Camarasa ha arribat a dir que "la graderia va ser una ocurrència que no sabem de qui va eixir ni qui va donar l'ordre, i tot açò cal esclarir-ho per la bona imatge d'este Ajuntament."

    Fuset ha parlat d'"urgència mediàtica" del PP en la presentació d'esta moció, i ha recordat que en el seu moment "l'Ajuntament va actuar de manera transparent convocant una roda de premsa en la qual va oferir tota la informació." També ha afirmat que "L'Ajuntament no està citat ni com a testimoni, no ha sigut requerit pel jutge ni com a testimoni ni per responsabilitat. És la justícia la que ha decidit investigar a determinades persones. La graderia va ser una petició dels promotors i no es va obrir fins que no va complir la normativa al cent per cent".

    Finalment s'ha aprovat amb els vots dels regidors del Govern de la Nau la proposta alternativa el primer punt de la qual arreplega l'acord que "el Ple de la Corporació inste a l'Assessoria Jurídica Municipal a seguir estudiant el cas, i en el supòsit de considerar-ho procedent , realitzar qualsevol acció legal que siga pertinent." En un segon punt es reitera "l'oferiment per part de l'Ajuntament de València d'assessorament jurídic ja realitzat a la víctima de l'accident laboral patit per part d'un treballador en la instal·lació de la graderia contractada pels promotors musicals en Vivers"

    Pujar