18 de juliol de 2019 18/7/19

Podem planta arbres per la recuperació verda de la ZAL del port de València

Podem planta arbres per la recuperació verda de la ZAL del port de València - (foto 1)
MÉS FOTOS
Podem planta arbres per la recuperació verda de la ZAL del port de València - (foto 2)
Podem planta arbres per la recuperació verda de la ZAL del port de València - (foto 3)

Els candidats a Les Corts Julià Álvaro i Ferran Martinez, al costat de la candidata municipal a l'alcaldia de València, María Oliver, han encapçalat una sembra d'arbratge simbòlica en els terrenys de la ZAL. María Oliver ha explicat que “aquests arbres simbolitzen la nostra aposta de futur per a la ciutat. Creiem que aquest lloc, que va patir un procés molt injust de desallotjaments, que ha sigut paralitzat per la justícia en tres ocasions, ha de canviar per a ser un actiu de la València sostenible i saludable per la qual apostem. Una València preparada per a fer front als reptes del canvi climàtic. Les grans infraestructures tenen un gran impacte negatiu en el nostre ecosistema, són acceleradores del canvi climàtic. No tenim una València B, igual que no tenim un planeta B, i hem de cuidar-la, perquè cuidar-la és cuidar-nos a totes”.

L'objectiu de l'acció ha sigut mostrar l'aposta de Podem per generar una ciutat verda guanyant espai al gris del ciment. Podem aposta per una ciutat més natural que ens cuide enfront dels efectes del canvi climàtic com a inundacions, desertificació, contaminació de l'aire, etc. Julià Álvaro ha explicat que “La infraestructura de la ZAL no és sol un assumpte d'ecologisme, és també un problema de salut pública. Els arbres contribueixen a netejar l'aire, que en aqueixa zona és un dels més contaminats a causa de la proximitat del port i les seues activitats. La ZAL va ser un error estratègic en el seu moment i seria un altre error continuar insistint amb ella".

"No es pot convertir això en una cosa cimentada sinó que precisament el que hem d'anar és a un procés de descimentar, de desurbanitzar, perquè el que no pot ser és que estiguem parlant del Canvi Climàtic, de la necessitat d'una Transició Ecològica, però sempre pensem en grans coses que estan molt lluny de nosaltres i que hem de resoldre i que això servirà per a resoldre tots els problemes que tenim a nivell de Canvi Climàtic, a nivell mundial", ha explicat el candidat independent de Unides Podem a les Corts, "no, les coses se solucionen a casa, cadascun en la seua àrea de responsabilitat i per això per a nosaltres és fonamental que això no siga més ciment, sinó que siga un enllaç perfecte, un pont perfecte entre el Parc Natural del Túria i el Parc Natural de l'Albufera."

Per part seua, Ferran Martínez, número dos de la llista de Unides Podem també per a les Corts, ha explicat que cedir l'espai a la multinacional xinesa COSCO, com pretén el Consell, suposa un model equivocat que no solament genera un problema mediambiental, sinó que també pot "acabar amb la poca indústria valenciana que encara queda."

"Enfront d'això", recorda el fins fa molt poc senador, "l'altra alternativa és la nostra proposta, la d'una Nova Transició Verda, per a construir així un corredor verd, amb el que animem a la gent a vindre, a les famílies a viure en aquest paratge increïble, animem també a crear xicotets negocis, rehabilitem la zona, la posem en funcionament i així generem una economia local, endògena i que procura benestar per al conjunt de la societat. Hi ha dos models, crec que és clar quin és millor que l'altre."

Amb el previsible augment de les temperatures i els efectes demostrats del formigó urbà a generar “illes de calor”, les ciutats que vulguen ser habitables en el futur han de començar a fer passos per a canviar el model i apostar decididament pels espais verds. La relació port-ciutat ha de respectar també aquesta lògica. Cal recordar també la proposta de transició energètica que ha plantejat Podem en aquesta campanya electoral.

Després de la plantada simbòlica, Podem ha celebrat un acte en el barri de Natzaret amb el lema "Cuidar la nostra ciutat és cuidar de la seua gent". Cal recordar que aquest bari va ser el gran damnificat de l'ampliació sud del port, una ampliació que va prometre generar llocs de treball estables i dignes per al barri, com a forma de fer més atractiva la perduda de la platja. No obstant això, aqueixes promeses no van repercutir en la gent d'aquest barri, sí Natzaret conservarà la seua platja hui seria una zona més pròspera.