elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pilar Domingo, premiada per la seua investigació sobre fags com a teràpia alternativa als antibiòtics en persones amb fibrosi quística

Pilar Domingo, premiada per la seua investigació sobre fags com a teràpia alternativa als antibiòtics en persones amb fibrosi quística

    Pilar Domingo Calap, investigadora Ramón y Cajal a l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt de la Universitat de València (UV) i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), ha estat premiada a la categoria R+D+i dels premis de la Fundació Caser Dependència i Societat 2023 pel seu projecte “Aïllament i caracterització de nous fags contra Mycobacterium abscessus multiresistents com a teràpia alternativa als antibiòtics en persones amb fibrosi quística”.

    Pilar Domingo, també investigadora principal del grup de Virologia Ambiental i Biomèdica de la UV, ha destacat: “El mal ús dels antibiòtics ha fomentat l’emergència de bacteris patògens multiresistents, cosa que constitueix un problema de salut global a causa de l’absència de tractaments efectius. La recerca d’alternatives ha posat en el punt de mira els fags, virus de bacteris, com a eines biomèdiques de gran interès que per la seua especificitat permet que siguen tractaments personalitzats, amb pocs efectes secundaris i ecològicament segurs”.

    Segons la investigadora, el projecte premiat “és un pas endavant en l’ús de la fagoteràpia a Espanya, especialment en un col·lectiu tan vulnerable a infeccions bacterianes com són les persones amb fibrosis quístiques”. La investigació en fagoteràpia podria donar en els pròxims anys múltiples solucions no només a infeccions en humans derivades d’aquests bacteris, sinó també en plantes, com el cas de la Xylella fastidiosa, la infecció de la qual ha obligat a arrancar milions d’oliveres o ametllers, entre d’altres.

    Pilar Domingo és doctora en Biologia per la Universitat de València, amb un premi extraordinari. Actualment dirigeix diversos projectes basats en teràpia fàgica contra bacteris multiresistents, finançats amb convocatòries nacionals i internacionals (Societat Europea de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses, VLC-Biomed). Una altra línia de recerca és la vigilància epidemiològica del SARS-CoV-2 en aigües residuals, així com l’estudi de possibles rutes de transmissió indirecta del coronavirus, finançades per agències locals i nacionals (Generalitat Valenciana, Institut de Salut, Institut de Salut Carlos III, CSIC, Fons de Recuperació Europea).

    Recentement ha llançat la campanya de micromecenatge “Adopta un Fag”, de la mà de la Federació Espanyola de Fibrosi Quística, per obtindre finançament amb què estudiar noves teràpies antimicrobianes, i ha explicat en el projecte divulgatiu Ciència i Canyes els seus actuals projectes. A més, també forma part del programa Estimulant les Vocacions Científiques de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València.

    La 14a Edició dels Premis Dependència i Societat té com a objectiu “encoratjar i reconèixer la tasca de persones i entitats compromeses amb l’atenció integral i la millora de la qualitat de vida de les persones en situació de dependència i/o amb discapacitat i les seues famílies , la qual cosa contribueix alhora a la seua integració i participació en la societat, amb especial atenció a la gent major”. La dotació dels premis és fins a 20.000 euros per a cadascuna de les tres modalitats, i s’han presentat 126 propostes tant per a R+D+i com per a les modalitats de Transformació Social i Emprenedoria.

    Pujar