25 de febrer de 2020 25/2/20

El Peset, primer hospital públic espanyol a aplicar una tècnica innovadora de cirurgia radioguiada per al càncer

El Peset, primer hospital públic espanyol a aplicar una tècnica innovadora de cirurgia radioguiada per al càncer - (foto 1)
  • Aquesta cirurgia de precisió permet extirpar tumors de forma menys agressiu, menys dolorós i amb una estada hospitalària mínima

L'Hospital Universitari Doctor Peset s'ha convertit en el primer centre sanitari públic espanyol a aplicar una tècnica innovadora de cirurgia radioguiada per al tractament de càncer de mama i altres tumors de forma menys agressiva, menys dolorosa i amb una estada hospitalària mínima.

Això ha estat possible gràcies a la incorporació d'un equip de navegació portàtil d'última generació que genera una imatge tomogràfica isotòpica (SPECT) fusionada amb una imatge de TAC en una realitat virtual 3D. D'aquesta manera, s'aconsegueix una millor localització dels tumors durant la cirurgia i uns resultats més eficaços.

"La cirurgia radioguiada és una cirurgia de precisió que se serveix d'un conjunt de tècniques de Medicina Nuclear que ajuden a la localització de lesions en quiròfan per tal de millorar els resultats quirúrgics: augmentar la precisió de la resecció, acurtar el temps de la intervenció i disminuir la morbiditat del pacient, és a dir, qualsevol complicació associada a el tractament ", ha assenyalat la doctora Elisa Caballero, cap de Servei de Medicina Nuclear de l'Hospital Universitari Doctor Peset.

Aquest tipus de cirurgia utilitza, d'una banda, molècules radioactives (radiofàrmacs) que s'administren al pacient localment o per via sistèmica i, d'una altra, equips detectors portàtils per identificar i localitzar la lesió, ja siguen sondes gamma-detectores o equips capaços de obtenir imatges durant la cirurgia.

Una de les aplicacions més conegudes de la cirurgia radioguiada és la detecció del gangli sentinella d'un tumor (de mama, ginecològic, melanoma, de pròstata, de tumors de cap i coll ...). La imatge s'obté després de l'administració local de partícules de molt petita grandària marcades amb un radioisòtop que migren per via limfàtica.

La identificació del gangli sentinella (el primer gangli de drenatge del tumor) és molt important per determinar l'extensió regional de l'tumor i si, després d'una biòpsia, es demostra que està lliure de cèl·lules malignes es pot realitzar una cirurgia més conservadora i menys agressiva.

En càncer de mama, l'Hospital Universitari Doctor Peset utilitzen la cirurgia radioguiada per substituir les tècniques de localització guiades per arpons metàl·lics inserits a la mama de la pacient. Amb això s¡acurta l'estada hospitalària, disminueix el dolor i millora el confort de les pacients.

"Una altra de les indicacions de la cirurgia radioguiada és la localització de tumors xicotets, no palpables, que només són visibles mitjançant tècniques d'imatge. Al marcar-los amb un radiofàrmac els convertim en detectables durant la cirurgia mitjançant sondes o imatge i afavorim que el cirurgià ho localitze i ajuste el tamany de la resecció. A més, garantim la seva extirpació completa al demostrar absència de radioactivitat després de la resecció ", ha explicat el doctor John Orozco, de el Servei de Medicina Nuclear.

També és de gran utilitat en la cirurgia mínimament invasiva, ja que aquestes tècniques permeten extirpar el tumor a través d'una incisió cutània mínima, amb la seguretat que aporta la identificació mitjançant imatge durant l'acte quirúrgic en temps real. Un exemple és la cirurgia de tumors de paratiroides, on no només es redueix la morbiditat, sinó que també s'aconsegueix una millora estètica.

Experiència i investigació

Tot i que la cirurgia radioguiada va començar a utilitzar-se en la dècada de 1940, en els últims anys la recerca s'ha estès i ha permès avançar significativament en el camp de la cirurgia oncològica de precisió. En aquest sentit, el Servei de Medicina Nuclear de l'Hospital Universitari Doctor Peset compta amb una àmplia experiència en cirurgia radioguiada que s'ha beneficiat de l'adquisició de tecnologia innovadora.

"Des de la incorporació del navegador portàtil d'última generació hem realitzat més de 180 procediments quirúrgics amb aquesta tècnica que fusiona SPECT i TAC en una realitat virtual 3D, fet que suposa un increment del 15% d'intervencions de cirurgia radioguiada en aquest centre", ha explicat el doctor Orozco.

A més, s'han obert noves línies d'investigació en cirurgia de càncer de mama, en els tumors neuroendocrins i en la cirurgia de l'hiperparatiroïdisme primari, encaminades a demostrar els seus avantatges clínics amb criteris d'eficiència. En concret, en el cas dels tumors neuroendocrins s'ha comprovat que la tècnica permet la detecció de lesions molt xicotetes, inferiors a 6 mil·límetres, el que millora el rendiment quirúrgic.

Aquests treballs de l'Hospital Universitari Doctor Peset s'han presentat durant 2019 al Work Meeting de la Societat Europea de Medicina Nuclear i Imatge Molecular, al Congrés de la Societat Europea de Cirurgia Oncològica i, a nivell nacional, al Congrés Nacional de Càncer de mama.

"No hem d'oblidar que per dur a terme aquestes noves tècniques quirúrgiques i impulsar noves indicacions és fonamental el treball multidisciplinari on intervenen professionals de diferents especialitats: medicina nuclear i radiofarmàcia, radiologia, cirurgia, oncologia, anatomia patològica ... Els equips humans i la tecnologia permeten millorar l'atenció als i les pacients, la seua qualitat de vida i la seva recuperació, i seguir avançant en procediments de teràpia oncològica més precisos, eficaços i personalitzats ", ha assegurat la doctora Caballero.

Pujar