elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Peset i l'ONCE creen uns quadernets per a facilitar la comunicació amb persones cegues que ingressen en les unitats de crítics

El Peset i l'ONCE creen uns quadernets per a facilitar la comunicació amb persones cegues que ingressen en les unitats de crítics
  • És fonamental poder comunicar-se amb pacients amb dèficit visual greu si estan intubats o no poden parlar

MÉS FOTOS
El Peset i l'ONCE creen uns quadernets per a facilitar la comunicació amb persones cegues que ingressen en les unitats de crítics - (foto 2)

La Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'Hospital Universitari Doctor Peset, en col·laboració amb l'ONCE, ha dissenyat uns quadernets adaptats a sistema Braille per facilitar la comunicació amb persones cegues o amb dèficit visual greu que ingressen a les unitats d'atenció a pacients crítics.

Aquesta iniciativa s'emmarca dins de el Pla de Millora de la humanització en les Unitats Assistencials de Pacients Crítics (MH + UAC) de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i busca millorar la comunicació entre pacients i professionals.

La idea d'elaborar aquests materials, que no existien fins a la data, va partir de Víctor Soto, tècnic de Cures Auxiliars d'Infermeria de la UCI d'aquest hospital públic valencià, davant d'una situació concreta que dificultava molt la seua faena.

"Va ingressar un pacient cec que al estar intubat no podia parlar i em vaig adonar que amb ell no podia utilitzar els pictogrames estàndard amb dibuixos que tenim per comunicar-nos amb els pacients perquè no els podia veure. Havia de trobar una solució per a aquests casos, que, encara que són poc freqüents, es donen i necessiten la nostra atenció. Vaig parlar amb la resta del meu equip i amb el cap de el servei i al acabar el meu torn vaig anar directe a l'ONCE perquè ens ajudaren", ha assenyalat Soto.

Aquesta organització no va dubtar a col·laborar, en aportar les seues contribucions, en adaptar els textos a sistema Braille i en elaborar els quadernets segons unes normes preestablertes.

"Per l'ONCE com a institució és fonamental que tots els continguts siguen accessibles per a les persones cegues. És molt important i necessari que una persona puga sentir-se autònoma en un hospital i poder expressar les seues necessitats i desitjos ", ha assegurat Javier V. Sarrias, cap de Departament de Serveis Socials de la Delegació Territorial de l'ONCE a la Comunitat Valenciana.

De moment, l'equip de professionals de l'UCI de l'Hospital Universitari Doctor Peset i l'ONCE han elaborat 7 llibres de tamany reduït (12,5cm x 7,5cm) que s'agrupen per àrees temàtiques (informació, lavabo i necessitats, símptomes, sentiments , professionals, peticions i dolor). En ells es contenen paraules clau en llenguatge comprensible i a grans dimensions que tenen sota el seu equivalent en Braille.

"D'aquesta manera, qualsevol persona cega que per les seues circumstàncies no puga comunicar-se amb nosaltres verbalment pot preguntar-nos, per exemple, quina hora és, en quin dia estem, o manifestar-nos que li fa mal el cap o que vol que li netegem les dents o li canviem el bolquer, entre moltes altres qüestions que fan que se senta més independent dins de la seua situació de vulnerabilitat ", ha explicat Víctor Soto.

Els conceptes, prototips i proves de material i impressió que s'han elaborat per a l'Hospital Universitari Doctor Peset seran provats amb les persones cegues o amb dèficit visual greu que ingressen a l'UCI i seran testats per la Comissió Braille Espanyola (CBE) per a realitzar les adaptacions que siguen necessàries.

Així mateix, i atesa la inexistència d'aquests materials en altres centres sanitaris, l'ONCE té previst expandir la iniciativa d'l'Hospital Universitari Doctor Peset a altres hospitals espanyols vista la seua necessitat i funcionalitat.

Pujar