elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Què passa amb els patinets elèctrics de lloguer a València?

Què passa amb els patinets elèctrics de lloguer a València?
  • Guerra oberta entre Ajuntament i una nova companyia que tracta de llançar l'oferta d'aquest mitjà de transport en la ciutat, de moment sense tenir els permisos

Els patinets elèctrics a València s'han convertit en una imatge corrent des de fa uns mesos. No és estrany creuar-se amb desenes d'ells quan un passeja per la ciutat. I era qüestió de temps que se li traurà rendibilitat a aquesta nova i estesa forma de desplaçar-se com ja ha succeït amb les motos elèctriques.

Així, des de fa uns dies, un nou 'mobiliari' ocupa els carrers de la ciutat, o més aviat ocupava. Perquè l'Ajuntament de València ha decidit posar límit a Lime, l'empresa nord-americana (participada per Uber) que ha llançat l'oferta de patinets elèctrics Lime-S. La mecànica és ben senzilla: un agafa un d'aquests patinets, que no tenen estació fixa, i ho lliura on un vol. Un lloguer que ix per uns deu euros i que recorda -per la mecànica de funcionament- a les motos elèctriques de companyies com Muving, que porten funcionant en la ciutat des de fa ja temps.

La diferència entre ambdues companyies és que, en el cas de Llime, no compta amb els permisos per a operar. És per aquest motiu que l'aventura ha durat poc: aquest dimecres hem assistit a l'últim capítol d'una sèrie de desacords entre Ajuntament i empresa fins a arribar a la retirada dels patinets que s'ha fet efectiva aquest matí.

D'aquesta manera, la Policia Local ha començat a retirar els patinets elèctrics després que l'Ajuntament requerira a l'empresa de lloguer a fer-ho de forma voluntària per ocupar la via pública sense llicència. Els agents s'han confiscat aquest matí de nou unitats en el passeig Marítim i han continuat l'operació en la plaça de la Reina.

Les multes per ocupació de l'espai públic són de 750 euros, al que cal afegir les taxes en concepte de recollida i transport per cada intervenció: "L'espai públic és de tots i tots hem de respectar les normes", ha assegurat l'alcalde, Joan Ribó, qui ha defensat, no obstant açò, la mobilitat sostenible en la ciutat així com l'ús del patinet.

El dilluns la Policia Local va instar a Lime a retirar les 200 unitats desplegades per la ciutat, ja que incomplia i vulnerava l'article 12 de l'ordenança de domini públic, "que exigeix autorització municipal a qualsevol empresa que vulga dur a terme una explotació econòmica en la via pública".

La regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, entén que "després d'aqueixa primera comunicació s'anava a procedir a la retirada voluntària", però al no ser així, "ens hem tornat a posar en contacte amb l'empresa per a informar-los que hem iniciat la seua confiscació".

La situació s'ha tornat més rocambolesca en la plaça de la Reina quan els agents estaven en plena operació i treballadors de la companyia s'han desplaçat fins a allí. En un primer moment semblava que la seua intenció era arreplegar els patinets però, seguidament, els tornaven a deixar en la vorera. Davant aquesta situació, Menguzzato ha "lamentat l'actitud poc col·laboradora de l'empresa" i ha assenyalat que "s'ha estès acta de denúncia i la sanció és de 750 euros per espai ocupat", als quals cal afegir les taxes en concepte de recollida i transport per cada intervenció.

Sobre l'actual ordenança de mobilitat, cal recordar que és de l'any 2011, temps en què no existien els patinets elèctrics. "La tecnologia en moltes ocasions va bastant més ràpid que les nostres normatives", d'ací la nova ordenança de mobilitat en la qual està treballant l'Ajuntament.

Menguzzato també ha apuntat que existeixen diferències entre les empreses de lloguer de motos i les de patinets elèctrics, ja que "les regles d'ús de la motocicleta estan molt clares en l'ordenança vigent de circulació".

Pujar