elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ana del Paso: “Ser periodista és no ser benvingut en molts països. Y si eres dona, menys”

Ana del Paso: “Ser periodista és no ser benvingut en molts països. Y si eres dona, menys”

    "Ser periodista és no ser benvingut en molts països del món que estan en conflicte o que viuen situacions perilloses. I si eres dona, menys encara”, ha afirmat Ana del Paso, periodista i excorresponsal internacional amb motiu de la seua participació aquesta vesprada en la taula redona “Reporteras españolas, testigos de guerra” en la Fira del Llibre de València, al costat d'altres professionals del periodisme internacional com són Esthel Bonet i Leticia Álvarez, i amb la moderació de la periodista valenciana Lola Bañón.

    La taula redona ha girat entorn de la situació actual de les dones periodistes a l'estranger i la seua invisibilitat. Segons del Paso, és molt important que hi haja dones reporteres a l'estranger perquè “com a dones aportem el punt de vista de les dones que pateixen la guerra”. A més, el 70% de les víctimes de guerra, segons l'ONU, són dones, per tant, “és una informació molt elevada que es pot perdre”, afirma del Paso. La periodista aclareix que els homes poden accedir a les dones en països armats, poden parlar amb les víctimes, però “no els contaran el mateix que ens puguen contar a nosaltres, no s'obriran tant”. Segons l'experta, “a ells els contaran la versió oficial. Amb nosaltres se'ls coneix més en profunditat i la seua vertadera opinió”, detalla del Paso.

    Per part seua, Lola Bañón, periodista, analista internacional i professora universitària, es pregunta si la introducció de les dones periodistes en situacions de conflicte han canviat la narrativa de les cròniques i reportatge. A la qual cosa del Paso respon que “la narrativa depén de la sensibilitat del periodista, siga home o siga dona”.

    Encara així, Bañón opina que “és aclaparadora” la situació de les periodistes especialitzades, “les especialistes som les dones —també en l'àmbit acadèmic— i continuen cridant els homes per a opinar sobre les guerres i les eleccions, encara que ells no hagen estat en el lloc dels fets i nosaltres sí”, apunta Bañón. En aquest sentit, del Paso denuncia que les dones en aquest àmbit són invisibles: “Només es coneixen a les que ixen en televisió i cal posar cara de les que estan darrere de la notícia”. Per això, ha fet un treball exhaustiu de documentació, recolzat en la seua tesi doctoral, que reuneix per primera vegada les protagonistes de la història del periodisme espanyol en l'àmbit internacional, “Reporteras españolas, testigos de guerra. De las pioneras a las actuales” (Debat, 2018). “Ja ningú pot dir que no existeixen aquestes dones”, declara l'autora.

    Ana del Paso és doctora en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid, professora de Relacions Internacionals i ha guanyat nombrosos premis per mèrits en la seua professió. Va ser corresponsal de guerra a l’Orient Pròxim i al Caire del 1990 al 1998, enviada especial de l'Agència Efe des del 1985 a Centreamèrica i del setmanari Època des del 1993. Ha escrit l'assaig Reporteras españolas, testigos de guerra. De las pioneras a las actuales (Debat, 2018), on recull la història de 34 corresponsals encara en actiu, al costat d'un repàs històric de les pioneres, per a documentar la realitat de les dones periodistes en els conflictes armats, colps d'estat i desastres naturals internacionals.

    Pujar