elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Palau de les Arts acull l'estrena de l'òpera escolar 'La mare dels peixos', basada en la rondalla d'Enric Valor

    El Palau de les Arts acull este divendres, 16 de desembre, l'estrena de l'òpera escolar 'La mare dels peixos', basada en la rondalla d'Enric Valor, en la qual participen un centenar d'alumnes de Primària, Secundària, escoles de música i músics professionals.

    Al concert, que se celebrarà a la Sala Martin i Soler del Palau, està prevista l'assistència de la família de l'escriptor i gramàtic Enric Valor, així com del secretaria autonòmic de Cultura, Albert Girona, el director de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, i del director general de Política Educativa, Jaume Fullana.

    La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha cedit l'espai del Palau de les Arts per a poder dur a terme la representació de l'òpera i poder culminar d'aquesta manera el projecte innovador escolar que també ha rebut el suport econòmic de la Direcció General de Política Educativa.

    En concret, aquest projecte innovador, caracteritzat per un fort vessant educatiu, compta amb la participació d'alumnes de l'Institut de Secundària Arabista Ribera de Carcaixent i del CEIP 9 d'Octubre d'Alcàsser, així com de les escoles de música de la xarxa de Federació de Societats Musicals. Així mateix, participen en la seua posada en marxa la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València.

    'La mare dels peixos' serà la primera òpera en valencià inspirada en els texts de la rondalla d'Enric Valor. La composició musical realitzada per Jorge Sastre inclou una orquestra de cambra, cors de xiquets i xiquetes, veus solistes, electrònica i efectes de so que seran interpretats per l'alumnat a través del sistema Soundcool.

    Projecte pedagògic musical

    La creació de l'òpera sorgeix com a resultat del projecte pedagògic musical desenvolupat per l'IES Arabista Ribera, denominat OPER[Acció) Enric Valor, consistent a realitzar un treball de sonorització partint de texts de la rondalla valenciana d'Enric Valor. Aquest projecte ha sigut guardonat recentment amb el premi Baldiri Reixac 2016, de la Fundació Lluís Carulla de Barcelona.

    Posteriorment, es va proposar a l'equip tècnic i artístic de Soundcool una col·laboració per a convertir la proposta inicial en la primera òpera basada en un conte valencià. Soundcool és un sistema innovador d'educació musical i creació col·laborativa mitjançant mòbils, tauletes, Kinect, Open Sound Control (OSC) i MAX/MSP/JITTER creat a la Universitat Politècnica de València. Aquesta eina tecnològica, que permet crear música de forma col·laborativa amb dispositius mòbils de l'alumnat, ha aconseguit el suport del projecte europeu Erasmus+ K201 per a la seua aplicació en l'Educació Primària i Secundària de diversos països d'Europa, així com de la Generalitat Valenciana per a desenvolupar i millorar el programari.

    Cal destacar que està previst realitzar una versió reduïda de l'òpera que permetrà dur a terme fàcilment representacions en diferents països europeus i centres educatius implicats en el projecte. En concret, l'òpera també es portarà als escenaris dels Estats Units, una magnífica oportunitat per a exportar la cultura valenciana, amb l'adaptació prèvia de música, escenografia, projeccions, etc.

    El llibret de 'La mare dels peixos'

    El llibret està basat en la rondalla d'Enric Valor, la trama de la qual se situa a Dénia prop del mar, element important dins de la cultura mediterrània i amb nombroses possibilitats sonores. En aquest conte conflueixen diversos personatges que s'enfronten a diferents proves i elements màgics, com sol ser habitual en els contes d'Enric Valor. La història, apta per a tots els públics, serà interpretada en valencià i es presenta com una oportunitat única per posar música a un dels escriptors més emblemàtics de la cultura valenciana.

     

    Pujar