elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UV obté més de huit milions per a dèsset projectes d’investigació d’excel·lència d’onze àrees de coneixement

La UV obté més de huit milions per a dèsset projectes d’investigació d’excel·lència d’onze àrees de coneixement

    La Universitat de València (UV) rebrà un total de 8.295.604,24 euros en quatre exercicis per a finançar dèsset projectes de recerca d’onze àrees de coneixement, en el marc de les ajudes del programa Prometeu de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, per a grups d’investigació d’excel·lència entre els anys 2022 i 2025. Ciències i Tecnologia Ambientals, Física, Psicologia, Biomedicina, Història i Arqueologia, i Biociències i Biotecnologia són algunes de les àrees amb més projectes finançats per a la UV. Set de les 17 ajudes de la institució tenen com a primera investigadora principal una dona.

    La Resolució de la Direcció General de Ciència i Investigacióestipula que la Universitat de València rebrà enguany un total d’1.879.197,56 euros; 2.138.661,63 l’any que ve; 2.137.231,89 el 2023 i 2.140.513,16 el 2025. És el centre valencià que més projectes aprovats té i més fons rep. Aquest programa concedeix subvencions amb la finalitat d’identificar i ajudar grups d’R+D+I d’excel·lència (Prometeu) de la Comunitat Valenciana, i potenciar-ne la projecció internacional i la transferència de coneixement. Es dirigeixen a centres d’investigació valencians i els executen grups dirigits per un o dos investigadors o investigadores principals, que actuaran com a sol·licitants de la subvenció. Tenen una durada màxima de quatre anys i un import màxim de 150.000 euros anuals.

    Entre els projectes finançats en la resolució de data 11 de juliol figuren el projecte de Yolanda Carrión i Emili Aura (del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga), l’únic d’entre totes les universitats valencianes en l’àrea Estudis del passat, que tractaràcom les poblacions humanes del final del Paleolític i el Mesolític afrontaren les oscil·lacions paleoclimàtiques del període. També rep finançament la proposta de Javier Vijande, catedràtic de Física Atòmica, Molecular i Nuclear, i investigador de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC). Aquesta, en l’àrea de Física Mèdica, treballarà per a la millora i personalització de la radioteràpia convencional i la protonteràpia, una revolució en el tractament de precisiódels pacients oncològics.

    En Dret, reben ajuda les propostes presentades per Pilar García i Javier Palao; en Psicologia, les de les catedràtiques Marisol Lila i Rosa María Baños; i en Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions, la presentada per Gustau Camps, catedràtic d’Enginyeria Electrònica de la UV i Maria Piles, investigadora Ramon i Cajal del Laboratori de Processament d’Imatges.

    Han rebut també finançament els dos projectes que presenten els catedràtics de Genètica de la Universitat de València Fernando González (amb Concepción Gimeno) i Andrés Moya. Pel que fa a l’àrea de Biomedicina, es financen els projectes dels catedràtics del Departament de Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia Antonio Pellicer i José Remohí; el de Juan Vicente Esplugues i María Dolores Barrachina, del Departament de Farmacologia; i la proposta d’Elena Ruiz i Juan Viña, els dos del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular.

    En ciències físiques rep suport la proposta que lideren Amparo Tórtola i Gabriela Baremboin, de Física Teòrica. En Ciència i Tecnologia de Materials Daniel Errandonea i Ana Cros han rebut l’ajuda Prometeu, mentre que en Ciència i Tecnologia Medioambientals reben suport les propostes de la catedràtica del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública Yolanda Picó; així com la de José Moreno y Maria Antonia Rodrigo, del Departament de Microbiologia i Ecologia de la UV.

    Salvador Pons Borderia (en l’àrea de Ment, llenguatge i pensament) i Enrique García-España i María Teresa Albelda (àrea de Ciències i tecnologies químiques) també han rebut aquesta ajuda.

    Convocatòria

    En la convocatòria del programa Prometeu d’aquest any 2022 s’han presentat un total de 76 sol·licituds de grups d’excel·lència, de les quals s’han concedit un total de 50 subvencions, fet que suposa el nombre màxim de beneficiaris que preveu la convocatòria.Un total de 44 dels grups d’investigació subvencionats estan adscrits a les cinc universitats públiques valencianes (17 de la Universitat de València) i 6 pertanyen a altres organismes d’investigació valencians, com l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (Isabial), la fundació de la Comunitat Valenciana Centre d’Investigació Príncipe Felipe i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

    Pujar