elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Objectiu, redissenyar l'entorn del Tinglado 2 del Port

Objectiu, redissenyar l'entorn del Tinglado 2 del Port
  • La Marina de València convoca un concurs d'idees per a humanitzar l'entorn del Tinglado 2 de manera participativa

MÉS FOTOS
Objectiu, redissenyar l'entorn del Tinglado 2 del Port - (foto 2)
Objectiu, redissenyar l'entorn del Tinglado 2 del Port - (foto 3)
Objectiu, redissenyar l'entorn del Tinglado 2 del Port - (foto 4)

La ciutadania i, especialment, el veïnat de Poblats Marítims participarà en el disseny de l'entorn del Tinglado 2, una superfície de més de 10.000m2. Així ho planteja el Consorci València 2007 (CV07), gestor de La Marina de València, que hui ha convocat un concurs d'idees per a humanitzar esta àrea a través del placemaking, és a dir, la co-creació de l'espai implicant i posant en el centre als seus usuaris. A través d’este concurs, se seleccionarà un equip multidisciplinari que dissenyarà i coordinarà el procés de placemaking. L'objectiu final és retornar el valor a l'històric Tinglado 2 i convertir el seu entorn en un gran espai públic per al gaudi de les persones. El termini per a presentar ofertes finalitza el 2 de setembre i el pressupost de licitació és de 115.000 euros (+ IVA). Tota la informació sobre la convocatòria es pot consultar en https://www.lamarinadevalencia.com/sub/87/entorno-tinglado-2.html

La importància de retornar el valor al Tinglado 2

La posada en valor del Tinglado 2 és una de les actuacions més destacades per a La Marina de València. Després de rehabilitar l'edifici en successives fases, el pas final és dignificar el seu entorn, una superfície de més de 10.000m2 que es convertirà en un gran espai públic. 

El Tinglado 2 es presenta com una gran plaça coberta dins de la Marina la funció històrica de la qual ha estat lligar el mar amb la ciutat. Qualificar i humanitzar l'espai enfront del Tinglado 2 servirà per a realçar la seua presència i per a donar amplitud a la plaça que acull. L'actuació aproximarà físicament La Marina als barris pròxims, harmonitzarà el contacte entre la dàrsena i la ciutat, i facilitarà l'arribada cicle-per als vianants a l'antic port.

Més enllà d'aspectes urbanístics i arquitectònics, recuperar el tinglado significa reincorporar un element de forta potència simbòlica al paisatge de La Marina i reconstruir el vincle històric amb els Poblats Marítims i la seua memòria. Pel seu potent simbolisme, el CV07 considera que la posada en valor del Tinglado 2 és una oportunitat per a promoure la implicació activa de la ciutadania en la revitalització de La Marina, per a assajar formes més sofisticades de produir l'espai compartit i per a afegir valor a la manera en què es construeix la ciutat. Sobre la base d'estes inquietuds, esta convocatòria se situa en el camp del placemaking i es planteja en clau de procés integrat de caràcter transversal.
“Retornar la importància al Tinglado 2 significa compondre una idea de la Marina rica i oberta, en la qual es donen la mà la tradició i la modernitat, on conflueixen l'estabilitat de la terra i les promeses del mar.”, explica Chema Segovia, responsable d'Estratègia de l'Espai Públic de la Marina de València.

Per què placemaking?

El placemaking és un concepte d'origen anglosaxó que, en els últims anys, s'ha introduït amb cert èxit en la teoria urbana. El placemaking busca “convertir els espais en llocs”, entenent els primers en la seua simple dimensió física i els segons en consideració a les seues relacions de contingut, en forma d'identitat, persones, usos i situacions. Més enllà de simplement promoure un disseny urbà adequat, el placemaking tracta d'incitar a les persones a reimaginar i reinventar col·lectivament els espais que habiten, per a així reforçar la condició d'estos llocs com a nexe comú.

Un procés col·lectiu, transversal i integrat 

A través d'este concurs obert, se seleccionarà a l'equip encarregat del disseny i la coordinació d'un procés de placemaking orientat a la humanització de l'entorn del Tinglado 2. El procés s'organitzarà en dues línies de treball: accions de co-creació i implicació ciutadana, especialment del veïnat de Poblats Marítims, en l'anàlisi, disseny, execució i ús de l'espai; i actuacions materials en la millora i qualificació de l'espai.

A qui es dirigeix la convocatòria?

L'equip seleccionat estarà compost per un mínim de sis membres, haurà de tindre caràcter multidisciplinari i inclourà, almenys, a una persona experta en disseny d'espai públic i a una altra persona responsable de les accions de co-creació i implicació ciutadana. La candidatura haurà d'acreditar la seua experiència i aportar un pla de treball i una oferta econòmica. La durada del desenvolupament del procés de placemaking s'estima entre 12 i 14 mesos.

Pujar