elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Naix la primera Xarxa Espanyola d'Investigació del Rendiment Esportiu en Ciclisme i Dona

Naix la primera Xarxa Espanyola d'Investigació del Rendiment Esportiu en Ciclisme i Dona
  • REDICYM estarà formada per cinc universitats espanyoles, dues europees i comptarà amb el suport d'una universitat colombiana. Una iniciativa que ha nascut d'un grup d'investigadors de la Universitat de València

MÉS FOTOS
Naix la primera Xarxa Espanyola d'Investigació del Rendiment Esportiu en Ciclisme i Dona - (foto 2)
Naix la primera Xarxa Espanyola d'Investigació del Rendiment Esportiu en Ciclisme i Dona - (foto 3)
Naix la primera Xarxa Espanyola d'Investigació del Rendiment Esportiu en Ciclisme i Dona - (foto 4)
Naix la primera Xarxa Espanyola d'Investigació del Rendiment Esportiu en Ciclisme i Dona - (foto 5)
Naix la primera Xarxa Espanyola d'Investigació del Rendiment Esportiu en Ciclisme i Dona - (foto 6)

Quina posició és l'adequada per a optimitzar el seu rendiment en competició? Quina geometria de la bicicleta s'adapta millor a la dona? Com afecta el cicle menstrual al rendiment esportiu d'una ciclista? A totes aquestes qüestions i moltes més que afecten el dia a dia del ciclisme de competició en dones està intentant respondre un grup d'investigadors valencians de la Universitat de València. És el Grup d'Investigació en Biomecànica Esportiva (GIBD) de la Universitat de València que acaba d'impulsar la primera Xarxa Espanyola d'Investigació del Rendiment Esportiu en Ciclisme i Dona.

L'objectiu de la xarxa és detectar, establir i promoure línies d'investigació per a la millora del rendiment esportiu i la salut de les dones ciclistes: “La investigació sempre ha sigut masclista perquè a nivell absolut hi ha menys practicants dones pel que fins ara els estudis sempre s'han basat en mostres masculines”, explica el seu impulsor i membre del Grup d'Investigació en Biomecànica Esportiva, Alberto Encarnación.

El seu equip d'investigació va veure una manca i va comprovar que les equacions que s'estaven usant per a ajustar la bicicleta a l'esportista no servien perquè estaven fetes amb homes: “A partir d'ací vam veure que era necessari llançar una línia d'investigació centrant-nos en la dona, des del tipus de selló que ha d'usar, la geometria de la bicicleta, com afecten els cicles menstruals al seu rendiment, quin manillar és l'adequat, tot això condiciona el rendiment de la dona ciclista”.

Per aquest motiu, van decidir llançar-se a la piscina i la iniciativa comença a donar els seus fruits: El Consell Superior d'Esports (CSD) els acaba de concedir una xicoteta subvenció i el projecte està començant a prendre forma. La xarxa estarà formada per cinc universitats espanyoles i està impulsada per la Universitat de València amb tres grups d'investigació (GIBD, UIRFIDE i GIFIME). També participen la Universitat de Lleó, la Universitat Pablo de Olavide (Sevilla), la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Catòlica de Múrcia. Una gran iniciativa a la qual s'han adherits dues universitats estrangeres (francesa i anglesa) i que comptarà amb el suport també d'una universitat colombiana.

De fet, la xarxa ha rebut el suport del sector empresarial relacionat amb el ciclisme, des d'indústria, tèxtil esportiu, tecnologia… “Comptem amb el suport del Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat; així com de la Federació Catalana de Ciclisme, la Societat Ibèrica de Biomecànica i Biomaterials (SIBB), l'Institut Tecnològic i Tèxtil (AITEX), una empresa fabricadora de material esportiu (Bodytone), una empresa de tèxtil esportiu d'Ontinyent (Lurbel), dues empreses distribuïdores d'equipament/tecnologia d'anàlisi biomecànic (BiomechSolutions i DyCare), i una empresa/app de difusió de l'esport (Gazella)”, explica Alberto Encarnación.

La xarxa, coordinada per la UV, estarà centrada en el seu campus d'Ontinyent, des del qual es vol donar protagonisme a aquesta seu: “La nostra intenció serà realitzar les reunions i la gestió d'aquesta xarxa des de ací amb la idea de donar-li més visibilitat al mateix i a la zona. Actualment Ontinyent està sent una ciutat de referència a Espanya de la Biomecànica esportiva, i ara més encara, amb una XARXA d'investigació en ciclisme i dona”.

Pujar