elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Mostra de València puja l'aposta de la seua Secció Informativa

    La Mostra de València-Cinema del Mediterrani, del 24 d'octubre al 3 de novembre als cines Babel i l'IVC Filmoteca, vol ser un radar programat per a identificar el nou cinema fet als països de la conca del Mediterrani, on en els últims anys s'ha produït una revolució cultural audiovisual els ressons de la qual ressonen a tot el món. "La Mostra continua demostrant el seu compromís amb oferir el millor cine que més necessita del suport d'un altaveu com aquest", afirma Gloria Tello, Regidora de Patrimoni i Recursos Culturals.

    Bona mostra d'això és la seua potent secció informativa, que creix dels 10 títols presentats l'any passat als 15 que es podran veure en aquesta edició del festival. Una selecció que aposta per la diversitat de països de l'arc mediterrani (França, Líbia, Palestina, Espanya, Itàlia, el Marroc, Egipte, Portugal, Líban), que inclou diverses estrenes a Espanya i títols destacats que han passat per altres cites internacionals i encara no han accedit a les pantalles comercials espanyoles.

    A més, la Mostra manté la seua "decidida aposta pel cinema valencià, combinant els treballs de directors de llarga trajectòria amb els de cineastes emergents", apunta Eduardo Guillot, director de programació del festival. La representació valenciana en la Secció Informativa té tres noms propis: Vicent Monsonís, Pedro Rosado i Lucía Alemany.

    La Mostra rescata l'adaptació cinematogràfica de l'obra teatral de Chema Cardeña, "Matar al rey", dirigida per Vicent Monsonís. Una pel·lícula rodada en 2016 i que s'estrena ara. Pedro Rosado debuta al cinema en valencià amb la seua nova pel·lícula rodada a Gilet: “Una dona amb unes ales tremendes” compte la història d'amor d'una parella de més de trenta anys de convivència a la Serra Calderona. "La inocencia", òpera prima de la valenciana Lucía Alemany, és una pel·lícula de temàtica rabiosament actual sobre el tabú de l'avortament adolescent. La cinta acaba de participar en la Sección Nuevos Directores del festival de Sant Sebastià.

    La Secció Informativa compta també amb la pel·lícula egípcia "Diamond Dust", del director Marwan Hamed (“El edificio Yacobián”). Es tracta d'un fosc thriller polític que s'atreveix a disseccionar amb escalpel els diversos entramats de corrupció en la societat egípcia. Del Marroc arriba "La guérisseuse", del director Mohammed Zineddaine, que mostra una nova realitat del país, on la dona intenta jugar un paper més actiu i igualitari en la vida diària, encara que sense poder eliminar del tot el masclisme ancestral. Una proposta tenyida de sang, fetitxismes i reivindicacions, recentment premiada en el Festival de Nàpols.

    "Freedom Fields" és el primer llargmetratge dirigit per una dona en la història del cinema libi. Filmat durant cinc anys, en ell la directora Naziha Arebi segueix la història de tres dones i el seu equip de futbol a Líbia després de la revolució, a mesura que el país s'interna en una guerra civil i les utòpiques esperances de la Primavera Àrab comencen a esvair-se.

    “Mafak” és el debut en la ficció del fotògraf i realitzador de documentals Bassam Jarbawi. El llargmetratge explora el cost físic i emocional que sent un presoner palestí després de passar més de 15 anys tancat en una presó israeliana. Una pel·lícula que consolida l'aposta de la Mostra per visibilitzar el cinema palestí en la Mostra, després del cicle de l'edició passada. La representació italiana en aquesta secció és a càrrec de l'última producció de Federico Bondi, "Dafne", un simpàtic drama familiar en el qual l'actriu primeriza Carolina Raspanti aporta molta vida i textura al personatge protagonista amb Síndrome de Down.

    L'actriu Maria de Medeiros protagonitza "Mar", de la directora portuguesa Margarida Gil. Una mirada sobre els conflictes latents al Mediterrani en el moment actual. Per part seua, la libanesa "Are you glad I'm here", de la directora Noor Gharzeddine, s'endinsa en la problemàtica de la violència masclista aportant a través d'una visió provocativa que no deixa indiferent i que es va alçar amb el Premi del Públic en el festival de Brooklyn.

    El cinema francés té una forta presència en la Secció Informativa de la Mostra. Del país veí arriba "La verdad", la nova pel·lícula del mestre japonés Hirokazu Koreeda, qui abandona el seu país per primera vegada per a rodar en francés amb Catherine Deneuve, Juliette Binoche i Ethan Hawke. També destaca la comèdia política "Los consejos de Alice" (Nicolas Pariser), que es va fer amb el Premi Label Europa en el festival de Cannes; el contundent documental “Zero Impunity” (Nicolas Blies, Stéphane Hueber-Blies, Denis Lambert), que combina animació i imatge real per a denunciar als autors d'abusos sexuals en conflictes armats; l'òpera preval de Margaux Bonhomme, "Head above the water", que aborda la convivència amb la discapacitat a través d'un magistral treball interpretatiu de Diane Rauxel; i “Los miserables” (Ladj Ly), un retrat dur i realista de la violència policial en els suburbis de París que al maig va guanyar el Premi del Jurat en el Festival de Cannes.

    Pujar